Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ernsts nya plan i tv – efter infekterade byggbråket

Här är bluffarna i "Sommar med Ernst".
Ernst Kirchsteiger är i full gång med sin årliga renovering av ett hus för ”Sommar med Ernst” på TV4.Foto: TV4 / TV4
Men efter förra årets fiasko, där grannarna till Kånsta kvarn i Hallsberg anklagade profilen för att ha förstört ett landmärke – har nu Kirchsteiger bytt strategi.Foto: JÖRGEN HILDEBRANDT

Ernst Kirchsteiger är i full gång med sin årliga renovering av ett hus för ”Sommar med Ernst” på TV4.

Men efter förra årets fiasko, där grannarna till Kånsta kvarn i Hallsberg anklagade profilen för att ha förstört ett landmärke – har nu Kirchsteiger bytt strategi.

– Det är en renovering som är väldigt försiktig. Om man vill behålla själen i ett hus, då får man vara försiktig och inte bara mangla på, säger Ernst Kirchsteiger i ”Nyhetsmorgon”.

När TV4:s ”Sommar med Ernst” dyker upp i tv-tablån vet man att det är sommar. Men 2018 hamnade programmet i blåsväder, efter att ha renoverat Kånsta kvarn i Hallsbergs kommun. Renoveringen beställdes av kommunen, men grannarna till det K-märkta bygget tyckte att Kirchsteiger och programmet hade förstört ett kulturarv med sin renovering.

– Det är ett kulturarv, det enda av sitt slag i Sverige, och Ernst gör en sommarstuga av det, sade en av grannarna 2018.

 ”Inte bara mangla på”

I år har Ernst Kirchsteiger valt en helt annan typ av projekt – ett hus på Österlen. I en intervju med ”Nyhetsmorgon” berättar profilen om taktiken kring sin renovering, och hur han väljer att anpassa sig till huset.

– Husen berättar en egen historia, och husen gör mig modiga. Jag har en idé med vad jag skulle vilja, och vad jag skulle vilja. Men sen när man kommer till huset så börjar huset berätta en helt annan historia. I år målar jag väggarna i salen i ljusviolett ton, vilket är helt utanför min bekvämlighetszon, men huset har gjort mig så bekväm att jag målar i den tonen, säger Ernst Kirchsteiger i ”Nyhetsmorgon”.

Han menar att han alltid varit noggrann med att ta vara på det gamla i byggnaderna han renoverar, i stället för att köpa nytt – men i år tar han det ett steg längre.

– Jag har alltid tagit hand om gamla byggnadsdelar, gamla dörrar och rustat upp dem i stället för att åka och köpa en ny dörr. Men i år är det nog ännu mer. Den här renoveringen med det är huset är inte så mycket riva ur, slänga bort och hämta nytt. 

– Det är en renovering som är väldigt försiktig. Om man vill behålla själen i ett hus, då får man vara försiktig och inte bara mangla på.

Ernst Kirchsteiger kontakt med ägarna

Ernst Kirchsteiger har tät kontakt med ägarna till huset han renoverar – och hittills har de varit lyriska av resultatet.

– Det har vi, de är så sköna. De har varit där några gånger. De slår liksom händerna för ansiktet och gråter av lycka, för de ser ju hur deras dröm tar ett kliv framåt, berättar Ernst Kirchsteiger i ”Nyhetsmorgon”.

Expressen har sökt Ernst Kirchsteiger via presskontakt.

Inte speciellt varmt – men kan bli soligare till helgen.