Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Erik Grönwalls revansch – blir sångare i Skid Row

Skid Row vid Sweden Rock Festival 2013.
Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Skid Row 1992.
Foto: Rudi Keuntje / TT NYHETSBYRÅN
Grönwall uppträder.
Foto: Helena Larsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Erik Grönwall i ”Idol” 2009.
Foto: OLLE SPORRONG
Grönwall har tidigare varit sångare i bandet H.E.A.T
Foto: LUDVIG THUNMAN
Foto: Instagram
1 / 7

Förra året fick Erik Grönwall ett besked han aldrig trott han skulle få – han hade drabbats av leukemi.

Efter många månader med tuffa behandlingar blev han friskförklarad och tanken var att han sedan skulle mjukstarta efter sjukdomen.

Så blev det inte.

På lördag ställer han sig på scenen i Las Vegas som den nya sångaren i amerikanska bandet Skid Row.

– Det känns oerhört stärkande att kunna blicka tillbaka med facit i hand, att jag sitter i Vegas och ska göra det här, säger Erik Grönwall.

Cancerbeskedet kom oväntat. 

Erik Grönwall, 34, hade känt sig energifull och egentligen helt som vanligt när han från en dag till en annan började känna sig utmattad. Till och med de enklaste sakerna blev en enorm utmaning att genomföra.

I april 2021 berättade han i sina sociala medier att han drabbats av akut leukemi och att han påbörjat behandling.

”Min kropp reagerar bra på behandlingen men det är en lång behandling och det kommer att vara den svåraste utmaningen hittills i mitt liv, både för mig och min familj. Mentalt och fysiskt.”, skrev artisten då.

Efter sex månader av tuffa behandlingar blev han friskförklarad.

– Det har så klart varit det tuffaste jag varit med om, både fysiskt och psykiskt. Det är enormt påfrestande för psyket att få en sådan här allvarlig diagnos, säger Grönwall när Expressen pratar med honom en onsdagskväll i mars.

Erik Grönwall berättar att han innan sjukdomen hade tankar på väg bort från artisteriet och ville testa något annat. Men under tiden på sjukhuset sa han till sig själv att om han skulle ta sig igenom leukemin skulle han sjunga för resten av livet. Det var det han mådde bäst av.

– Det låter kanske lite djupt och mörkt men när man blickade tillbaka och vad jag kände att jag var väldigt nöjd med och vad jag mådde bra av så var det just att stå på scenen.

”Det var inga tvivel”

När Expressen pratar med Erik Grönwall ringer han från ett hotellrum på Planet Hollywood i Las Vegas.

För drygt två månader sedan plingade det till i telefonen. Ett meddelande på Instagram från Rachel Bolan, basist i det amerikanska hårdrockbandet Skid Row, dök upp.

”Kan vi ta ett möte på Zoom?”, stod det.

På mötet förklarade Bolan att deras tidigare sångare inte kunde vara med på en kommande turné. Erik Grönwall fick då frågan om han ville hoppa in.

– Jag tackade ja i princip direkt, det enda jag ville göra var att kolla med mina läkare med tanke på året jag kommer ifrån. Jag ville ändå respektera alla riktlinjer för hälsan. Men de sa att de var lugnt från mars, så då hade jag inga hinder kvar. Då tackade jag ja.

Det ena ledde till det andra och till slut fick Erik Grönwall frågan om att bli bandets nya sångare permanent och han behövde inte fundera länge på sitt svar.

– Det var inga tvivel, verkligen inte.

Ska åka på världsturné

I Las Vegas kommer Skid Row att uppträda med legendariska rockbandet Scorpions under en så kallad ”residency”, där ett band eller artist sätter upp en show under flera kvällar i rad.

Bandet Skid Row grundades i mitten av 80-talet och har följt med Erik Grönwall genom hela livet.

– Innan jag lyckades med musiken, innan ”Idol” och allting, jobbade jag som karaokevärd och jag brukade stå och sjunga de här låtarna. Jag ville ju bli lika bra som deras första sångare Sebastian Bach, säger han och fortsätter:

– Sedan gjorde jag ”18 and life” på min ”Idol”-audition för tretton år sedan så det är verkligen så att cirkeln är sluten.

Att han nu ska spela med dem på en residency i Las Vegas och därefter åka ut på världsturné och ge ut ett album beskriver han som surrealistiskt.

Känns det lite som en revansch att komma tillbaka på det här sättet?

– Ja, självklart. Jag sa till mig själv att jag ville komma tillbaka starkare än någonsin. Men sedan finns det också en oerhörd ödmjukhet inför det här, för jag vet hur snabbt saker kan gå både bra och dåligt mitt i livet.

Grönwall fortsätter:

– Det är viktigt att nämna, oavsett svårigheter man har i livet, så jag har haft tur. Jag bor i ett land med bra sjukvård och fantastiska läkare.

 På lördag är det dags för den första konserten av tio i Las Vegas. Sedan väntar en världsturné och ett nytt album med bandet i oktober.

– Jag är oerhört tacksam över de här karaokekvällarna när man stod och skrek Skid Row-låtar och drömde om att bli artist, att det faktiskt resulterade i det här. Det känns magiskt.

https://www.instagram.com/p/CbdcpPwPV3Y/?utm_source=ig_web_copy_link

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.