Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EBU agerar efter hatkommentarerna

Tusse utsattes för grova påhopp på Youtube.
Foto: DPPA / DPPA/SIPA USA SIPA USA
Maltas Eurovision bidrag Desitny utsattes för vikthån i kommentarerna.
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Förra veckan utsattes Tusse för hatiska och rasistiska kommentarer på Eurovisions officiella Instagram-konto.

Nu agerar EBU mot hatet och inför en varningstext under deras material på Youtube, rapporterar Aftonbladet. 

Förra lördagen repeterade Tousin ”Tusse” Chiza, 19, för första gången på Eurovision-scenen i Rotterdam.

Men efter repetitionerna förekom hat och rasism som riktades mot Tusse i kommentarsfältet på Eurovision Song Contests Instagram-konto. Samtidigt stöttade flera Tusse och tog avstånd från hatet. 

Den svenska delegationschefen Lotta Furebäck  blev mycket upprörd över de elaka kommentarerna och tydliggjorde att teamet på plats stöttade Tusse.

”Jag blir så förbannad och ledsen att det här förekommer. Rasism i alla former är helt förkastligt och det är klart att man blir upprörd. Men vi stöttar Tusse och finns där för honom om och när det behövs.”, skrev hon i ett sms till Expressen.

Videoklipp i Eurovision får varningstext

Nu har även EBU (The European Broadcasting Union) tagit till åtgärder för att få stop på de hatiska och rasistiska kommentarerna. Nya videoklipp som laddas upp på Eurovisions Youtube-kanal förses nu med en varningstext där tittarna får veta att de blockeras och rapporteras om de skriver rasistiska eller andra kränkande kommentarer. 

 – Vi fördömer alla former av övergrepp online och i synnerhet diskriminerande och hatfulla kommentarer mot artister eller andra medverkande i tävlingen, säger en talesperson i en intervju med Aftonbladet.

Efter hatet i kommentarerna har nu EBU lagt in en varningstext på deras Youtube-kanal.
Foto: Youtube/Eurovisionsongcontest

Maltas bidrag utsattes för hat 

Även Maltas bidrag Destiny Chukunyere, 18, utsattes för vikthån efter hennes framträdande laddats upp på Youtube-kanalen. 

För Aftonbladet berättade Tusse förra veckan att han själv inte har läst kommentarerna efter gårdagens repetitioner.

– Senast jag kikade såg jag att folk tyckte mitt nummer var lite ’för perfekt’ och att ’folk bara tycker om det för att det är Sverige’. Folk får tycka exakt vad de vill. Jag åker ju dit och representerar Sverige, sa han Tusse till Aftonbladet.