Erika Åbergs snabba livsbeslutet med maken

Det blev på riktigt folkstorm när det i somras blev känt att SVT skulle lägga ”Det sitter i väggarna” på is – så tv-kanalen backade.
Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON / SVT
Rickard Thunér och Erika Åberg.
Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON / SVT
”En av de främsta anledningarna till att vi byggde orangeriet, var för att få plats att fira högtider”, skriver Åberg på Instagram.
Foto: Instagram

Erika Åberg, 43, har klarat sig igenom ett antal renoveringskriser med familjen. 

Hon har förlorat och vunnit tillbaka sitt älskade ”Det sitter i väggarna”, men framför allt så har hon besegrat döden. 

När programledaren 2017 drabbades av flera svåra infektioner, var hon inte säker på att överleva.

I dag är hon på banan igen, men brottas fortfarande med hjärntrötthet efter sjukdomen.

– Jag känner en tacksamhet till att kroppen orkade och en förundran över att man kan läka ihop, säger hon.

Det blev på riktigt folkstorm när det i somras blev känt att SVT skulle lägga ”Det sitter i väggarna” på is. Pensionärerna var upprörda, studenterna protesterade och journalisterna skrev, allt medan folkets mejl, telefonsamtal och handskrivna brev regnade över SVT. Samtidigt började programledaren Erika Åberg att fundera över nytt jobb – något hon inte alls hade räknat med.

– Det här var kanske första gången som jag var lite lugnare inför avslutet och vågade slappna av lite: Rickard (Thunér) hade precis kommit in i gemet, och allt rullade på så otroligt bra. Vi fick bra tittarsiffror och respons. Så när vi då fick beskedet om att det skulle sättas på paus, som de formulerade det, så blev jag väldigt förvånad och obehagligt överraskad, säger Erika Åberg och fortsätter:

– Beskedet kom först under sommaren när vi hade ett avsnitt kvar att spela in, så det var också lite speciellt – att försöka hitta entusiasm och energi framför kameran när man egentligen stod med tårar i ögonen. 

Du grät?

– Ja, det gjorde jag verkligen. Sen när vi blev klara med det avsnittet, då öppnade kanalerna helt.

Erika Åberg: ”I början var det väldigt svårt”

Lyckligtvis så svarade SVT på de starka tittarreaktionerna genom att låta programmet leva vidare. Erika Åberg får därmed fortsätta som en av våra mer otippade programledarstjärnor. Hon som var ett så blygt barn, och inte hade haft en tanke på att jobba med tv. Första mötet med tv-världen var heller inte okomplicerat.

– Den var väl typ hjärtattack. Jag tyckte det var vansinnigt obehagligt. Tyckte inte det var särskilt roligt att ha föredrag eller leda stadsvandringar eller någonting då jag stod i centrum.

Men tv-teamet kom, och att spela in pilotavsnittet kändes tryggare än hon trott.

Vad har varit den största utmaningen under de här tv-åren?

– Att övervinna sina egna hjärnspöken för att våga bjuda på sig själv. Men också att ha småbarn och ett eget renoveringsprojekt, samtidigt som man är ute på jobb så pass mycket och sover borta.

Du är även aktuell med en ny bok om renovering och livspussel. Vad vill du med den?

– Jag vill berätta om våra och andras strategier Jag tycker att man pratar mycket om material och hantverk i olika forum. Men jag tycker att livspusslet är det som är avgörande. Hur man får tid och ork att ta sig igenom en renovering. 

Hur har det varit för dig och din man Björn?

– I början var det väldigt svårt. Först var jag glad över att ha träffat en man som var intresserad av inredning, även om det inte var byggnadsvård eller restaurering. Men det betydde ju också att han hade en egen stil som inte jag delade. Det stora intresset vi båda hade blev därför en källa till konflikt. Det började klia i kroppen på mig om han köpte en tavla som jag inte hade sett på förhand, och han blev irriterad på mig om jag hade bytt blomkrukor utan att hojta om det. Det var en jobbig period innan vi kompromissade fram en stil.

– Men det allra jobbigaste var när vi fick mögelproblem på vinden i huset. Jag som brukar vara handlingskraftig och veta vad jag gör, speciellt när det gäller renovering, fick ett strutsbeteende. Det blev för mycket. Jag försökte be om råd från olika håll, och alla sa olika råd: Låt det vara, och se hur det utvecklas! Riv bort allt och börja om från början!

– Fy, vad obehagligt det var att se hans besvikelse och frustration och känna sig handlingsförlamad själv.

Hur länge har ni varit ihop?

– Lika länge som vi bott i huset. Sen 2006. Vi kände inte varandra innan, och hade bara varit ihop i tre eller fyra månader när vi köpte huset.

Oj! Det var modigt och ovanligt?

– Ja, och det är helt utanför våra karaktärer också. Vi är lugna och eftertänksamma båda två. Men där var vi snabba. Jag tror att vi längtade så mycket efter det livet. Jag hade jobbat som byggnadsantikvarie ett tag och gett råd till andra, och hade en sån oerhörd längtan efter ett hus att ta hand om själv. Och han var verkligen redo att skaffa familj, och slå sig ner på en plats. Han var klar med åren i storstan Uppsala. 

https://www.instagram.com/p/CED48tKHvsN/?utm_source=ig_web_copy_link

Du blev hastigt sjuk 2017, fick olika infektioner som hjärnhinneinflammation, och vårdades på intensiven. Hur tänker du på det i dag?

– Jag tänker jättemycket på det just nu när det har varit corona med många rapporter från intensiven runtom i landet. Jag minns hur apparaterna pep, och jag låg och inte kunde röra mig med massa personal runtomkring som sprang. Och jag minns känslorna, och skräck rörs upp – jag känner hur kroppen bara kollapsar. Nej, dit vill jag inte igen. Så jag tar alla restriktioner på absolut fullaste allvar. 

Det måste ha varit svårt, också som mamma, att bli så sjuk?

– Ja, de kom och hälsade på mig på intensiven, och jag kunde knappt titta på dem för jag hade sån nackstelhet. De tyckte att det var väldigt obehagligt, så pass att min son svimmade. På ett sätt vill man spela friskare än vad man är, men kroppen lyder inte. Nej, usch.

Hur mår du i dag?

– Med tanke på hur illa däran jag var, så måste man ändå säga att jag repade mig bra. För bara med hjärnhinneinflammation, så är det många som får komplikationer, och jag hade fyra andra infektioner samtidigt; i luftvägarna, bihålorna, dubbelsidig öroninflammation och mastoidit. Det jag har känt av är att jag blir hjärntrött snabbare. I början kunde jag inte ens åka och handla. Jag minns att jag var på Ikea några månader efter jag blivit frisk, och då blev jag så trött att jag blev tvungen att gå ut och lägga mig i bilen en stund. Det är bättre nu, men jag känner fortfarande av det, och försöker komma ihåg att ta pauser, hålla i gång med träning, sova bra, äta bra och ta hand om mig.

Du fick även tinnitus?

– Ja, och den kommer och går.

2021 spelas en ny säsong in av ”Det sitter i väggarna”.
Foto: ULRIKA MALM ULM / SVT

Har hela upplevelsen påverkat dig som person?

– Det fanns faktiskt stunder då jag trodde jag skulle dö. De flesta upplever att de har fått en ny syn på livet, och uppskattar småsaker. Men det gjorde jag innan, och jag kände mig inte odödlig heller. Så jag kan inte hitta någon andlig mening i det – att jag skulle behöva skakas om för att uppskatta livet, Men jag känner en tacksamhet till att kroppen orkade och en förundran över att man kan läka ihop.

Så nu ska du fortsätta renovera tills du är 85? Tänker ni någonsin bli klara med huset?

– Det vore ju en dröm att få gå med snickarbälte när man är i den åldern!

– Nej, jag ser inte det som att bli klar. Det är ett kreativt utlopp. Som en musiker som lär sig ett instrument – bara för man lär sig spela piano så betyder ju inte det att man slutar när man kan det. Däremot vill jag lägga mer tid på trädgården och få skapa med det gröna kulturarvet också. Och på senare år har jag fått en längtan efter djur, särskilt hästar. Tänk att som vuxen få uppleva drömmen om en egen ponny.

https://www.instagram.com/p/CK__lG4JLnQ/?utm_source=ig_web_copy_linkhttps://www.instagram.com/p/CF1uUP2H94a/?utm_source=ig_web_copy_linkhttps://www.instagram.com/p/CJNt4D9HO4I/?utm_source=ig_web_copy_link

Erika Åberg

Ålder: 43.

Familj: Maken Björn, 12-årig son och 9-årig dotter.

Bor: I det eviga renoveringsprojektet, ett hus från 1911 utanför Gävle.

Yrke: Byggnadsantikvarie och programledare.

Bakgrund: Morfar var målare och farfar murare, vilket skapade ett intresse hos Erika. Läste kultur och kommunikation på högskola, och därefter byggnadsvård. Upptäcktes av tv via sin blogg, Instagram och krönikorna i ”Gård & Torp”. Första säsongen av ”Det sitter i väggarna” sändes i SVT 2015.

Aktuell: Med nya boken ”Byggnadsvård: hur du får tid, råd och kraft att restaurera ditt hem”.

The Mamas starka budskap i Melodifestivalen

The Mamas starka budskap i Melodifestivalen:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.