INVIGDE I SVENSKT. Kronprinsessan Victoria invigde utställningen om svenskt mode på Londons mode och textilmuseum i en tunika designad av Anna Holtblad. "Det är roligt att kunna ha svenskt", sa kronprinsessan. Foto: GETTY IMAGES
INVIGDE I SVENSKT. Kronprinsessan Victoria invigde utställningen om svenskt mode på Londons mode och textilmuseum i en tunika designad av Anna Holtblad. "Det är roligt att kunna ha svenskt", sa kronprinsessan. Foto: GETTY IMAGES

"En svensk brudklänning vore roligast"

Publicerad
Uppdaterad
LONDON. Kronprinsessan Victoria har bestämt sig - hon vill ha en svensk brudklänning. I en stor intervju med Kvällsposten berättar Victoria nu om sitt modeintresse och ilskan över designers som använder sjukligt smala modeller. - Jag förstår inte att det ska vara positiv reklam för ett plagg när man ser att de som bär plaggen på en catwalk mår alldeles tydligt uruselt, säger kronprinsessan.
Under Stockholms modevecka var det prinsessan Madeleine som fick hjälpa den svenska modeindustrin med PR. I går axlade Victoria den rollen.
Sent i går kväll möttes kronprinsessan av fotoblixtar i London när hon invigde den svenska modeutställningen "Swedish fashion- exploring a new identity". Självklart hade hon svenska kläder på sig.
- Idag har jag Anna Holtblad. Det är roligt att kunna ha svenskt.
- Det är lite mer påklätt än många av de plagg som visas här, säger Victoria och ler.
Kronprinsessan önskar att hon kunde klä sig i mer vågade plagg, som de kläder 13 unga svenska designers visar på utställningen i London. Hon tittade länge på utmanande kreationer som man aldrig ser på kungligheter.

Stolt över svenskt mode

- Jag i min roll vill ju hjälpa till att bära fram de svenska modet och de svenska designerna, och allt här är ju inte så lättburet, och kanske inte i min roll, även om jag gärna vill. Men det är klart, de designar inte för mig, och de ska de inte heller göra, säger kronprinsessan.
- Det är bara det att jag har en större önskan att kunna bära plaggen än vad som kanske praktiskt är möjligt.
Kronprinsessan är stolt över svenskt mode.
- Uttrycken är väldigt innovativa och kreativa. Så jag tycker det är väldigt roligt.
- Jag känner mig stolt över att även lilla Sverige får fram så lovande designers och att man har utvecklats så snabbt på så kort tid.
Så det blir svensk design på brudklänningen?
- Åh, herregud, ha ha ha. Den dagen vill man ju att det ska vara något speciellt, men också något man trivs i. Men det finns nog tid att tänka på det.
- Men det skulle vara det roligaste.
Det låter som att kronprinsessan är mer modeintresserad än vad folk förstår?
- Jag är inte så duktig på mode och så, det är jag inte, men jag tycker det är väldigt roligt. Framför allt när det är svenskt är det väldigt skoj.
- Det kanske heter att jag inte är så intresserad, för det är inget jag lägger ned så mycket tid på som jag kanske borde göra.
Vem är mest modeintresserad i kungafamiljen?
- Det är min syster. Absolut! Hon är duktig på det. Och följer det mycket mer än vad jag gör. Även om jag tycker det är roligt.
Har svensk design ett ansvar att visa vägen när det gäller etiskt mode, att man till exempel inte använder barnarbete?
- Absolut! Det har vi alla ett ansvar för, även som konsument. Vad jag förstår så finns det också ett ökat intresse att producera saker mer ekologiskt och miljövänligt. Det är en rolig och positiv trend.

Trivs bäst i träskorna...

Jag antar att kronprinsessan tycker att det är viktigt att man också använder rätt typ av modeller när man gör reklam för plaggen, att det är sunda kroppar...
- Ja. Det tycker jag är lite jobbigt att se när modellerna mår dåligt.
- Framför allt, jag förstår inte att det ska vara någon positiv reklam för ett plagg när man ser att de som bär plaggen på en catwalk mår alldeles tydligt uruselt.
- För mig skulle den optimala reklamen vara att man ser att de som har på sig plaggen också mår bra.
Vilka är kronprinsessans tre favoritplagg?
- Det beror väldigt mycket på tillfället. Men jag trivs ju bäst i plagg som man har till hemmabruk, helt klart. Det där som inte ser mycket ut för världen, men som är väl använt.
Till exempel?
- Jaha du, det håller jag för mig själv. Ganska okomplicerade saker.
Slitna jeans och mysbrallor?
- Ja! Och ett par riktigt nedgångna träskor.
- Det hör till favoriterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag