ESC i Malmö är en god nyhet - för danskarna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Efter Loreens seger i Eurovision Song Contest blev det klart att Sverige ska arrangera finalen nästa år. Och nu är det klart att den kommer att hållas i Malmö arena.
Foto: Richard Ström /Expressen

Malmö vann dragkampen om Eurovision Song Contest.

Thomas Perslund, vd för Friends Arena, är besviken att Stockholm snuvades på evenemanget och skickar en grattishälsning - till vårt södra grannland.

- Nu hamnar mycket folk i Köpenhamn i stället och Danmarks statsminister skrattar nog, säger han.

Nu är det klart att det blir Malmö arena som får hålla i det stora arrangemanget Eurovision Song Contest i maj 2013.

- Mångkulturella Malmö är den idealiska staden för det här internationella evenemanget, säger SVT:s vd Eva Hamilton i ett pressmeddelande.

God nyhet för danskarna

I Stockholm tas inte beskedet emot med samma entusiasm.

- Jag har full respekt för SVT:s beslut eftersom de fokuserar på tv-arrangemanget. Men det hade blivit en fantastisk folkfest i Stockholm med många möjligheter. Vi har en helt annan kapacitet än Malmö arena, det gör det svårt för fansen att få tag i biljetter och då blir det aldrig den här folkfesten, säger Thomas Perslund.

Han fortsätter:

- Jag tycker att det är tråkigt för Sverige och Stockholm. Stockholmsregionen har verkligen bjudit in SVT och bokat upp Kungsträdgården och säkrat att det skulle bli en riktig folkfest när Stockholm är som vackrast i maj. Nu hamnar mycket folk i Köpenhamn i stället. Danskarnas statsminister skrattar nog för det är de som åker på att få momsen.

Även danska tidningen Ekstrabladet har noterat att det är en god nyhet för Köpenhamn att Malmö får arrangera tävlingen.

"Det är en stor nyhet för Köpenhamn, det måste kunna locka musikturisterna i Malmö till att ta en tur till Köpenhamn, där de kan spendera sina pengar", skriver de på nätet.

Däremot säger Thomas Perslund att beslutet inte har någon större betydelse för Friends Arena.

- Det hade blivit väldigt stökigt för AIK och vi har varit tvungna att tack nej till ett antal andra evenemang.

"Det känns jättebra"

Sten Nordin (M), finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande i Stockholms stad, är storsint och gratulerar Malmö stad.

- Vi gratulerar Malmö till värdskapet och ser fram emot evenemanget nästa år. ESC2013 är ett viktigt och bra evenemang som nästa år kommer marknadsföra hela vårt land, inte bara värdstaden, internationellt.

Malmö arenas ägare Percy Nilsson skrev på kontraktet och är självklart nöjd.

– Det känns jättepositivt. Vi som är stolta över Malmö menar ju att den här regionen har fått mycket skit, det skrivs om att det skjuts och så vidare. Det här blir en chans att visa att Malmö faktiskt inte är så dumt, säger han till Svd.se.

Christer Björkman, programproducent för Melodifestivalen, är också nöjd med valet.

– Alltid när vi tävlar med Melodifestivalen i Malmö känner vi att det finns en genuin glädje och kärlek kring programmet. Det är stämningar man upplever på plats, att festen kommer av sig själv i Malmö, säger Christer Björkman till Svd.se.

Var det rätt att Malmö fick Eurovision Song Contest?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.