Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eurovision kommer till USA nästa år: ”Ett drömprojekt”

Christer Björkman under presskonferensen där han avslöjade det amerikanska konceptet.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Netta Barzilai, vinnerare av Eurovision 2018.Foto: ARMANDO FRANCA / AP TT NYHETSBYRÅN

Eurovision kommer lanseras i USA under våren 2021, avslöjar Variety

Programmet går under namnet ”The American song contest” och sträcker sig över alla 50 delstater. 

– Eurovision har varit ett drömprojekt för mig sedan jag var barn, säger Christer Björkman, som har jobbat med att ta fram det amerikanska konceptet. 

”The American Song Contest” kommer att likna den europeiska versionen, skriver Variety. Professionella artister, solosångare, duos och musikgrupper – från alla 50 delstater kommer att tävla tillsammans i flera livesändningar. 

Så som formatet ser ut nu kommer representanter från delstaterna tävla mot varandra i en rad deltävlingar och slå ut varandra till semifinalen. Och i mars kommer vinnaren att koras i en färgsprakande tv-sänd final. 

– Eurovision har varit ett drömprojekt för mig sedan jag var barn, säger Christer Björkman i en intervju med Variety.

”Ett privilegium”

Det var förra året som Björkman lämnade svenska melodifestivalen för toppjobbet i USA. I samma veva avslöjade han att de skulle ta fram ett nytt Eurovision -koncept för den amerikanska marknaden.

Under året har han jobbat bakom kulisserna, tillsammans med tv-producenten Anders Lenhoff för att ta fram ”The American song contest”.

– Att få chansen att använda allt du vet om formatet och göra om från början och att ge det till en publik som inte har någon historia med det är ett sådant privilegium, säger Björkman 

Producenten Ben Silverman berättar för tidningen att han har jobbat i över 20 år för att få musiktävlingen till USA. Han har tidigare importerat europeiska tv-program och dokusåpor som ”The Office” och ”Big Brother”

– När Amerika är mer marginaliserat än någonsin och vi kämpar med så många problem som separerar oss, en sak som verkligen kan förena oss är kultur. Det kan förena oss genom att hylla mångfald och föra oss samman kring kärleken för musik och låtar, säger Ben Silverman.

”Amerika ska få uppleva detta spektakel”

Även Europeiska radio- och TV-unionen bekräftar uppgifterna. 

– Eurovision Song Contests unika arv går tillbaka 65 år och dess popularitet ökar fortfarande. Det är dags för Amerika att uppleva detta spektakel genom sin systertävling, American Song Contest. 

– Kärlek till musik är universellt och firande av musik i olika genrer och stilar kan överskrida gränserna och förena människor. Vi är glada över att ha hittat rätt partners för att erbjuda ett annat program som våra fans över hela världen kan  bli förälskade i och att dela denna unika tävling med det amerikanska folket, säger Martin Österdahl, EBU:s högste ansvarige för Eurovision Song Contest. 

 

Alla 50 stater ska delta • premiär i vinter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.