Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Engberg och Sjögren sjunger om romansen

För 20 år sedan hade de en kärleksaffär. Nu ställer Lotta Engberg och Christer Sjögren upp tillsammans i årets Melodifestival med en låt som avhandlar deras romans.
Foto: Sven Lindwall

Lotta Engberg och Christer Sjögren hade en omskriven kärleksaffär.

Den kan de 20 år senare dra nytta av i Melodifestivalen och vid kommande skivsläpp och turné.

Superduon sjunger nu om sin tidigare relation - PR-värdet blir stort.

- Även saker som såg dåliga ut förr i tiden kan vara positiva att ta med sig längre fram, säger Lotta Engberg.

Romansen mellan stjärnorna

Sommaren 1991 surrade av rykten om att schlagerkungen Christer Sjögren och schlagerdrottningen Lotta Engberg hade fattat tycke för varandra.

I september 1991 blev Lottas skilsmässa från Anders Engberg officiell.

Då erkände också Christer i en intervju i Expressen: "Vi har ett förhållande. Det är också sant att jag och min hustru Birgitta flyttat isär."

Hon lämnade villan och flyttade till en lägenhet i Karlstad. Förhållandet mellan artisterna tog dock slut efter några månader. Birgitta kom tillbaka.

1994 kom Christers bok "Med mina egna ord", där han beskrev förälskelsen i Lotta Eng-berg.

FAKTA

CHRISTER OM LOTTA:

Hon är jätteduktig sångerska. Begåvning. Skön naturbegåvning. Gör bara som hon känner. Det gillar jag.

LOTTA OM CHRISTER:

Unik röst. Det är lätt att som tjej stå bredvid en sådan otrolig mansstämma.

Affären mellan Lotta Engberg, 48, och Christer Sjögren, 61, blev en stor nyhet, för tjugo år sedan. Och är än en gång högaktuell då duon på lördag ställer upp i Melodifestivalen tillsammans. Låten "Don't let me down" avhandlar romansen.

- Lotta och jag hade ett förhållande och låten handlar om det som hände för tjugo år sedan, berättar Christer.

Båda var gifta på var sitt håll - Lotta med Anders Engberg och Christer med Birgitta.

Låten är specialskriven av Lasse Holm, fem Melodifestivalen-segrar, och "Dille" Diedricson, en Eurovision-vinst.

"Det var en skön känsla"

- De kom med låten och Christer och jag sa bara: "Ja men ja visst. Klart vi gör den". Det var en skön känsla att göra den, berättar Lotta.

Låten handlar om er romans?

- Ja, visst. Verserna handlar om att trots att vissa saker kan verka tokiga kan det vara bra erfarenheter att ha med sig under resten av livet. Man blir ännu mer vuxen.

Positivt kan det också bli. PR-värdet i att låten handlar om relationen, och att duon över huvud taget står på scenen tillsammans efter förhållandet som skakade dansbands-Sverige, är stort.

- En match made in heaven. En av aspekterna är själva kittlingen av det som hänt, säger schlagergeneralen Christer Björkman.

Kan det bli en fördel?

- Det tror jag. Första gången man säger Lotta och Christer så är det första man tänker på deras affär. Det är ganska smart att ta en låt som handlar om det också.

Tog tio år att försonas

Det tog mer än tio år för dem att försonas efter kärleksdramat. Det skedde under den gemensamma Diggiloo-turnén 2005, inför den träffades Lotta Engberg, Christer Sjögren och hans fru Birgitta för att tala ut.

Familjerna umgås nu med varandra. Lotta är numera gift med Patrik Ehlersson. Och Christer Sjögren menar att allt är frid och fröjd.

- Vi umgås, trivs. Äter gott. Tittar på lite olika grejer, som musikalen i London.

På bilderna från London lyser det om Lotta och Christer. De kan inte sluta hylla varandra.

- Vi känner att vi hör ihop på något sätt. Vi har haft det gemensamma intresset för musiken och har ett jäkligt bra samarbete, säger Christer.

Och Melodifestivalen blir bara startskottet för superduon. Londonresan var bland annat till för att titta på Gershwin-musikalen "Crazy for you". Paret ska göra en duett av låten "They can't take that away from me" på en kommande gemensam platta. Dessutom ger de sig ut på julturné ihop, som nu planeras för fullt.

PR-experten och tv-strategen Henrik Ström på byrån Carat menar att en snackis, som duons tidigare affär, kan vara viktig i just Melodifestivalen.

- Molly sjöng ju också en kärlekslåt, kopplad till uppbrottet från Eric Saade. Det känns ju mer intressant och äkta när låten har ett riktigt budskap. Lotta och Christer är bägge rutinerade och väljer framför allt en bra låt, men det är klart att en snackis som denna är bra också.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.