Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ernst Kirchsteigers beslut för familjen: ”Ger så mycket”

Ernst Kirchsteiger vill inte dela med sig av sitt eget hem. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Genom åren har programledaren konsekvent tackat nej till hemma hos-reportage. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Ernst Kirchsteiger har renoverat och inrett andras hus i tv i snart 20 år. Foto: JESPER OLSSON / TV4
Ernst Kirchsteiger är nu aktuell i årets säsong av ”Sommar med Ernst”. Foto: TV4

Ernst Kirchsteiger har renoverat och inrett andras hus i tv i snart 20 år.

Men sitt eget hem har han valt att dölja för tittarna – och nu berättar han om beslutet.

– Jag tycker att jag redan ger så mycket av mig själv, säger TV4-stjärnan till tidningen Land.

Ända sedan 2000, då han debuterade i SVT:s ”Sommartorpet”, har tv-tittarna fått lära känna Ernst Kirchsteiger på djupet. Varje sommar har hans inredningsidéer fyllt tablån, numera på TV4 där hans ”Sommar med Ernst” sänds.

I årets omgång, den tolfte i ”Sommar med Ernst”-ordningen, är det en äldre bondgård på Österlen i Skåne som ska fräschas upp.

Ernst Kirchsteiger: ”Ger redan så mycket”

Men trots att Ernst Kirchsteiger frikostigt bjuder på sig själv och sina tankar i tv finns det en sak han inte ville dela med sig av – det egna hemmet.

Genom åren har programledaren konsekvent tackat nej till hemma hos-reportage och annat på Erstorps gård utanför Örebro, där han bor sedan många år.

I en ny intervju med tidningen Land får programledaren frågan om när tittarna kommer att få se programmet ”Hemma hos Ernst” varpå han svarar:

– Aldrig, tror jag. Jag tycker att jag redan ger så mycket av mig själv. Det jag säger i rutan är inga skrivna manus utan det är precis det jag har i huvudet just då. Då tycker jag att det blir så personligt att jag inte ska behöva visa mitt hem också.

”Hemma är hemma”

Ernst Kirchsteiger säger också att beslutet är taget tillsammans med familjen, som består av hustrun Ulla samt sönerna Sebastian och Ludvig.

– Jag har ju en familj och vi har bestämt oss för att hemma är hemma, säger han till Land.

Radioprofilen Tomas Tengby är en av få journalister som bjudits hem till Ernst Kirchsteiger. I ett avsnitt av Sveriges Radios ”Meny” som sändes 2012 lagade Ernst mat i det rustika lantköket på Erstorps gård.

Även då pratade han om varför han vill hålla det egna hemmet helt privat.

– Det finns något med att ha mitt hem. Snart är det den enda plats som är helig. Jag tycker att jag bjuder så mycket på mig så exakt hur jag har det hemma, det vill jag ha för mig själv. Och så har jag en familj som tycker något också, sa Ernst Kirchsteiger i ”Meny”.

Valt att leva på landsbygden

I den nya intervjun med Land berättar Ernst Kirchsteiger även om varför han valt att leva på landsbygden i stället för i stan – och han att han hoppas att andra människor ska bli inspirerade av hans liv och leverne.

– Det finns inget annat alternativ. Jag är mer land än stad, och det kommer jag alltid att vara. Med mitt varande i rutan och mitt tilltal hoppas jag att jag litegrann har förändrat bilden av möjligheten att bo på landet. Det skulle jag vara jättenöjd med, om det var så, säger han till tidningen.

Expressen har sökt Ernst Kirchsteiger. TV4:s pressavdelning hälsar att han är på semester och inte ger några intervjuer.