Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En ny helomvändning för Håkan Hellström

Håkan Hellström har gjort en helomvändning med sitt nya album "Du gamla du fria". Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
"Detta är bara början på en puff utvecklingskurva", skriver Expressens recensent Malin Collin. Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Håkan Hellströms nya album får fyra välförtjänta getingar. Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

En helomvändning för Håkan.

Lekfullhet och vemod får samsas på nya albumet.

Getingbetyg - låt för låt

LÅTLISTA

”#10 dream”

2 getingar

 

Albumet inleds med en samplingsorgie utan dess like med falskt pianoklinkande av ”Du gamla du fria” och gudsprat. Det är otippat och ger en hint om hur resten av albumet kommer att låta.

 

”I sprickorna kommer ljuset in”

5 getingar

Kommande singeln är ett perfekt mästerverk med en underton av The Cure och ett suggestivt vemod. Det känns som att luften har gått ur Håkan Hellström och det menar jag på ett enbart positivt sätt. Det är lågenergiskt men vibrerande med en fantastisk text.

 

”Runaway (fri som en byrd)”

3 getingar

Vi har redan hört ”Hon är en runaway” på EP:n ”1974” och nu dyker den upp här i en lite annorlunda kostym med ett nytt namn och en doft av The Byrds. Detta är inte albumets starkaste låt, men den vecklas ut efter några lyssningar och lämnar en sorgsen eftersmak.

 

”Öppen genom hela natten”

4 getingar

Stråkarna inleder majestätiskt och sedan tar Håkan vid med en helt annan typ av sångröst än vad vi är vana vid. Det är skrovligare och låter både äldre och lidande, som att han är 68 år och levt ett hårt liv.

 

”Jag utan dig”

4 getingar

Denna kärlekslåt både inleds och avslutas med viskprat i stället för sång. De något triviala textraderna som ”Piff utan Puff”, ”sommar utan juli” och ”Mio utan Jum-Jum” fungerar som en effekt i stället för att bli en bagatell. Detta kommer att bli en Håkan-klassiker.

 

”Pärlor”

4 getingar


Första versen är som ett litet bombnedslag med ett ensamt piano och Hellströms röst med full känsla. Synthslingorna gör ”Pärlor” till den perfekta roadtrip-låten. ”En häst som aldrig fångats in”, sjunger han och så fri får han låten att vara fram tills den retrohärligt tonas ut i slutet.

 

 

”Du gamla (That’s alright since my soul got a seat up in the kingdom)”

3 getingar

Det är minst sagt oväntat och udda att Hellström tar in denna obskyra Laura Rivers-låt från tidigt 1960-tal och ackompanjerar det med pampiga stråkar. Det var också så här han presenterade albumet i sin trailer. Detta cementerar Hellström på nya äventyr.

 

 

”Din tid kommer”

4 getingar

Vi känner igen denna från EP:n i våras. Här är det Springsteen-vibbar och ett sound som låter så som man har blivit van vid att Hellström ska låta. Därför blir ”Din tid kommer” konstigt nog en låt som sticker ut på albumet. Här kan man redan höra framtidens alla allsånger på konserter.

 

 

”Elefanten & sparven”

3 getingar

Nu är den äldre basrösten tillbaka igen på denna poppärla. ”Om jag var en fackla och allt jag nånsin brunnit för kunde lysa upp mörka gator där du går” är kanske för långt att tatuera in, men det är en fin textrad. ”Padapapapa”-blinkningen till förr om åren är dessutom rolig.

 

 

”Hoppas det ska gå bra för de yngre också”

4 getingar

Här samplas hjärtskärande intervjuer med hamnarbetare från dokumentären ”Den inre hamnen”, vilket gör låten mer till ett slags politiskt statement med arbetarna i fokus. Allt ackompanjeras av en ursnygg synthslinga och melodi. Håkan själv hör vi intressant nog inte ordet av i hela låten.

 

 

”Ingen oro, tjabo!”

4 getingar

Olycklig kärlek, klasskillnader, en resa ner till Tyskland och funderingar kring om han egentligen vet vad kärlek är avhandlas i denna charmigt skeva ballad. Detta känns så mycket Håkan Hellström att det nästan blir en parodi, men bara nästan. ”Jag trodde jag visste vad kärlek var”, kommer att skanderas från och med nu.

 

 

”Du fria”

5 getingar

Här har vi en låt som kommer att bli en modern klassiker och självklar hit. Denna kommande dansgolvsrökare inleds med samplingar och tar sedan fart och landar i ”Klubblands” lillebror. ”Baby, vi har inget, men vi har regnet”, är en perfekt tonårspekoral.

Håkan Hellström – "Du gamla du fria"

4 getingar

Håkan Hellström

”Du gamla du fria”

Genre: Pop

Vem: Håkan Georg Hellström, 42, från Göteborg slog igenom som soloartist år 2000 med albumet ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”. Tidigare spelade han i Broder Daniel och Honey is cool. Han släpper sitt åttonde album i dag och gjorde i juni två genomhyllade rekordspelningar på Ullevi i Göteborg. Han bor i Göteborg med sambon Natalie och barnen Sigge och Julius.

Vad: Håkan Hellströms åttonde fullängdare ”Du gamla du fria” släpps i dag och föregicks av EP:n ”1974” som släpptes i april. Omslaget är tecknat av Jan Lööf och albumet är producerat och skrivet i samarbete med Björn Olsson och Charlie Storm. Senast Hellström släppte ett album var 2013 med hyllade ”Det kommer aldrig va över för mig”.

Jag tänker inte komma dragandes med att ”Håkan Hellström har blivit vuxen”, för det blev han för längesedan. Däremot är det en helt ny fas i denna omhuldade artists karriär som vi bevittnar.

Om allt är slammer och högoktanigt i 20-årsåldern, blir det mer välproducerat och tajtare när man är runt 30. ”Du gamla du fria” låter som ett soundtrack för 40-årsåldern på det mest välformulerade och melodiösa sätt som går. Hellström fångar skickligt känslan av att befinna sig i en ålder då självförtroendet finns men vacklar emellanåt av nostalgiska skäl.

 

LÄS MER: Hamnarbetarens ord blev låt på Håkans skiva

 

Det är kanske först nu – med den dyrkan han har upplevt under sina Ullevi-spelningar – som Hellström vågar gå bortom sig själv. För ”Du gamla du fria” låter inte som vi är vana att höra Håkan. Han har med all säkerhet lagt enormt mycket tid i studion för att leka sig fram till detta sound. Samplingarna är något helt nytt och ”Hoppas det ska gå bra för de yngre också” kommer att dela hans publik. Det finns något uppfriskande med att ställa sig vid sidan av, inte sjunga en ton utan låta intervjuer från en dokumentärfilm med hamnarbetare ta huvudrollen till en melodi som annars hade kunnat bli en ny hit.

Håkan Hellströms röst

Det som överraskar mest är Håkan Hellströms sätt att arbeta med rösten. Sedan han slog igenom har han slentrianmässigt fått kritik för att han ”inte kan sjunga”. Sådant säger folk som vill att all musik ska låta som att Malena Ernman sjunger och är med andra ord irrelevant. Men i ”Öppen genom hela natten” tror man att Hellström har åldrats 25 år och gått på svart tobak och spritdiet under tiden. Det är kittlande långt borta från ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” och just därför blir det spännande.

 

LÄS MER: Håkans viktigaste album – någonsin

 

Otippat är också att ta in en Laura Rivers-låt i ”Du gamla (”That’s alright since my soul got a seat up in the kingdom)”, som också tonsatte trailern inför albumsläppet.

Två låtar från EP:n ”1974” har kommit med på albumet och att valet föll på ”Din tid kommer” och ”Runaway” är inte så oväntat om man tar en titt på hur mycket de har spelats på Spotify.

När vi går in i denna nya Hellström-era är det med en politisk medvetenhet och en stor portion självförtroende att ta ut svängarna med.

Detta är bara början på en pigg utvecklingskurva.

 

Bästa spår: ”I sprickorna kommer ljuset in”, ”Ingen oro, tjabo!” och ”Du fria”.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!