Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ernsts lyxbygge är olagligt – beskedet i grannbråket

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

I somras gav Ernst Kirchsteiger nytt liv åt anrika Kånsta kvarn i Hallsberg i ”Sommar med Ernst”, något som väckte förtret bland byborna.

De överklagade kommunens bygglov – nu har Länsstyrelsen slagit fast att ombyggnationen gjordes utan lagligt tillstånd och att bygglovet ska hävas.

– Det optimala vore att de får skruva ner allt och återställa den, säger Suzann Bernsgården, delägare i samfälligheten, till Nerikes Allehanda.

I årets säsong av ”Sommar med Ernst” på TV4 gav Ernst Kirchsteiger nytt liv åt anrika Kånsta kvarn i Hallsberg.

Men byborna blev upprörda över att TV4-produktionen valt att renovera den kulturhistoriska byggnaden från 1858. 

Från drift- och servicenämnden i Hallsbergs kommun beviljades produktionsbolaget bygglov den 12 april. Men kommunen missade att informera byborna om att kvarnen skulle byggas om och bli en inspelningsplats. 

Det var inte den enda missen – kommunen skickade inte heller ut bygglovshandlingar till berörda sakägare.

Nu rapporterar Nerikes Allehanda att bygglovet som kommunen beviljade upphävs och att ombyggnationen gjordes utan lagligt bygglov. Länsstyrelsen ger också bakläxa på handläggningen.

Enligt Länsstyrelsen skulle en byggnadsnämnd ha informerat kända sakägare om bygglovsansökan och gett dem chans att yttra sig, men så har inte skett.

Grannen: ”Det optimala vore att de får skruva ner allt”

Det dröjde två månader efter att bygglovet beviljats innan delägarna fick handlingarna. Då hade kvarnen redan hunnit byggas om. Detta väckte förtret, och fyra delägare i samfälligheten gick samman och överklagade kommunens beslut.

Suzann Bernsgården är delägare i samfälligheten Kånsta S:1 som ligger i direkt anslutning till kommunens fastighet med väderkvarnen.

– De skickade ut bygglovshandlingar till många här ute, men inte till oss i samfälligheten fast vi finns precis intill, säger hon till Nerikes Allehanda och fortsätter:

– Framför allt handlar det om det kulturhistoriska värdet. Det är på tok för stora ändringar att bygga om kvarnen till fritidshus. Det optimala vore att de får skruva ner allt och återställa den.

Ingalill Esping har bott i mjölnarbostaden vid kvarnen i 15 år, men sålde huset för ett par år sedan.

– Det gick snett från början när kommunen satte i gång allt det här utan att kalla till informationsmöte. Det är tydligt att ombyggnaden av kvarnen varit ett påskyndat projekt, men det har blivit fel och bakvänt hela vägen, säger hon till NA.

TV4 kommenterar

TV4 känner till Länsstyrelsens beslut och kommenterar:

”Renoveringen har genomförts helt i enlighet med det bygglov som kommunen utfärdat. Kommunen får svara på frågor som rör hanteringen av ärendet”.

Clas-Göran Classon, förvaltningschef för drift och service i Hallsbergs kommun, skriver i ett meddelande:

”Det fanns ett gällande bygglov under ombyggnaden av kvarnen. Sedan överklagades beslutet med hänvisning till att en av grannarna, en samfällighet, inte fick möjlighet att yttra sig i tid. Länsstyrelsen upphäver därför beslutet och återförvisar ärendet för förnyad handläggning vilket innebär att vi ska göra om och göra rätt. Vi beklagar att man i hanteringen av bygglovet missat kontakten med en av fastighetens grannar, men överklagningsmöjligheten är ju till för att kunna få ett ärende granskat och här har man då funnit en brist som vi självklart tar till oss och kommer att hantera genom en förnyad handläggning”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.