Erika Persson, 18, om året som gått: ”Tid att växa”

Erika Persson bemöter kritiken om bilderna på Instagram.
Erika Persson menar att tiden i karantän har gjort att hon tagit sig tid att bland annat läsa på om ämnen hon tycker är viktiga.
Foto: Privat / Privat
I november röstade hon för första gången i det amerikanska presidentvalet.
Foto: Privat / Privat
Foto: Privat / Privat

Erika Persson, 18, går sitt sista år i high school och har börjat skicka in ansökningar till college.

Trots att 2020 har varit ett mycket speciellt år kantat av en viruspandemi och protester runtom i världen menar 18-åringen att det på ett sätt har varit nödvändigt.

– Det har varit nödvändigt på det viset att många dåliga saker har kommit upp till ytan. Vi har krävt förändring, säger Erika Persson.

USA har flera gånger under det gångna året haft hela världens ögon på sig. Hanteringen av coronaviruset, black lives matter-protester och inte minst presidentvalet i november har gjort att landet, kanske mer än vanligt, har varit i strålkastarljuset.

Erika Persson, 18, dotter till tv-profilen Gunilla Persson, menar att det här året har varit som en enda lång kollektiv upplevelse för alla där det ena efter det andra har hänt.

– Speciellt här i USA, med de sociala och politiska rörelserna, säger 18-åringen.

Hon sitter i ett soligt Los Angeles där hon större delen av året har befunnit sig i karantän men distansundervisning. Dock menar hon att det inte har varit särskilt jobbigt.

– Personligen har jag tagit väldigt mycket tid till att växa intellektuellt och spirituellt. Jag har tagit mig tid till att förstå mig själv och läsa på om viktiga ämnen, säger hon och fortsätter:

– Självklart har det varit väldigt intensivt med allt som hänt.

Deltog i protester 

Under sommaren deltog Erika Persson i black lives matter-protester och använde sin plattform till att dela information om protesterna. I somras berättade hon för Expressen att hon tror att rörelsen är början på en stor förändring.

– Många människor undrar när allt ska bli normalt igen, men det fanns inget ”normalt”. Allt som fanns var systematisk rasism. Vi kommer aldrig gå tillbaka till hur det var, tack och lov. Det kommer bli helt annorlunda, sa Erika Persson då.

Även om de stora protesterna inte längre syns på gator runtom i världen menar Erika Persson att de måste fortsätta kämpa tills dess att en förändring verkligen sker.

– Det kan vara avskräckande eftersom det är svårt att se vad som verkligen kan förändras. Jag tror att en radikal förändring måste ske, och den är på väg.

Röstade i presidentvalet 

I november röstade Erika Persson i det amerikanska presidentvalet för första gången. För henne var valet enkelt.

– Jag röstade på Joe Biden. Det här valet var väldigt viktigt att rösta eftersom vi behövde få bort Donald Trump.

Samtidigt menar hon att hon inte gillar Joe Biden, även om han fick hennes röst.

– Jag är glad att Biden vann och Trump är borta. Men det är som med BLM, många tror att vi kan pusta ut nu men det kan vi inte. Förtrycket finns fortfarande där ute och vi måste ändå kunna vara kritiska mot Joe Biden.

Hon fortsätter:

– Jag tror i grunden att den förändring som detta land så desperat behöver inte kan komma från måttliga reformer inom detta system, eftersom detta system är utformat för att förtrycka människor. Därför måste vi utbilda oss själva, förena oss och kämpa för en bättre framtid.

Nu väntar 2021 runt hörnet, ett år många har längtat efter, och Erika Persson hoppas på att få se de förändringar de kämpat för samt att coronapandemin avtar.

– Jag gillar inte att säga att vi ska återgå till det normala, för det är dumt att säga. Men bara att kunna göra saker som vi inte har kunnat göra under året, säger hon.

Hon ser även framemot att få klart sina ansökningar till college som hon just nu håller på för fullt med.

– Det har varit stressigt, jag har anmält mig till några men har några kvar att skicka in. Sen kan jag slappna av för den andra terminen på sista året i high school är väldigt lugnt.

Gunilla Perssons hårda krav på Sverige i krisen.

LÄS MER: Så mycket tjänar unga influencers på sponsrade inlägg (PREMIUM) 

LÄS MER: Rosalie, 23, flyttade till Malta – dubblade lönen (PREMIUM) 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.