Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ernst Billgren budar på egna Tradera-annonserna

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Ernst Billgren.
Foto: OLLE SPORRONG
Ernst Billgren har budat på sin egen annons på Tradera, något som strider mot sajtens regler.
Foto: Skärmdump / Tradera
Ernst Billgrens annons på Tradera.
Foto: Skärmdump / Tradera
Ernst Billgren vann dottern Elsa Billgrens budgivning.
Foto: Skärmdump / Tradera

Många kändisar har startat insamlingar eller budgivningar för att samla in pengar till Ukraina.

En som gjort det är Ernst Billgren, vars annons på Tradera är uppe i över 50 000 kronor.

Vartannat bud har dock lagts av konstnären själv – något som egentligen inte är tillåtet enligt Traderas regler.

– Det som folk borde ha framför sig nu är att trissa upp allt som går så att det går så mycket pengar som möjligt till Ukraina, säger Ernst Billgren.

På Tradera kan budgivare vinna en exklusiv visning och lunch med Ernst Billgren. Intäkterna går till Rädda Barnen för att stötta deras arbete i Ukraina. 

”För att stötta Rädda Barnens arbete i Ukraina auktionerar Ernst Billgren ut en vip-visning av sin nya utställning med NFT-konst. Efter visningen bjuds du och tre vänner på en lyxig lunch med vinpaket”, står det i annonsen.

Budgivningen är uppe i 50 500 kronor och den som just nu leder budgivningen är konstnären själv.

Enligt Traderas regler är det inte tillåtet med budtrissning, vilket innebär att det inte är tillåtet att buda på annonser man inte har för avsikt att köpa.

Man får heller inte buda på familjemedlemmars annonser, vilket också är något som Ernst Billgren gjort.

Vann dotterns budgivning

Dottern Elsa Billgren hade tidigare en budgivning där man fick prova brudklänningar, även där gick alla intäkter till Rädda Barnens arbete i Ukraina. Det vinnande budet på 5 100 kronor lades av Ernst Billgren.

– Allt går 100 procent till barnen i Ukraina, det är viktigare än någonting annat att barnen får hjälp. Jag budar på allt möjligt, jag har inte mycket pengar men det ser jag till att barnen i Ukraina får. Det borde fler göra, säger konstnären.

Enligt Traderas regler är det förbjudet att budtrissa, hur ser du på det?

– Nej, men nu tycker jag att vi trissar upp alla budgivningar för det är heller inte lagligt att invadera ett land. Det som folk borde ha framför sig nu är att trissa upp allt som går så att det går så mycket pengar som möjligt till Ukraina, säger Ernst Billgren och fortsätter:

– Jag tycker det är obegripligt att någon kan tycka att det är för mycket pengar eller vad de tycker.

Tradera: ”Ett undantag”

Sofia Hagelin, presstalesperson för Tradera, säger att man varit i kontakt med Ernst Billgren och förklarat reglerna, men att man valt att göra ett undantag.

– Vi har ett väldigt tydligt regelverk och vi har upplyst Ernst om vad om gäller och det har blivit ett missförstånd, han har inte förstått att han inte får göra så här men han vill bidra så att barnen i Ukraina ska få de här pengarna, säger hon och fortsätter:

– Framför allt är det så att vi har beslutat att göra ett undantag därför att pengarna går till barnen i Ukraina, det är det viktigaste. Han har lovat att han kommer att betala om han vinner.


Se mer:

Program från 2020: Uppväxt, ursprung och utanförskap • Ernst Billgren, Stina Ekblad och Ninni Schulman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.