Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ett år har gått – vad hände med engagemanget?

Tim Bergling, mer känd som Avicii, gick bort 20 april 2018, bara 28 år gammal.
Foto: JOHN SHEARER / AP TT NYHETSBYRÅN

”Kan du höra mig?

Hjälp mig, låt mitt sinne vila.”

Tim ”Avicii” Berglings nya låt, S.O.S. Musiken han inte hann skriva klart. Ett år efter Tims död återuppstår Avicii med ett gammalt rop på hjälp. De första orden i låten sveper mig rakt in i den storm som skälvde inom Tim Bergling under han sista år i livet.

Samma storm fångade många av oss när dokumentären ”Avicii: True Stories” släpptes och gjorde världsstjärnans inre kamp synlig. Han vädjade till dem i hans närhet, bekanta och alla som var villiga att lyssna. Han påtalade flera gånger att livet som Avicii skulle bli Tims död. ”Jag trodde inte att nån skulle pressa mig att göra fler spelningar när de faktiskt hade sett hur dåligt jag mådde”, sa han med en uppgiven röst i dokumentären. Han beskrev hur ångesten under turnélivet torterade honom. Tims ord hördes, men accepterades inte. Inte förrän det var för sent.

Bara några spelningar till. Tim bet ihop och fortsatte. ”Sprid glädje genom min musik, i budskapet. Och njut av framgången, men inte den materialistiska framgången”, skrev han i sina mobilanteckningar. Det blev den sista anteckningen.

Rörelsen som tog vid efter Tim Berglings bortgång var enorm, världsomvälvande. Frågor om psykisk ohälsa diskuterades brett, normer kring unga killars syn på svaghet synliggjordes, manifestationer sammanflätade människor över landsgränser och debatten kring självmord tog internationell plats. Inga fler, sa vi i unisont. Vad hände med det engagemanget?

Psykisk ohälsa bland unga ökar.

Den vanligaste dödsorsaken för killar och unga män är självmord.

Tre fjärdedelar av alla självmord begås av män eller pojkar.

Vi söker i mindre utsträckning hjälp för psykisk ohälsa.

Faktum kvarstår. Statistiken är densamma som när Tim Bergling dog. Siffrorna har knappt förändrats under de senaste 40 åren. Det finns en tydlig koppling mellan mansnormer, som att värdesätta självständighet högt och hålla tillbaka känslor, och psykisk ohälsa, enligt Nationellt centrum för suicidforskning och prevention. Det här är saker vi vet och har vetat länge.

Tim bad om hjälp. Han pressade sig själv och ropade ut till oss alla. Ekot hörs i dag. ”Kan du höra mig?” skriver han i sin låt. Hjälp mig, låt mitt sinne vila.

Det är dags för oss andra att lyssna – och agera. Tim ”Avicii” Berglings familj har startat en stiftelse i hans namn, en handling som sätter ord på det världsstjärnan genomled; ”för att hedra hans minne och verka i hans anda”, som familjen skriver. ”Tim Bergling Foundation” fokuserar på att stödja personer och organisationer vars fokus ligger på ett förebyggande arbete med psykisk ohälsa och självmord.

Vi kan också agera. Vi kan stödja familjens stiftelse. Vi kan engagera oss i organisationer som Suicide Zero och Män, som arbetar mot självmord och destruktiva mansnormer. Vi kan hålla samtalet, och Aviciis ord, vid liv. Vi kan hålla om varandra, fråga hur vi mår, lyssna på svaren och finnas där. Vi kan göra mycket mer än vi tror behövs. Mycket mer.

Vi kan höra varandra. Hjälpa varandra. Låta våra sinnen vila.

Precis som Tim ville.


MÅR DU DÅLIGT? HIT KAN DU VÄNDA DIG

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon Tel: 116 111.

www.bris.se

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Hjälplinjen: 0771-22 00 60.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.