Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Erika Perssons övertygelse: ”Kommer aldrig gå tillbaka”

Erika Persson bemöter kritiken om bilderna på Instagram
Erika Persson engagerar sig nu för fullt i black lives matter-rörelsen.
Foto: Privat / Privat
”Det som händer har varit på gång länge. Frågan var inte om utan när något skulle hända”, säger Erika Persson.
Foto: Privat / Privat
Erika Persson, 17.
Foto: Privat / Privat
Gunilla Persson.
Foto: Privat
Black lives matter-protest i Miami.
Foto: MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK / MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Gunilla Persson och dottern Erika Persson följer den stora black lives matter-rörelsen på nära håll i USA.

Även de rikare områdena runt Los Angeles och Hollywood syns militär på gatorna.

Samtidigt är Erika Persson, 17, övertygad om att de stora demonstrationerna kommer leda till en förändring.

– Många människor undrar när allt ska bli normalt igen, men det fanns inget ”normalt”. Allt som fanns var systematisk rasism. Vi kommer aldrig gå tillbaka till hur det var, tack och lov. 

17-åriga Erika Persson, dotter till tv-profilen Gunilla Persson, är en av många amerikanska medborgare som just nu engagerar sig i black lives matter-rörelsen – en rörelse som nu orsakat protester och aktivism över stora delar av världen.

– Det som händer har varit på gång länge. Frågan var inte om utan när något skulle hända. Så det kommer ärligt talat inte som en överraskning för mig, säger hon.

För Erika Persson är det viktigt att påpeka att rörelsen, enligt henne, handlar om något större än just afroamerikanen George Floyds död i Minneapolis. 

 – Många människor missuppfattar det och tror att vi bara protesterar för den här enda personen. Och självklart är han en utlösande faktor och en symbol för rörelsen, men det handlar mer om en systematisk rasism. Svarta människor mördas och jagas av polisen utan att rättvisa skipas.

Erika Persson har själv varit med i en demonstration i västra Hollywood, och menar att det finns ett engagemang och en övertygelse hos den yngre generationen som inte går att underskatta. Själv delar hon ständigt länkar och information på sin Instagram för att sprida kunskap och medvetenhet.

”Vårt ansvar att utbilda oss”

Som en vit person anser hon sig också ha en plikt att visa solidaritet.

– Det är vårt ansvar att utbilda oss ordentligt och bli allierade. Vi kan inte vara tysta. Det är vårt jobb som vita att vara med helt och hållet och stötta rörelsen. Vi ska skriva på namnlistor, donera pengar om vi kan, delta i demonstrationer, mejla myndighetspersoner, sprida kunskap online. Vi måste använda vårt privilegium till något bra och stötta den här rörelsen, säger hon. 

Hon fortsätter:

– Och det förargar mig att se alla de människor som inte bryr sig och är tysta. De som bara lever vidare sina liv som vanligt. För de här är en människorättsrörelse och ärligt talat, om jag pratar om min generation överlag, så är den här generationen extremt involverad. Alla är med i den här rörelsen, vilket jag är glad över att se. Och jag tycker det är väldigt viktigt att vi är det.

Hoppas på en stor förändring

Och Erika Persson tror att rörelsen är början på en stor förändring.

– Många människor undrar när allt ska bli normalt igen, men det fanns inget ”normalt”. Allt som fanns var systematisk rasism. Vi kommer aldrig gå tillbaka till hur det var, tack och lov. Det kommer bli helt annorlunda. Jag vet och är väldigt säker på att den här människorättsrörelsen inte kommer sluta. Vi kommer inte sluta demonstrera, vi kommer inte låta oss knuffas tillbaka, säger hon och menar att det nu behövs reformer som bidrar till förändring.

Att de stora protesterna sker samtidigt som coronapandemin fortgår är något hon är medveten om.

– Här använder alla mask. Så det minskar definitivt risken för corona. Och när jag demonstrerade var folk ganska bra på att hålla distans. Och alla hade masker. Men det nationella fokuset har väl egentligen skiftat från pandemin till människorättsrörelsen. Men corona är definitivt här fortfarande och det är viktigt att inte glömma bort. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.