Erik Grönwall: ”För mig var leukemi lika med död”

Erik Grönwall när han vann Idol 2009.
Foto: OLLE SPORRONG
Erik Grönwall spalde i bande Heat i flera år och spelar nu i bandet Skid Row.
Foto: Helena Larsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Erik Grönwall från sjukhussängen i fjol.
Foto: Privat / Instagram
Erik Grönwall i dag.
Foto: Privat / Instagram

Erik Grönwall har gått från ”Idol”-vinnare till sångare i sin barndoms idolband Skid Row.

Men vägen dit har inte varit enkel då sångaren plötsligt drabbades av leukemi i fjol. 

– Första reaktionen var ”nu är det kört, nu kommer jag dö”, berättar Grönwall i Framgångspodden.

Erik Grönwall, 34, blev ”Idol”-Erik med hela svenska folket 2009 när han kammade hem vinsten i ”Idol”. Efter musiktävlingen släppte han två soloalbum och gick sedan med i svenska rockbandet Heat, som han spelade med i tio år.

Men för runt ett och ett halvt år sedan var Grönwall på väg i en annan riktning i livet – bort från sin egen musikkarriär. Han var i full gång med ett musikprojekt i Sydafrika där talanger skulle kunna upptäckas i de fattiga kåkstäderna där. Det var mycket jobb och stress och Grönwall trodde först att det var därför han kände sig så trött i kroppen, berättar han i Framgångspodden med Alexander Pärleros.

Men under en mellanlandning i Sverige kände han att något inte stod rätt till.

– Jag kommer hem och går ut med hunden och känner bara ”shit”, efter fem minuters gång med hunden fick jag sätta mig ner och bara försöka få luft, berättar Erik Grönwall i podden.

Hans sambo uppmanade honom att åka och ta ett blodprov, vilket han gjorde. Det visade att han hade väldigt höga värden av vita blodkroppar i blodet och han uppmanades att åka in till akuten direkt.

– Jag ringde min sambo det första jag gjorde och bara bröt ihop. ”Det är någonting som är så jävla fel och jag är så jävla rädd”, sa jag till henne.

Erik Grönwall om cancerbeskedet

Efter det väntade en massa prover på flera olika avdelningar och i slutet av veckan kom beskedet: Han hade leukemi, blodcancer.

– Första reaktionen var ”nu är det kört, nu kommer jag dö”. För mig var leukemi lika med död, säger Grönwall.

Bara fem dagar efter diagnosen påbörjades sångarens behandling och han är tacksam över att han fick hjälp så snabbt. Behandlingen gick både upp och ner och pågick i ungefär ett år. Som sämst mådde han när han fick förberedande behandlingar inför sin benmärgstransplantation.

– Ifall sängen är här där jag sitter och här har jag mitt vattenglas på bordet bredvid då låg jag och tittade på vattenglaset i två, tre timmar, för att orka ta upp glaset. Det var en sådan ansträngning.

Grönwall om att kanske inte få se sin son växa upp

Han kämpade även psykiskt med tankarna på döden och att kanske inte få se sin son växa upp.

– Att komma hem till honom var så jävla tufft. Det triggade i gång massa tankar hos mig. ”Shit jag kanske inte kommer vara där för honom”, säger Grönwall och hostar till och blir märkbart berörd.

– Sedan blev det också styrkan någonstans. Jag började visualisera när jag fanns där på hans studentmottagning, där står jag gammal och grå. Fan vad skönt, säger artisten.

I dag är Erik Grönwall helt frisk från cancern och är ute på världsturné med Skid Row. Samma band vars låt han sjöng på sin audition i ”Idol” när det hela började. Det blev aldrig något av projektet i Sydafrika för under sin sjukdomstid insåg Grönwall att det han vill göra med sitt liv är att stå på scenen och sjunga.

– Cirkeln är sluten, konstaterar han själv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.