Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Australien i Eurovision – därför får de vara med

Foto: SBS HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Australien i Eurovision?

Ja, nu är det sjätte året som ett land från andra sidan jorden tävlar.

Vi reder ut varför.

Nu är det dags för Eurovision Song Contest 2021. Men det är inte bara europeiska länder som tävlar om vinsten. Nu är även Australien, ett land där Eurovision Song Contest är mycket populärt (Australien har sänt Eurovision Song Contest sedan 1983), med i tävlingen.

Australien debuterade i Eurovision Song Contest 2015 i Wien med anledning av tävlingens 60-årsjubileum. Tävlingen har varit populär i landet väldigt länge – men kravet då var att Australien endast fick delta i Eurovision året efter om de vann.

Men så blev inte fallet. Guy Sebastian, som representerade landet, kom på en femteplats. Trots det fick Australien återvända till tävlingen året därpå – då tävlingen sändes från Stockholm.

Det enkla svaret på varför Australien är med är alltså att Eurovision är så populärt i landet, och att deras medverkan på prov 2015 blev så lyckad.

Vad händer om Australien vinner Eurovision 2021?

Om Australien vinner kommer de nämligen få organisera tävlingen någonstans i Europa, tillsammans med ett av de andra tävlingsländerna. Det kommer att bli den australiska kanalen SBS, och en annan kanal någonstans i Europa, som ansvarar för sändningarna.

Montaigne tävlar för Australien i Eurovision

Australien ställer upp i Eurovision Song Contest 2021 med låten ”Technicolour”, som framförs av Montaigne.