Artisten som är
Robins största hot

Robin Bengtsson, Sverige.
Foto: (C) PELLE T NILSSON/Stella pictures
Kristian Kostov, Bulgarien.
Foto: (C) PELLE T NILSSON
Francesco Gabbani, Italien.
Foto: (C) PELLE T NILSSON/Stella Pictures
Foto: (C) PELLE T NILSSON
Alma, Frankrike.
Foto: (C) PELLE T NILSSON

I kväll avgörs finalen i Eurovsion Song Contest 2017.

Robin Bengtsson representerar Sverige med låten "I can't go on". 

Så här bra är låtarna i kväll. 

Expressens Anders Nunstedt sätter betyg på alla bidragen.

Foto: (C) PELLE T NILSSON

1 Israel 


 IMRI "I feel alive"

• Imri Ziv, 25, har dubbat "Trolls" på hebreiska och har varit körsångare för Israel två gånger tidigare.

Imri är ingen stor sångare, men han kämpar på i en energisk Kempe-schlager av teamet bakom Israels Pride-anthem från 2015. Med falsett, pyropelare och uppspelt dans. Hade behövt autotune. Och en refräng.

Kasia Mos.
Foto: (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

2) Polen 

Kasia Mos "Flashlight"

• 30-årig sångerska har en pappa som är dirigent och kan spela cello. I fjol vek hon ut sig i polska Playboy.

Så allvarstyngt nummer att det blir parodiskt. Polskan sjunger så pompöst att hennes ballad hotar att spricka redan i första takten. Då hjälper det inte att LED-grafiken som ramar in fröken Mos är begåvad.


Vitryssland.
Foto: (C) PELLE T NILSSON/STELLA

3) Vitryssland 

Naviband "Story of my life"

• Duo från Minsk som gett ut tre album och skrivit det vitryska fotbollslandslagets officiella kampsång.

Vitryssarna har snickrat ihop en svävarinspirerad livbåt där de framför sin hysteriskt jätteglada ursäkt till låt, baserad på irländskt pubgitarr och tondöv folkrock. Sjunker som en sten i undertecknads öron.


Nathan Trent.
Foto: (C) PELLE T NILSSON

4) Österrike 

Nathan Trent "Running on air"

• 25-åring från Innsbruck som deltagit i tyska och österrikiska talangjakter. Debuterade med r’n’b-singeln "Like it is".

"Mysig" svärmorsdröm som klättrar upp på Dreamworks halvmåne och sjunger en Jason Mraz-liknande r’n’b-serenad om att kuta järnet. Nej, scenshowen känns inte jättelogisk. Låten känns ihålig och tunn.


Artsvik.
Foto: (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

5) Armenien 

Artsvik "Fly with me"

• Artsvik Harutyunyan, 32, har tävlat i ryska upplagan av "The Voice". Vann den armenska uttagningen på julafton i fjol.

Hennes uttal är inte vad man skulle kalla jättebra, men Artsviks snirkliga ballad är coolt tillbakalutad med en orientalisk basslinga och ett etnoparti som tangerar Madonnas "Frozen". Kan eventuellt överraska. 

Nederländerna.
Foto: (C) PELLE T NILSSON/STELLA

6) Nederländerna 

OG3NE "Lights and shadows"

• Tre holländska systrar vars namn är en hyllning till deras sjukas mammas blodgrupp och DNA. Pappa har skrivit låten.

Nån som minns Wilson Phillips? Det här är typ del 2 av 90-talshiten "Hold on". Systrarna Vol, 21 och 22 år gamla, sjunger ovanligt kompetent stämsång. Men varför klär de sig som Östermalmstanter?


Foto: SERGEI SUPINSKY/TT

7) Moldavien

Sunstroke Project "Hey mamma"

• De tre musikaliska mammagrisarna har representerat Moldavien förut. 2010 slutade de 22:a i Eurovision i Norge.

Dansanta festprissar som spexar till det med att låta kören klä sig som brudtärnor. Men låten är skräp och "Epic sax guy" har tappat sin lyskraft. Det känns som att man råkat zappa över till ett företagsgig.


Joci Papai, Origo.
Foto: (C) PELLE T NILSSON/STELLA

8) Ungern 

Joci Papai "Origo"

• 35-årig rappare med romskt ursprung. Växte upp med en pappa som var kapellmästare i ett etnoband.

Att lyssna till Papais “Jalomá lommá lomálom” har gått från helvetiskt till härligt, utan att man fattar hur det gått till. Kanske för att rap-kaljan låter som ett låtsasspråk i svenska öron? Plus också för etnoöverdosen.

9) Italien 

Francesco Gabbani "Occidentali’s karma"

• 34-åring från Toscana som i fjol vann Sanremo-festivalen med "Amen". En av låtskrivarna har, så klart, jobbat med Eros Ramazotti.

Charmig klackspark med omedelbar lyckopiller-effekt. Francesco trycker in lagom många gimmicks och är bara halvintresserad av att träffa kamerorna, men är ändå i en klass för sig. En klassisk italoschlager.

Anja, Danmark.
Foto: (C) PELLE T NILSSON

10) Danmark

Danmark

Anja "Where I am"

• 21-årig som coachades fram till vinst i Australiens "The voice" av Will I Am. Tvåa i danska uttagningen i fjol.

Sofistikerad soulballad som inte kan bestämma sig om den vill vara Charlotte Perrelli eller Mariah Carey till lags. Det mynnar så småningom ut i en axelryckning. Men gosse vad flickan sjunger i finalens guldregn.


Salvador Sobral/Portugal
Foto: (C) PELLE T NILSSON/STELLA

11) Portugal 

Salvador Sobral "Amar pelos dois"

• 27-åring från Lissabon hoppade av sina psykologistudier för att satsa på musik i allmänhet och jazz i synnerhet.

Portugisisk hipster som "sjunger" med händerna i en Benjamin Syrsa-ballad som öser på med en massa Gene Kelly-stråkar för den rätta romantiska retrokänslan. Extremt udda och, ehm, intressant.

Dihaj, Azerbajdzjan.
Foto: (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

12) Azerbajdzjan 

Dihaj "Skeletons"

• Diana Hajiyeva, 27, från Baku, upptäckte techno trance när hon bodde i London. Kallar sin musik "Experimental doom pop".

Hoppla! Den bärande idén i Azerbajdzjans show är en manlig dansare - med ett stort hästhuvud på skallen! I övrigt är numret tyvärr en rätt färglös variant av "Statements", om ni fattar galoppen.

Jacques Houdek, Kraoatien.
Foto: (C) PELLE T NILSSON

13) Kroatien 

Jacques Houdek "My friend"

• Han kallas, av någon anledning, för "Mr Voice". Jacques, 36, kommer från Zagreb och har gett ut 13 album.

Festlig repris av den pompöse pajasen med personlighetsklyvning som sjunger duett med sig själv. Opera möter hårdrocksfalsett. Skinnpaj möter smokingjacka. Schlagerstolleriet slår nytt personbästa.

Isaiah, Australien.
Foto: (C) PELLE T NILSSON

14) Australien

Isaiah "Don’t come easy"

• 17-årig aborigin som hade en jättehit i fjol med "X-factor"-vinnaren "It’s gotta be you" (80 miljoner spelningar på Spotify).

Han sjunger förstås bra, utan att för den skull låta som en ny Sam Smith i Australiens lite för slätstrukna soulballad. Det är väldigt kompetent allting, men låten kommer liksom aldrig loss.

Demy, Grekland.
Foto: (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

15) Grekland

Demy "This is love"

• Dimitra Papadea, 25, utsågs till bästa nya artist i Grekland 2012. Spelar huvudrollen i uppsättningen av "Mama mia", i Aten.

"This is love" är som resultatet av ett brainstormingmöte där inte en enda idé ratats. Grekerna försöker grilla schlagersouvlaki på lika delar Celine Dion och medelhavsdisco. Det smakar bränt.

Manell Navarro, Spanien.
Foto: (C) PELLE T NILSSON

16) Spanien

Manel Navarro "Do it for your lover"

• 21-åring som upptäcktes i en tv-sänd talangjakt. Blev trea i den spanska uttagningen, men lyftes till vinst av juryn. 

Somrigt inställsam strandraggarpop med en hopplös sångare som lyckats se konstant bakis ut på alla repetitioner. Bådar inte gott. Det är bara LED-skärmens hippiebuss som uppfattar något slags sväng.

JOWST, Norge.
Foto: (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

17) Norge 

JOWST "Grab the moment"

• Han heter egentligen Joakim With Steen och är 27 år. Sångaren Aleksander Walmann, 31, har slutat tvåa i Norges "The voice".

Rimligt att Kygos hemland gör ett edm-försök. Synd att det låter så orimligt b-betonat. Sången är bakhal, produktionen lider av mjölksyra, refrängen drabbas av tolv stavbrott och låten saknar en spurt.

Lucie Jones, Storbritannien.
Foto: (C) PELLE T NILSSON/Stella Pictures.

18) Storbritannien 

Lucie Jones "Never give up on you"

• Lucie, 26, har tävlat i "X factor" och skådespelat i "Morden i Midsomer". Bland låtskrivarna: svenskdanska Emmelie de Forest.

En söt Sanna Nielsen-ballad med elegant guldglitter och snygga "Voulez vous"-speglar. Ja, detta hör egentligen hemma i ett annat årtionde. Men pyrostunden när låten får ett beat och en tonartshöjning är fet.

Hovig, Cypern.
Foto: (C) PELLE T NILSSON/STELLA

19) Cypern

Hovig "Gravity"

• 28-åring som tävlat i grekiska "X Factor" och tävlar med en låt specialskriven av Skövdes schlagerkung Thomas G:son.

Man får känslan av att G:son samplat sin egen "Silverland", framförd av Pontare. Man får även känslan av att Hovig Demirjian inte har samma pondus som hövding Roger. Han är mest ett övertänt "jaha".

Rumänien.
Foto: (C) PELLE T NILSSO/Stella

20) Rumänien

Ilinca ft Alex Florea "Yodel it!"

• Ilinca har varit med i både "X factor" och "The voice" i hemlandet. Lustigt nog har Alex varit med i samma program.

Yodeleio! Här kommer finalens festligaste fåntrattar. Scenen där en joddlande Alex pekar in i kameran är obetalbar. Finalen, när han får feeling på discokanonen medan Ilinca joddlar i 180 är - crazy.

Levina, Tyskland.
Foto: (C) PELLE T NILSSON/STELLA

21) Tyskland

Levina "Perfect life"

• Isabella Luen, 25, vann sin första talangjakt vid nio års ålder. Låtskrivarna har meriter från David Guetta och Demi Lovato.

Hon är så perfekt stajlad att hon skulle kunna vara en "Westworld"-robot. Och inte nog med att tyskan framstår som labkonstruerat glad och frisk, hennes sega barfotadisco låter som en reklamfilm för hudkräm.

Ukraina, Polaris.
Foto: UKRAFOTO / POLARIS

22) Ukraina

O.Torvald "Time"

• Rockband från svenskbekanta Poltava. Tre av de fem medlemmarna har varit med i den Ukrainska armén. Har gett ut fem album.

Det är en cool dataskalle de släpat upp på scenen. Men undantaget bidragets tunga trummor är "Time" i övrigt ett klent låtbygge. Det låter som en rockrefräng Muse aldrig kommer att sno tillbaka.

Blanche, Belgien.
Foto: (C) PELLE T NILSSON


23) Belgien 

Blanche "City lights"

• Ellie Delvaux, 17, är tjejen bakom artistnamnet Blanche. En belgiska som sjunger en låt skriven av indiebandet Roscoe.

Det verkar nästan som om Jocke Berg spökskrivit det nerviga arrangemanget. Introverta Blanche övertygar i rollen som vettskrämt rådjur och partiet där hon går från visksång till popsång är neonsnyggt.

Robin Bengtsson, Sverige.
Foto: (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

24) Sverige

Robin Bengtsson "I can’t go on"

• Den 27-årige västgöten slog igenom i "Idol" 2008. Slutade mellofemma med "Constellation prize" i fjol.

Det har gått troll i sången! Kulissintrot vägrar låta bra! Repen bådar inte gott! Med de invändningarna avklarade är "I can’t go on" fortfarande ett modernt och fartfyllt klassnummer, nu med snygg "Tron"-grafik.

Kristian Kostov, Bulgarien.
Foto: (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

25) Bulgarien 

Kristian Kostov "Beautiful mess"

• Den första Eurovisiondeltagaren som är född på 2000-talet. Har tävlat i ryska "The voice". Har en svensk låtskrivare.

Finalens yngste sångare är också en av de mest kompletta. Jäklar vad han sjunger i den här välbekanta men effektiva "Idol"-balladen. Mäkta imponerande, med laserskarp ljusshow som lyfter låtens avslutande minut.

26) Frankrike 

Alma "Requiem"

• Alexandra Maquet, 28, kommer från Lyon och började karriären med att sjunga Lana del Rey-covers. Har gett ut ett album.

Finalen avslutas med ännu en långbent kvinnlig soloartist i ett pampigt nummer som maxar LED-skärmen. En blir lite matt. Annars en okej Eurovisionslalom mellan ballad och upptempo, franska och engelska.