Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ernsts isolerade liv med hustrun Ulla

Ernsts isolerade liv med hustrun Ulla
Den nya säsongen av ”Sommar med Ernst” är här.
Foto: Fredrik Nilsson / Fredrik Nilsson/TV4
För Expressen berättar programledaren om det gångna året – där bland annat hunnit bli farfar.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Ernst Kirchsteiger hyllar också hustrun Ulla för hur hon som sjuksköterska har hanterat coronapandemin.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Ernst Kirchsteiger är tillbaka med ”Sommar med Ernst”.

Och den nya säsongen är efterlängtad för programledaren som mitt i pandemin hunnit bli farfar.

– Jag har sett den lilla ungen växa upp via Facetime.

Den folkkäre programledaren Ernst Kirchsteiger, 63, slog igenom med ”Sommartorpet” i SVT innan han 2008 gick över till TV4 för att göra ”Sommar med Ernst”.

När programmet nu går in på sin trettonde säsong, med premiär på torsdagen, är det kanske mer känslosamt än någonsin.

– Det är total glädje att vi får göra det överhuvudtaget. Det här huset skulle vi ha gjort förra året men då kom ju corona med full kraft. Då fick vi släppa huset och så gjorde vi en variant med på ”Sommar med Ernst” med mycket tillbakablickar. Att vi nu är tillbaks vid det här huset gör ju att jag blir jätteglad.  

Ernsts hyllning till hustrun Ulla 

Som för de flesta har inte heller livet i övrigt varit sig likt sedan pandemins framfart. Och Ernst Kirchsteiger har noga följt restriktionerna.

– Ulla, min fru, är ju sjuksköterska så hon har ju varit otroligt bra på att manövrera det här. Jag tror aldrig jag har tvättat händerna så mycket i hela mitt liv. Spritavtvättningar och ”tänk dig för här, tänk dig för där”. Ska vi ut så ger man sig ut på tider när man vet att det är väldigt lite folk ute. Vi har verkligen levt det här coronalivet.

Tv-profilen har flera bonusbarnbarn sedan tidigare men i vintras blev han också biologisk farfar för första gången då hans äldsta son Sebastian Kirchsteiger, 36, fick sitt första barn, en dotter.

Men de fysiska släktträffarna har varit få.

– Alltså vi har i princip levt undan från allt under hela pandemin, Ulla och jag.

Ernst Kirchsteiger på stranden vid huset som han ska renovera i årets säsong.
Foto: Fredrik Nilsson / Fredrik Nilsson/TV4

”Blir liksom lite låghalt”

 Ernst Kirchsteiger  berättar att han därför huvudsakligen träffat sitt barnbarn via Facetime.

– Det är svårt. Jag älskar folk, jag älskar det här spontana. ”Men gud, kom in och sätt dig, du får ett glas vin, vi kan väl sitta och prata”. Det här spontana livet är ju något som jag alltid har uppskattat. När det blir total frånvaro av det blir man liksom lite låghalt. 

Har du känt dig rädd under pandemin?

– Ja, det har jag. Det jag är rädd för egentligen är att coronan haft så många olika ansikten. Några har haft det utan att de ens vet om det, någon annan blir så sjuk att den ligger på intensiven. 

– Men jag har inte varit rädd så att jag tycker det har begränsat mig i grunden. Det är mer stor försiktighet och också försiktighet om andra. 

Om smittspridningen fortsätter gå åt rätt håll vet han också exakt vad han vill göra först av allt:

– När man känner sig någorlunda trygg ska jag gå på restaurang. Det längtar jag efter. Att vara på en stökig restaurang där de bullrar på. Man hör hur det diskar ute i disken och någon tar in en barnvagn. Det är mycket folk, och man sitter där och äter.

Många har renoverat och fixat med huset nu, har du själv gjort något hemma?

– Ja lite, jag har byggt en mur i trädgården som faktiskt är jättebra. Det blir lite mer lä och så där. Men annars har jag inte gjort jättemycket sådant. 

”Bra på att coola ner”

Under sommaren spelas ”Sommar med Ernst” in i sjok där Kirschsteiger hinner med en hel del ledighet mellan arbetsdagarna. Planen för hur dagarna ska utnyttjas tycks vara glasklar. Det handlar om att egentligen inte ha någon plan.

– Jag grips inte av att jag ”måste”. Du vet, den här demonen som tvingar en... att ”nu måste jag göra det och det och det”. Jag är ganska bra på att coola ner och vill jag läsa en bok från pärm till pärm en dag så gör jag det.

Han fortsätter:

– Mitt liv påminner ganska mycket om det som tittarna ser i rutan. Jag håller på med saker. Stora eller små saker. Jag är i trädgården väldigt mycket, jag lagar mycket mat och rätt vad det är så är de svarta vinbären mogna och då kokar vi sylt och marmelad. Så har vi alltid gjort, även innan jag började med tv. Jag var ju 42 när jag började med tv. 

Lotta Engbergs tårar – minuter före sändning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.