Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ernsts miljonsuccé – planen för sönerna och framtiden

Ernst Kirchsteiger.
Foto: Fredrik Nilsson / Fredrik Nilsson/TV4
Ulla och Ernst Kirchsteiger med sönerna Ludvig och Sebastian.
Foto: JULIA DANSARIE
Ulla och Ernst Kirchsteiger.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Ernst Kirchsteiger fyller 64 i november.

Samtidigt fortsätter miljonerna rulla in till företaget i en allt snabbare takt och bolaget har totalt tillgångar på över 22 miljoner kronor.

Planen framåt? Att låta sönerna Sebastian och Ludvig ta över den dagen han pensionerar sig.

– Jag tänker att grabbarna skulle göra det på ett fantastiskt sätt, har Ernst tidigare berättat i ”Värvet”.

Ernst Kirchsteiger, 63, blev Ernst med hela svenska folket för över 20 år sedan när han började inreda hem i tv-rutan.

Förutom populära program som ”Sommar med Ernst” och ”Jul med Ernst” så har den 63-åriga inredaren även skrivit böcker, satt sitt namn på ett vin och designat inredning under det egna varumärket – Ernst.

I takt med att åren har gått har miljonerna som rullat in till Ernst blivit allt fler.

Under 2020 gjorde hans företag Ernst Kirchsteiger AB en vinst på mer än 2,5 miljoner kronor och hade en omsättning på över 8 miljoner. Samtidigt har företaget tillgångar på över 22 miljoner.

Ernst plan: sönerna tar över

Sönerna Ludvig, 33, och Sebastian Kirchsteiger, 36, äger tillsammans 49 procent av det framgångsrika företaget medan deras pappa har resterande 51 procent. Ernst, som i november fyller 64, har inte gjort någon hemlighet om vad han vill ska hända den dagen han faktiskt väljer att gå i pension.

– Jag hoppas att mina barn ska förvalta varumärket Ernst – att det ska fortsätta att leva. För till slut kommer ingen som kommer ihåg vem den här långa människan var som gick runt barfota. Jag tänker att grabbarna skulle göra det på ett fantastiskt sätt, de skulle verkligen förvalta det på ett bra sätt, sa Ernst Kirchsteiger i podcasten ”Värvet” 2017.

I en intervju med Aftonbladet i fjol utvecklade mysfarbrorn sina tankar om företaget Ernst Kirchsteiger AB som ett familjeföretag som kommer fortsätta sin verksamhet även efter att han pensionerar sig.

Sönerna jobbar inom bolaget

Båda sönerna arbetar i dag inom bolaget, och så vill Ernst att det fortsättningsvis ska vara också.

– Det är egentligen det som är syftet med alltihop. Att bygga något som är varaktigt och skapar arbetstillfällen. Om pappa hade levt hade det nog varit vad han tyckt varit häftigast. Min tv-karriär tror jag inte... Han var arbetare på järnverket i Degerfors, att min person är med och skapar arbetstillfällen tror jag han skulle tycka var väldigt häftigt. Då skulle han ha sagt: ”Det trodde jag inte om dig, pöjk, att du skulle ordna nåt sånt”.

För Ernst Kirchsteiger är pensionen ingenting som ligger för dörren i en nära framtid, åtminstone inte fullt ut.

– Jag har lite svårt att tänka vad som är pension för mig, är det att inte göra det jag gör nu? Jag har svårt att tänka i de banorna. Men jag tänker att man kan trappa ner lite grann eller man behöver inte göra så mycket olika saker, sa han till Aftonbladet i fjol.


Ernst Kirchsteiger AB 2020

Omsättning: 8 miljoner kronor.

Rörelseresultat: 4,4 miljoner kronor.

Resultat: 2,5 miljoner kronor.

Tillgångar: 22,2 miljoner kronor.

Eget kapital: 11,4 miljoner.

Vinstmarginal: 54,2 procent.

Antal anställda: 3.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.