Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eurovision tvingas göra om finalen efter nytt coronafall

Björkmans pinsamma miss om Tusse i Eurovision
Duncan Laurence uppträdde live under tisdagens semifinal.
Foto: PETER DEJONG / AP TT NYHETSBYRÅN
Duncan Laurence vann Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv.
Foto: ABIR SULTAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den tidigare Eurovision-vinnaren Duncan Laurence har testats positivt för covid-19.

Holländaren skulle ha uppträtt storlsaget på lördagens final men kommer nu i stället att vara med på annat sätt.

– Vi är självklart besvikna, först och främst för Duncans skull, säger EBU:s exekutiva producent Sietse Bakker i ett pressmeddelande.

Duncan Laurence vann Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv och såg där med till att ta tävlingen till Nederländerna.

Den tidigare Eurovision-vinnaren uppträdde på tisdagens semifinal och var planerad att uppträda även på lördagens stora final.

Nu har holländaren testats positivt för corona och missar därmed finalen, meddelar EBU i ett pressmeddelande. 

EBU tvingas nu tänka om och ändra i finalen, samtidigt meddelar de att Duncan Laurence kommer att medverka på annat sätt i finalen.

– Vi är självklart besvikna, framför allt för Duncan skull, som förtjänar ett live framträdande på vår egen Eurovision-scen efter sin vinst 2019 och världsuccén med Arcade, säger EBUs exekutiva producent Sietse Bakker.

Hade milda symptom

Duncan Laurence testades negativt för corona i måndags som gjorde att han fick ta sig in i arenan på tisdagen för semifinalen.

På onsdagen hade han milda symptom och testade då positivt.

– Duncan är väldigt besviken, han har sett fram emot det här i två år. Vi är väldigt glada att han fortfarande kommer att synas i finalen på lördag, säger Duncan Laurences team i ett pressmeddelande.

Eurovision Song Contest hålls i år under strikta coronaregler. Alla som jobbar i arenan eller runt arenan måste ha ett negativt coronatest som inte är äldre än 48 timmar.

Island missar liveshowerna

På onsdagen meddelande Islands Daði & Gagnamagnið att medlemmen Johann Sigurður testats positivt för corona.

Bandet valde sedan själva att ställa in sitt framträdande i Eurovision Song Contest. I stället kommer ett förinspelad framträdande från deras andra repetition spelas upp under torsdagens semifinal och i finalen om de tar sig vidare.

”Vi är nöjda över vårt framträdande och superexalterade att visa upp det för er! Tack för all kärlek”, skrev Daði Freyr på Twitter under onsdagen.

I ett mejl till Expressen skriver Lotta Furebäck, delegationschef för Sverige, att Tusse, som tävlade i tisdagens semifinal, inte har träffat Duncan Laurence eller någon den isländska delegationen.

”Vi är så ledsna för Duncan Laurence och det isländska teamet skull, vi hoppas att de blir bättre snart och att inte fler blir smittade. Lyckligtvis så har Tusse inte träffat Duncan Laurence eller någon i den isländska delegationen.”

Vidare skriver Lotta Furebäck att den svenska delegationen har tagit till ytterligare åtgärder för att förhindra att någon smittas av corona.

”Vi fortsätter att noggrant följa restriktionerna och som ytterligare åtgärd har vi den senaste veckan delat in teamet i mindre bubblor som man ses i. De som står på scenen och de närmast är till exempel en egen bubbla. Allt för att kunna begränsa och smittspåra om någon skulle smittas.”


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.