Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Eric Saades ändring – för fästmöns skull

Eric Saade berättar om nya musiken. Foto: OLLE SPORRONG
Eric Saade och Nicole Falciani ska gifta sig. Foto: OLLE SPORRONG

Eric Saade är tillbaka med ny musik på svenska – den 14 juni släpper han singeln ”Skit för varandra”.

Nu berättar artisten om valet att sjunga på svenska, att växa upp i branschen och bröllopsplanerna med fästmön Nicole Falciani.

– Jag har blivit vuxen och lärt mig mycket. I dag tror jag att musiken betyder mer än den betydde då, säger Eric Saade.

2010 blev Eric Saade ett namn alla kände till, när han knep en tredjeplats i Melodifestivalen med ”Manboy”. Året därpå vann han hela tävlingen, och lyckades i stället få bronsplatsen i Eurovision Song Contest.

Men nu har Eric Saade, 28, valt en ny väg. Efter att ha varit med i TV4:s ”Så mycket bättre” väcktes idén att börja göra musik på svenska. I höstas kom låtarna ”Så jävla fel” och ”Vill ha mer” – nu är Saade tillbaka med nya singeln ”Skit för varandra”.

– Den här låten handlar om jobbig kärlek. Jag skriver om för några år sen, när jag kom från ett långt förhållande, och jag träffade sådana man inte skulle hänga med, berättar artisten.

Alltid velat sjunga på svenska

De första svenska låtarna släppte han på egen hand, men nu har han skivkontrakt igen, och jobbar mot att släppa ett album på svenska.

– Jag har alltid velat släppa en skiva på svenska nån gång, och det var bra tajming nu. Det är ingen stress, jag vill skriva bra låtar och hinna skriva texter som jag vill släppa. Det är jävligt roligt att skriva på svenska, eftersom det går att beröra på ett helt annat sätt, säger han.

– Nu när jag skriver på svenska, så märker man att man inte kan gömma sig bakom coola ord som på engelska.

Mycket har hunnit hända under Saades tio år i branschen, och artistens relation till musik har utvecklats. I dag är inte image lika viktigt för honom som när han slog igenom.

– Jag har blivit vuxen och lärt mig mycket. I dag tror jag musiken betyder men än den betydde då. Musiken står i centrum nu. Förut var det så mycket annat runtomkring – scenshower och image tog massa kraft från musiken helt i onödan, om man ska vara efterklok.

Eric Saade gifter sig nästa år

Nästa sommar gifter sig Eric Saade med fästmön Nicole Falciani, 22. Men planerandet, som Falcianis följare kan följa i hennes blogg, har Saade inte satt sig in i än.

– Jag har inte hunnit komma dit i mitt huvud än, jag tror att i höst någon gång kanske jag börjar fokusera mer. Jag har låtit henne hålla i spaken.

Åren tillsammans med Nicole Falciani, som är en framgångsrik influencer och sociala medier-profil, har gjort att Eric Saade har kommit ur sitt skal, och inte har samma behov av att vara privat som tidigare.

– Det är inte lönt att gömma sig, hon kommer ändå skriva om det på sin blogg. Det var skitjobbigt i början, men jag har fått acceptera att det är hennes jobb, och det har gynnat mig som person. Förut kunde jag gå och må dåligt och ha ångest, och var rädd att folk skulle se för mycket av en. Men nu har jag släppt loss.