Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ernsts knep med frun Ulla – får kärleken att blomstra

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ingen sommar utan Ernst – men i år blir upplägget annorlunda.
Foto: Pressbild TV4
Foto: TV4 pressbild
Foto: TV4 Pressbild
Ulla och Ernst Kirchsteiger har varit tillsammans sedan tonåren.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET SWEDEN ROBERT EKLUND
Ernst Kirchsteiger med sin familj – frun Ulla och sönerna Ludvig och Sebastian.
Foto: JULIA DANSARIE

Ernst Kirchsteiger har varit förälskad i sin hustru Ulla i 45 år och sett till att aldrig lägga romantiken på hyllan.

Under en prövande vår har paret sett till att krydda kärlekslivet – och kommit ännu närmare varandra.

– Jag älskar den människan. Efter alla år så upptäcker jag nya sidor, det är en förmån att få uppleva det, säger tv-profilen som snart är tillbaka i ”Sommar med Ernst”.

När TV4:s ”Sommar med Ernst” kommer tillbaka för 13:e året så blir det med en annorlunda säsong. Coronapandemin har tvingat produktionen att tänka om, i stället för att renovera en större bostad blir det olika teman i varje avsnitt. 

Programledaren Ernst Kirchsteiger tror att tittarna kommer att bli inspirerade att laga mat och fixa i hemmet.

– Det blir lite mer som ”Jul med Ernst” – fast på sommaren. Eftersom vi inte har ett stort hus som ska bli klart så får jag möjlighet att förklara och fördjupa mig, man kommer lite närmre mina tankar, säger han.

Bygger företag med sönerna

Till vardags arbetar Ernst Kirchsteiger inte bara med tv. Programledaren har sitt eget varumärke, han skriver böcker och har satt sitt namn på såväl vin och glögg som inredningsprodukter. Enligt förra årets årsredovisning gjorde Ernst Kirchsteiger AB sitt då bästa resultat någonsin – 8,7 miljoner kronor. 

Sönerna Sebastian, 35, och Ludvig, 31, är involverade i företaget, och att jobba nära sina barn har inte inneburit någon problematik – i stället lyfter Ernst Kirchsteiger fram fördelarna.

– Det gör att jag får prata med mina barn varje dag. Det blir inte bara det där att man svänger över och fikar tillsammans, utan vi har dagliga resonemang. I och med det vet jag hur de mår och vad de gör, säger han och fortsätter:

– Det är också spännande att se sina barn växa upp och bli ansvarstagande vuxna. Jag blir stolt som pappa när det slår mig att de är kloka och kan en massa saker som inte jag kan.

Stora bonusfamiljen

Det går lätt att föreställa sig den gemytliga tv-profilen i rollen som farfar, och Ernst Kirchsteiger berättar att familjen har fått tillökning.

– Ludvig har fyra barn i sin närhet, så vi har bonusbarnbarn och dem njuter jag av, säger han och fortsätter:

– Barn är de intressantaste människorna vi har att lyssna på, de censurerar inte sig själva. Det finns inget som gör mig så glad som att höra ett barn sitta och resonera, man vet aldrig var det ska ta vägen.

Krisen har fört Ernst ännu närmare Ulla

Den här våren har det dock inte blivit mycket fysisk närhet med barn eller bonusbarnbarn. Ernst Kirchsteiger och hans hustru Ulla Kirchsteiger är en bra bit under 70 år, men har ändå beslutat sig för att vara försiktiga ”nästan i överkant”.

– Lever man med en sjuksköterska, som jag gör, så är du under lupp hela dagarna. Ulla är otroligt noga. Vi träffar inte våra barn ens en gång, bara ute på gården möjligtvis. Men vi har hittat på något kul – facetime-fika kallar vi det. Då fikar vi på varsitt håll och så pratar vi. 

Ernst och Ulla Kirchsteiger träffades när de gick i gymnasiet, och trots att de varit tillsammans i 45 år så upptäcker han fortfarande nya sidor hos henne. Karantäntiden har fört paret ännu närmare – ett av deras kärlekstrick är att locka fram skrattet hos varandra.

– Ulla och jag har så kul tillsammans. Trots eländet gapskrattar vi minst flera gånger om dagen. Jag har en väldigt rolig fru, det finns en humor. Jag tror att skrattet lyfter oss och ger syre, säger Ernst Kirchsteiger och blir berörd när han fortsätter:

– Jag älskar den människan. Oj oj oj – om hon visste skulle hon nog springa och gömma sig. Efter alla år så upptäcker jag nya sidor, det är en förmån att få uppleva det.

Hustruns krav: ”Ulla är tuff”

Ernst Kirchsteiger berättar att Ulla kan vara bestämd, i grund och botten handlar det om omtanke.

– Ulla är tuff, hon håller ordning på mig när det gäller corona. Det är mycket sprita och tvätta händer och hålla ordning. Men det är också en kärlekshandling att hjälpa och påminna varandra. 

Tv-profilen menar att man har ett viktigt ansvar att vara rädda om varandra i en relation, och det är en avgörande nyckel för att hålla ihop länge.

– När jag är tillsammans med Ulla känner jag mig ”bättre” än vad jag egentligen är. Det är vår uppgift att lyfta och stärka varandra. När man varit tillsammans så länge som vi så kommer det automatiskt, båda vill att den andra har det så bra som möjligt – speciellt den tiden vi är i nu. 

”Livet har förändrats”

Föga anade vi när året skålades in hur det skulle påverkas av det virus som svept in över världen. 

– Först var det bara som en stor förvåning, jag förstod inte vidden av det. Sen blir det en stor sorg när man inser att det är så många som insjuknar, gamla och fina människor lämnar oss alldeles för tidigt. Jag är 62 år och trodde inte jag skulle uppleva det här.

En insikt som blivit allt mer tydlig är att det inte är farligt när tempot dras ner och hjulen snurrar lite långsammare, menar Ernst Kirchsteiger.

– Livet har förändrats i en riktning där man dels tar vara på sig själv, men också andra. Det finns väldigt många människor runt omkring som man måste visa hänsyn. Det finns något i det här som är sedelärande – man är inte universums centrum.

Ernst Kirchsteiger

Ålder: 62.

Yrke: Inredare och programledare.

Familj: Frun Ulla, 62, sönerna Sebastian, 35, och Ludvig, 31.

Bor: Villa utanför Örebro.

Aktuell: I ”Sommar med Ernst” med premiär torsdagen den 18 juni klockan 20:00 på TV4, TV4 Play och C More.

Ernsts tips för att må bra:

– Det finns inget som är så läkande och livgivande som att vara ute i naturen. Vi ska vara väldigt glada att vi lever i Sverige som har allemansrätt och som ger oss möjlighet att vandra ut i skogen.


– Att peppa och stötta varandra. Är man en humoristisk och glad person kan man försöka få sin omgivning att gapskratta någon gång nu och då. 


– Att vi sköter oss och tänker oss för med hygienen. Det är svårt när solen skiner och man längtar efter det andra livet, men vi måste hålla ut. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.