Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erikas man dog på planet till Sverige

Erika SöderstrandFoto: Kanal 5
Magnus dog på flyget till SverigeFoto: Kanal 5

Det skulle bli en drömsemester – men slutade i tragedi.

Med flera timmar kvar till Sverige dog Erikas man på flygplanet på väg hem från Thailand.

I kvällens avsnitt av "Sofias änglar" på Kanal 5 får Erika hjälp av Sofia Wistam.

Nu berättar hon om den ofattbara händelsen.

– Vi la pannorna emot varandra och så sa jag; det här klarar vi, nu är det bara de här timmarna kvar, sen är vi hemma, säger Erika Söderstrand.

I kvällens avsnitt av "Sofias änglar" får Erika Söderstrand, vars man dog ombord på ett flygplan på väg hem från Thailand, hjälp av Sofia Wistam, Johnnie Krigström och Mattias Särnholm.

Det var i november 2014 som hela familjen Nirs/Söderstrand åkte till Thailand för att fira Erikas pappas 60-årsdag på paradisön Koh Lanta, ett populärt resmål för svenskar. Varje år reser flera hundra tusen svenskar till Thailand.

Efter en veckas semester blev Magnus sjuk och började hosta. Under ett läkarbesök fick familjen beskedet att Magnus hade börjat få lunginflammation, vilket han fick antibiotika för.

Läkaren försäkrade dock att det inte skulle vara några problem att flyga, trots Magnus sjukdom. Men på planet förvärrades Magnus tillstånd snabbt.

– Ju fler timmar som gick desto jobbigare och jobbigare fick han att andas. Då tog de bak Magnus och gav honom syrgas. Sedan gick det inte alls länge så hörde vi bara att han ramlade ihop därbak, säger Erika Söderstrand i programmet och fortsätter:

– Det fanns ingen läkare på planet och det var mitt över Afghanistan så det gick inte att landa någonstans heller. Det enda vi hör, vi sitter bara fem rader bakom toan, är att de börjar räkna 1-2-3-4-5. Så håller det på i en timme, sedan blir det tyst. Vad jag uppfattar det om som så är det fem-sex timmar till Sverige när jag förstår att han är död.

 

LÄS MER: Man död på flygplan från Thailand

 

Magnus Nirs dog där ombord på planet, 34 år gammal. Samtidigt var det flera timmar kvar tills planet skulle landa i Stockholm.

När Erika och barnen kom hem till Sverige och Visby, där de bor, var det till en till en väldigt annorlunda vardag. Erika hade blivit ensamstående. Huset som familjen bor i är slitet – och på vissa ställen till och med farligt. Dessutom lider hennes två barn Wilda och Viggo av en ögonsjukdom som riskerar att göra dem blinda.

Men i "Sofias änglar" får hon alltså hjälp och nu berättar Erika Söderstrand om den tragedin som hon och familjen tvingades gå igenom.

Familjen åkte till Thailand för att fira Erikas pappas 60-årsdag.Foto: Tv3

– Jag kunde inte gå bak till honom eftersom jag hade barnen i famnen. Jag fick prioritera att försöka vara så lugn som möjligt för deras skull. Men det var mycket tankar i huvudet kan jag säga.

Vad tänker man i en sådan situation?

– Tyvärr var det mycket praktiska saker. Överlevnadsinstinkten kopplas på, det var en lördagseftermiddag när inga plan gick från Gotland och jag tänkte på hur Magnus syster skulle kunna komma till Stockholm. Det blir ganska konstiga tankar.

Erika Söderstrand berättar att förloppet på planet gick så fort att hon knappt han uppfatta vad som hände.

– Men jag var där bak och pratade med honom när han fick syrgas. Då var han hyfsat med. Men sedan gick allting väldigt fort.

Vad sa ni till varandra?

– Det låter jätteklyschigt men jag kommer ihåg att vi la pannorna emot varandra och så sa jag; det här klarar vi, nu är det bara de här timmarna kvar, sen är vi hemma. Det var den enda gången jag kunde smita bak. Barnen var väldigt mammiga.

"Vardagen måste fortgå även om det är jättehemskt och tragiskt"

En dag efter att Erika och barnen kom hem till Sverige fyllde hennes dotter Wilda tre år.

– Det var bara att försöka få ett så normalt födelsedagskalas som möjligt hemma i huset direkt när vi landade. Och lillkillen var bara två år gammal. Barnen kom väldigt tätt och då blir det intensivt, det vet ju alla småbarnsföräldrar.

Hur har ni tagit er vidare från det här?

– Eftersom båda barnen också har problem med sina ögon får man fokusera på annat. Vardagen måste fortgå även om det är jättehemskt och tragiskt.

Vad har det betytt att få hjälp av "Sofias änglar"?

– Det har betytt jättemycket. Det är ett stressmoment mindre när man kommer hem. Nu känner jag att jag har landat lite. Det är hemtrevligt och framför allt varmt i huset. Det ger mig ännu mer tid med barnen.

 

Småbarnspappan Magnus Nirs blev 34 år gammal.Foto: Tv3

LÄS MER: Sofia, 12, lever med fyra tumörer i hjärnan

 

Hur var det när tv-teamet dök upp?

– Jag blev väldigt chockad, hjärnan hängde inte riktigt med. Det är först nu när programmet ska sändas som man börjar landa i hur det ser ut. Men det känns lite nervöst att programmet ska visas, det är inte varje dag man är på tv. Bor man på Gotland vet alla vem man är också, säger hon och tillägger:

– Produktionen och alla som är med är helt fantastiska. Det är lika hjärtligt som det ser ut på tv. Det är en fantastisk möjlighet att kunna hjälpa familjer som inte har råd eller tid att kunna gå vidare i ett nytt kapitel.

Hur mår du i dag?

– Jag mår ganska bra, jag försöker vara en sådan person som försöker vända det negativa till något positivt. På något vis får man nog välja vilken väg man ska gå. Det låter hemskt men jag har två barn jag måste leva för. De kan inte förlora en förälder till. Det gäller att försöka hitta guldkornen i vardagen.

"Sofias änglar" sänds på Kanal 5 måndagar klockan 20.00.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.