Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En riktig Dallas-familj - fast i Göteborg

Släkten Broström. Lika skandalomsusad som familjen Ewings? Foto: Cbs Photo Archive

GÖTEBORG. Kärleksintriger, maktkamper och skandaler.

Här är släkten med lika mycket stoff till en tv-såpa som Ewings.

GT har kartlagt Göteborgs egen "Dallas"-familj: Broströms.

Göteborg har under det senaste seklet haft sina egna mäktiga Ewings. 1882 kom Axel Broström till hamnstaden och startade ett rederi som kom att omsätta miljoner kronor. När sonen Dan tog över, utvecklades företaget och 1915 blev hans dröm verklighet - en svensk direktförbindelse med Amerika. Efter andra världskriget, 1949, blev i sin tur hans son, Dan-Axel Broström, vd. Det är här skandalerna börjar.

- Det fanns en maktkamp i företaget. Olika släktingar försökte att ta över och minska Dan-Axels roll. Han kom nämligen ofta sent till möten och hade ingen koll eftersom han var så alkoholiserad, säger Erik Wijk, 49, journalist och släkting till Broströmsfamiljen.

Ebba von Sydow är en Broströmare Foto: Foto: Olle Sporrong Hans farmor var syster till Dan-Axel, och en av de stora delägarna i företaget.

Ständiga rubriker

Dan-Axel Broström var som "Dallas" J.R - en riktig kvinnokarl med ständiga rubriker i pressen. Fiktive J.R var något mer extrem: han försökte starta krig i Mellanöstern för att få upp priserna på olja, bryta ner sin fru Sue Ellen till alkoholist, blev skjuten, drev folk till självmord och blev fängslad i tv-serien. Men verklighetens Dan-Axel Broström var också upphovsman till många skandaler.

- Han gjorde extremt många roliga saker. Som att gifta sig med en nattklubbsdansös. Hon var en mycket frisk fläkt i en annars så traditionellt stel familj, säger Erik Wijk.

Dan-Axels andra äktenskap, med Anna-Belle som jobbat som nattklubbsvärdinna i London, var stormigt. Deras romans var en skandal som många tidningar frossade i på 60-talet. Den då 23-åriga Anna-Belle ingick i samma bekantskapskrets som den betydligt äldre Dan-Axel då han fortfarande var gift med sin första fru. Detta upprörde många inom den göteborgska societeten.

Men äktenskapet varade inte länge och de skilde sig en månad innan redarföretagets 100-årsjubileum. Den som stal uppmärksamheten var dock Erik Wijks gammelfarmor och familjefadern Dan Broströms änka, Ann-Ida.

- Hon dog natten innan festen 1965, så man fick göra om jubileet. Ann-Ida var en "grand old lady" och bodde i ett stort hus nära Avenyn. En av Sveriges rikaste kvinnor då, berättar Erik Wijk.

Sköt sin man

- Medan andra tyckte att Dan-Axels förhållande med Anna-Belle var pinsamt, var Ann-Ida vänlig nog att ha överseende med det.

Ann-Ida var verklighetens Miss Ellie, "Dallas"-klanens matriark som värnade om familjen. Hon fick i ett tv-avsnitt ett samtal om att hennes man Jock havererat med sin helikopter i Sydamerika.

Även Ann-Idas man, Dan, omkom i en olycka. 1925 krockade han i Trönninge.

Skandalerna slutar inte där. Erik Wijks farmor hade ytterligare en syster, Brita, som sköt sin första man.

Anna-Belle och Dan-Axel fick sonen Axel på Sahlgrenska sjukhuset 1965. När föräldrarna skilde sig, for Axel till England.

På måndag börjar nya Dallas med en ung generation Ewing. På samma sätt är det unga Broströms tagit ett kliv framåt - som journalisten Ebba von Sydow vars farmor var Broströmare.

Att släkten Broström kan liknas vid "Dallas"-familjen håller han med om.

Annons:
Expressen Refunder Julklappar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!