Israels Netta Barzilai vann Eurovision Song Contest 2018. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅNIsraels Netta Barzilai vann Eurovision Song Contest 2018. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Israels Netta Barzilai vann Eurovision Song Contest 2018. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nu har en protestlista, som uppmanar till att Island ska bojkotta nästa års tävling, samlat 17 000 underskrifter. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅNNu har en protestlista, som uppmanar till att Island ska bojkotta nästa års tävling, samlat 17 000 underskrifter. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nu har en protestlista, som uppmanar till att Island ska bojkotta nästa års tävling, samlat 17 000 underskrifter. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Israels Netta Barzilai lyckades ta hem Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon med sitt bidrag ”Toy”. Foto: ARMANDO FRANCA / AP TT NYHETSBYRÅNIsraels Netta Barzilai lyckades ta hem Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon med sitt bidrag ”Toy”. Foto: ARMANDO FRANCA / AP TT NYHETSBYRÅN
Israels Netta Barzilai lyckades ta hem Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon med sitt bidrag ”Toy”. Foto: ARMANDO FRANCA / AP TT NYHETSBYRÅN

17 000 uppmanar till bojkott av Eurovision

Publicerad

Israels Netta Barzilai vann Eurovision Song Contest 2018.

Nu har en protestlista, som uppmanar till att Island ska bojkotta nästa års tävling, samlat 17 000 underskrifter.

Anledningen är krisen vid Gazaremsan som lett till att minst 60 personer dödats av israelisk militär.

Israels Netta Barzilai stod pall för favorittrycket och lyckades ta hem Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon med sitt bidrag ”Toy”.

25-åringen var lyrisk efter succén och hyllade Israel från scen.

– Jag älskar mitt land, nästa gång Jerusalem, sa hon från scen.

 

LÄS MER: Israel vinner allt – Ingrosso sänktes totalt av tittarna 

 

Netta Barzilais vinst innebär att nästa Eurovision Song Contest kommer att hållas i Israel.

Detta har väckt starka reaktioner i Island, ett land där Eurovision Song Contest är mycket populärt. Hittills har 17 000 personer skrivit under en internationell protestlista som syftar till att få public service-bolaget RÚV att bojkotta Eurovision Song Contest 2019. Det rapporterar SVT.

Inget beslut fattat ännu

Anledningen är den senaste konflikten vid Gazaremsan där minst 60 palestinier dödats av israelisk militär. Det var i måndags som protesterna utbröt längs gränsen mellan Israel och Gazaremsan. Den israeliska militären öppnade eld mot demonstranterna och utöver de minst 60 döda har även 2700 personer skadats i sammandrabbningarna enligt uppgifter från nyhetsbyrån AFP.

Enligt SVT, som hänvisar till RÚV, har protestlistan skrivits under av bland andra de tidigare Eurovision-deltagarna Paul Oscar och Dadi Freyr. De 17 000 personer som skrivit under listan utgör 4,8 procent av Islands befolkning enligt SVT. Protestlistan kan dock skrivas på av vem som helst och ska dessutom ha fått internationell spridning.

 

LÄS MER: Man brottas ner från scenen – störde numret i direktsändning 

 

Så sent som 2015 beslutade kommunfullmäktige i Reykjavik, Islands huvudstad, att produkter gjorda i Israel skulle bojkottas. Islands utrikesminister tog dock avstånd från beslutet och bara några dagar senare drogs det tillbaka.

Enligt SVT har RÚV:s programdirektör meddelat att inget beslut har fattats i frågan men att situationen i Israel kan påverka beslutet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag