Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ernst Billgren om nya kärleken: ”Föll pladask”

Julia och Ernst Billgren gifte sig 2014 efter att ha börjat dejta 2011.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Konstnären Ernst Billgren.
Foto: OLLE SPORRONG

Konstnären Ernst Billgren, 63, gifte om sig 2014 efter att ha brutit upp med Helene Billgren, 68, efter nära 30 år.

I ”Stjärnorna på slottet” berättar han om hur han föll pladask för sin nuvarande fru – Julia Billgren, 37.

– Det var magiskt, fantastiskt att träffa någon så, säger han i programmet.

Ernst och Helene Billgrens skilsmässa gick igenom 2012. De båda konstnärerna hade då redan gått vidare från sitt långa förhållande.

– Vi slog oss ihop. Vi skapade någon form av verkstad. Det var barnfamilj, hus och ett par karriärer. Sedan efter 30 år började vi bli färdiga. Barnen flyttade ut. Det var någon slags skarv där någonstans, säger han i ”Stjärnorna på slottet” på SVT.

Slutet för relationen blev när det skulle bytas stammar i huset. 

– Det var någon form av skarv helt enkelt. Det är nästan oförskämt att vara ihop så otroligt länge som vi var i ett kreativt yrke. I trettio år. Trettio väldigt bra år, berättar Ernst Billgren för Expressen. 

”Blev ihop omgående”

Han hade hittat en ny kärlek i juristen Julia Billgren, som då hette Hellberg. Paret gifte sig 2014 och firade med en kändistät fest på Café Opera i Stockholm.

Ernst Billgren berättar under sin dag i ”Stjärnorna på slottet” att Julia inte på något sätt var anledningen till uppbrottet med Helene.

– Nej, nej, nej, utan det var när jag upptäckte att gud vad tråkigt det var att äta ensam, efter en vecka. Då träffade jag Julia och vi blev ihop omgående, och nu har vi varit ihop i tio år, säger han i programmet.

Ernst Billgren berättar om kärleken till hustrun för de andra deltagarna i ”Stjärnorna på slottet”.

Om de hade sökt kärleken via kontaktannons skulle de aldrig ha funnit varandra, förklarar Ernst Billgren i ”Stjärnorna på slottet”. Det är inte bara den relativt stora åldersskillnaden utan också att de är olika på många andra sätt.

– Vi hade aldrig någonsin efterlyst varandra. Jag är ljus, hon är mörk. Jag är gammal, hon är ung. Det finns massor av olikheter, säger han och fortsätter:

– Samtidigt, när vi gick ut och åt, märkte vi att vi tog precis samma rätter på menyn hela tiden. Som om vi vore samma människa. Det var förbluffande. Hon är en intellektuell bjässe, så där ligger hon lite före mig.

Konstnären reflekterar i programmet över åldersskillnaden. Men inte bara mellan honom och Julia, utan också mellan honom och ex-hustrun.

– När jag träffade Helene som är några år äldre än mig blev det nästan mer kritik på det. Just vad det gäller tjejer tycks ålder och utseende vara det man kommenterar hela tiden som om det vore den enda egenskapen de har. Men för mig har det varit helt andra egenskaper, som hos både Julia och Helene helt överskuggar både ålder och att de råkar vara tjejer.

Träffade sina okända syskon

Ernst Billgren berättar också i ”Stjärnorna på slottet” om sin bakgrund. Hans mamma är från Tyskland och hon har enligt honom alltid varit ”svävande” med vem hans pappa var. Mamman arbetade hos olika ”fina familjer” och Ernst var resultatet av ett ”möte med en herre”.

Men en dag när han blev kallad till en bouppteckning fick han plötsligt ett namn på sin far. När han åkte dit mötte han tre för honom tidigare okända syskon.

– Det kändes helt okej att träffa lite syskon. Jag vet att jag borde ha lite känslor, men jag har inte riktigt det, säger han.

För Ernst Billgren är det inte helt lätt att prata om sitt privatliv. 

– Jag försökte hålla mig till programidén och dela med mig. Jag är lite stolt över att jag ens satt kvar när vi pratade om personliga saker, säger han till Expressen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.