Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eurovision Song Contest 2020 ställs in

Eurovision 2020 ställs in.
Foto: SVEN LINDWALL
The Mamas skulle tävlat i Rotterdam i maj.
Foto: OLLE SPORRONG

Eurovision Song Contest ställs in till följd av coronaviruset.

På onsdagen kom det historiska beskedet – vilket innebär att en 64-årig tradition är bruten konstaterar schlagergeneralen Christer Björkman.

”Självklart är vi otroligt ledsna,” säger det svenska ESC-bidraget The Mamas.

Eurovison Song Contest 2020 ställs in. Detta meddelar de på sina sociala medier.

”Det är med djup ånger vi måste meddela att Eurovision Song Contest 2020 i Rotterdam ställs in”, skriver Eurovision.

De har utforskat många alternativ för att tävlingen ska kunna genomföras, och har nu beslutat att det är omöjligt att fortsätta med evenemanget som planerat.

”Våra hjärtan är brustna över att Eurovision Song Contest inte kommer att kunna arrangeras i maj och vet att hela Eurovision-familjen i hela världen kommer att fortsätta att ge kärlek och stöd till varandra i denna svåra tid”, skriver Eurovision.

Detta innebär att det svenska bidraget The Mamas stoppas från att representera Sverige i Rotterdam i maj med vinnarlåten ”Move”.

”Vi respekterar naturligtvis detta beslut som nu är taget och under rådande akuta krisläge som vi alla befinner oss i är problemet större än att vi inte kan åka till Rotterdam. Självklart är vi otroligt ledsna på det personliga planet att vi och vår låt nu inte får lov att tävla i världens största musiktävling efter att ha vunnit den svenska uttagningen,” säger The Mamas i ett meddelande och fortsätter:

”Vi såg så otroligt mycket fram emot att få representera Sverige med Move. Vi hoppas att folk fortsätter att lyssna på vår låt med budskapet att vi gemensamt kan förflytta berg, något som känns extra relevant i dag då alla måste ta ansvar och göra det rätta. För om vi hjälps åt i denna svåra tid kommer det också att resultera i något gott till slut. Våra tankar går också till arrangören av ESC som jobbat hårt i motvind. Ta hand om er!”

Björkman: ”Deras livsdröm inställd, det är fruktansvärt”

Schlagergeneralen Christer Björkman fick beskedet från EBU på onsdagseftermiddagen, och anser att det är klokt.

– Under rådande omständigheter är det fullständigt logiskt, säger Christer Björkman och fortsätter:

– Dom har säkert diskuterat olika varianter med det här – att skjuta upp det. Att genomföra det via olika länkar och videor, sådana där tankar som man själv har haft.

Vad hade du velat?

– Nu är inte jag så tekniskt bevandrat, men jag tänker i och med att vi kopplar upp oss mot 41 länder och lämnar röster varje år så borde det lika lätt gå att använda samma länk till artisterna, och att man kanske antingen sjöng live i sin studio på hemmaplan. Eller till och med skickade en musikvideo. Det blir en annan tävling – men det blir ändå en tävling.

Men nu är beslutet taget – årets finalister kommer inte att få tävla i ESC – vilket innebär att The Mamas aldrig får representera Sverige i tävlingen med låten ”Move”. Däremot kan Rotterdam få möjligheten att hålla i evenemanget nästa år. 

Den svenska representationen respekterar beslutet. Även om Christer Björkman är ledsen å finalisternas vägnar.

– Jag tycker väldigt synd om de 41 artister som har tagit sig igenom nålsögat, i många fall genom nationella tävlingar – det har varit en dröm för många att få göra det här. Och sedan att inte få vara med. Det är tungt för dom, säger han.

Likaså sänder han sina sympatier till alla arbetare på plats i Rotterdam som sedan maj i fjol byggt upp evenemanget på plats. 

– Nu blir deras livsdröm inställd, det är fruktansvärt.

64-årig tradition bruten

Härnäst kommer Christer Björkman att föra en dialog med både The Mamas och EBU, för att få mer information om vad beslutet grundats i. 

Men det som grämer schlagergeneralen är att en 64-årig tradition nu är bruten.

– Det är väl den som är lite svår att hantera. Det finns ett otroligt värde i det såklart, men å andra sidan blir detta en del av vår historia, även det här uppehållet. Det kan man se på Melodifestivalhistorien, vi har också gjort avbrott tre gånger, men vi har fortsatt och det har gått bra, säger han och tillägger:

– Det kommer rulla på bra nästa år.

Nyheterna har nått Eurovision-profiler – som tar emot beslutet med stor sorg. Conchita Wurst, som vann tävlingen 2014, publicerar ett brustet hjärta på sin Instagram men skriver också att beslutet som fattats är helt rätt. 

”All kärlek till The Mamas en dag som denna”, skriver Anna Bergendahl på sin Instagram.

Missa inga uppdateringar om coronaviruset. Ladda ner Expressens app för att få bäst koll och senaste nyheterna om viruset.   

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.