Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Engbergs nya kärleksbesked: ”Jag blir alldeles fnittrig nu”

Lotta Engberg skriver alltid sitt eget manus till ”Lotta på Liseberg”, men kan också vara spontan på scen.
Foto: Peter Knutson, pressbild TV4 / Copyright ©Peter Knutson All Rights Reserved. 07
Lotta Engberg har varit programledare för ”Bingolotto” under den här säsongen”.
Foto: TOMMY HOLL / IBL
Lottas midsommar-tradition är att åka till en kompis på en ö och fira med hundar och glada människor.
Foto: 7193 / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Foto: TOMMY HOLL / IBL
Mikael Sandström var senast aktuell i TV4:s ”Let's dance”, som han hoppade av för att i stället arbeta inom den hårt belastade vården.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND
Lotta Engberg var Sanna Nielsens barndomsidol – nu är båda allsångsdrottningar.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND
1 / 9

Lotta Engberg leder ”Bingolottos” säsongsfinal och laddar inför premiären av ”Lotta på Liseberg” där hon ska sprida allsångsglädje – utan publik.

Programledaren ler utanför tv-rutan också, speciellt när Mikael ”Soldoktorn” Sandström kommer på tal.

– Han är en väldigt charmerande man tycker jag. Jag blir alldeles fnittrig nu, säger TV4-profilen.

När Lotta Engberg svarar i telefonen har hon precis provat 14 olika klänningar inför direktsändningarna av ”Lotta på Liseberg” i TV4.

– Jobbmässigt är det jätteviktigt med det yttre, men privat är jag inte lika noga. Då är det mer brukskläder, det ska funka. Jag har ett par jägarbyxor som jag går i jämt, säger hon.

Under våren har Lotta Engberg hoppat in som programledare i ”Bingolotto” efter att Rickard Olsson blivit sjuk, och hon tar säsongen ända in i final på söndagskvällen. 

Lotta Engberg var med i musikalen ”Grease” som ställdes in efter coronautbrottet, lägligt nog dök ”Bingolotto”-jobbet upp just då.

– Vi var tvungna att bryta. Men jag älskar ”Bingolotto”, jag har varit där i tio år och är jätteglad att få hoppa in.

Lotta om Soldoktorn: ”Väldigt charmerande man”

Förutom att jobbvåren blev annorlunda än vad programledaren tänkt sig, så har coronaepidemin inte påverkat hennes vardagliga liv så mycket.

– Jag bor i skogen och går på hundpromenader. Så det har inte varit så stor skillnad. Jag har aldrig varit någon nattklubbsmänniska, det saknar jag inte alls.

Döttrarna och de sex barnbarnen är en stor del av Lotta Engbergs liv, och dem har hon kunnat träffa som vanligt.

– Barnbarnen är mellan två och sex år. Vi gör massa saker, de tjoar och jag lagar mat. Det är en fantastisk kärlek. 

Men dejting och romantik har fått stå på paus.

– Det är väldigt fattigt. Det är i och för sig samma i icke-coronatider. Det är tur att det finns fyrbenta vänner och barnbarn. 

Men det finns en person som har väckt Lotta Engbergs intresse – Mikael ”Soldoktorn” Sandström. Att de båda är förtjusta i varandra har ingen av dem gjort någon hemlighet av, och TV4-doktorn berättade nyligen i en intervju att telefonen går varm mellan dem. De har haft svårt att träffas på grund av att de bor med långt avstånd och att regeringen haft reserestriktioner på två timmar – nu är det hävt.

– Han är en väldigt charmerande man tycker jag. Jag blir alldeles fnittrig nu, säger hon generat.

Ändringarna i ”Lotta på Lisberg”

Att det skulle bli en elfte säsong av ”Lotta på Liseberg” var inte helt självklart. Som många andra tv-produktioner hotades programmet av corona och förbudet mot offentliga tillställningar med fler än 50 personer. 

– Jag hade haft fullt förståelse om Liseberg inte hade kunnat köra. Samtidigt har vi behov av att känna glädje, säger Lotta Engberg.

Nu är det klart att det blir direktsändningar från stora scenen från Liseberg – men utan publik.

– Vi brukar ha fest på Liseberg, jag är värdinna och det bjuds in gäster och så brukar vi ha en jättepublik på plats som också är med på den festen. Alla hemma vid tv-apparaterna är också med på partajet. I år var det några som inte blev bjudna tyvärr. Så fort det går ska vi bjuda in dem. Det kan nog bli skoj ändå.

Lottas tre allsångsfavoriter

1. Björn Skifs ”Michelangelo”.

2. Mares ”Sunnanvind” (Vi dricker cava Aperol)

3. Tomas Ledins ”Vi är på gång”

Lotta Engberg berättar att tv-tittarna kommer känna igen sig i programmet. Men det görs också ändringar för att det ska vara ännu mer anpassat för tv-tittarna.

– Det blir annorlunda, jag kommer sakna publiken på plats jättemycket. Vi gör allt vi kan för att nå in i hemmen i stället. Vi kommer jobba mer så att alla artister är med från början, inte att man går upp och kör sitt nummer. Vi giggar ihop. 

Även SVT:s allsångsprogram ”Allsång på Skansen” kommer sändas utan publik i år, men ännu har Lotta Engberg inte ringt programledaren Sanna Nielsen för att prata av sig om årets udda förutsättningar.

– Jag och Sanna har inte pratat på ett par månader, men vi har varit kompisar i massa år. Jag är en ”Allsång på Skansen”-diggare. Jag tittar varje tisdag, det är helig tid. Sanna är ett fullblodsproffs.

Tackar nej till ”Så mycket bättre”: ”Inte för att prata ut”

Flera av Lotta Engbergs artistkolleger befinner sig just nu på Gotland för inspelningen av årets ”Så mycket bättre”. Lotta Engberg avslöjar att hon fått förfrågan om att medverka – och varför det inte är något för henne.

– Jag fick frågan första säsongen men då tackade jag nej. Det var mest för att jag inte kunde, jag gjorde ”Bingolotto”. Fast nej, jag är mer programledare. Sen är jag inte så mycket för att prata ut heller. Det är inte att jag värnar så väldigt om det privata, men jag är inte så mycket för att backa tillbaka. Jag är i nuet och blickar framåt. 


Det här är Lotta Engberg

Ålder: 57.

Familj: Döttrarna Malin, 30, och Amanda, 31. Sex barnbarn och fyra bonusbarnbarn. Golden retriever-tikarna Ellen och Alice.

Bor: Hus i Olofstorp utanför Göteborg.

Gör: Artist, programledare, allsångsledare.

Aktuell: Vikarierande programledare för TV4:s ”Bingolotto” med säsongfinal 14 juni. Programledare för TV4:s ”Lotta på Liseberg” med premiär 22 juni.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.