Europe släppte sin nya platta "Last look at Eden" i onsdags. Foto: Jana Christina Eriksson
Europe släppte sin nya platta "Last look at Eden" i onsdags. Foto: Jana Christina Eriksson

Europe tillbaka med nytt album

Publicerad
Uppdaterad
Europe är tillbaka med en ny platta.
Bandet har behållit sitt sound, men blivit lite rockigare över åren.
- Vi gick direkt in i studion och hade kul, säger sångaren Joey Tempest som är helnöjd med medlemmarnas senaste verk.
I onsdags släppte bandet sin nya platta Last look at Eden – som skrevs innan USA-valet.
– Titeln anspelar på att det kanske var sista blicken på civilisationen, men sedan gick det ju bra, säger bandets sångare Joey Tempest och skrattar.
Bandet har behållit sitt sound över åren – men blivit lite rockigare.
– Nya plattan har en klassisk rockkänsla med balla gitarriff. Vi gick direkt in i studion och hade kul. Jag älskar den och min son säger åt mig att spela den på stereon hemma, säger Joey Tempest.
I november startar Europe sin turné i Tyskland. Därefter drar bandet vidare till olika spelningar i Skandinavien, Europa och Japan.

Släppte första plattan 1983

Alla fem bandmedlemmarna har varit med sedan starten i Upplands Väsby för 30 år sedan. Först som medlemmar i bandet Force och sedan som Europe – som släppte sin första platta 1983.
– Det fungerar rätt bra. Vi har känt varandra sedan vi var tonåringar. Jag tror vi är det hårdast arbetande bandet i landet.
1992 tog medlemmarna en paus som varade fram till millennieskiftet, då de samlades på nyår och kände att de vill arbeta ihop igen.
– Vi lade aldrig ned bandet, men jag gjorde en soloplatta och de andra var bundna av olika kontrakt. Vid tolvslaget på millennieskiftet träffades vi och spelade Final countdown, då kände vi att vi ville göra något tillsammans.

"Vi festade en hel del"

Därefter har de hunnit med tre plattor.
Har ni kvar några pengar sedan storhetstiden på 1980-talet?
– Som låtskrivare är det bra om man har gjort stora låtar – då kommer det in pengar. På den tiden festade vi en hel del, men i dag har vi större kontroll själva. Vi licensierar ut musiken till skivbolag och planerar våra egna turnéer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag