"En människa som går sin egen väg"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sakine Madon
Foto: Michaela Hasanovic / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN

22 minuter in i programmet sågar hon identitetspolitiken.

Men jag tror att det handlar om mer än ett åsiktspaket – Sakine Madon är en människa som går sin egen väg.

(Vänta bara tills ni ser hennes spellista.)

Om rekryteraren kallar dig ”kinderegg” – tackar du nej till uppdraget då? Debattören och twitterdrottningen Sakine Madon gjorde det. Hon hade i och för sig kunnat tänka sig att sitta som nämndeman – men inte att vara ”tre överraskningar i en: Ung, tjej, invandrare”.

På den vägen är det.

Sakine Madon vill göra saker på Sakine Madons sätt. Identitetspolitik – att ursprunget styr din politiska hemvist – är det värsta hon vet.

– Idag finns en besatthet att ranka oss efter kön och hudpigment, konstaterar Expressens kolumnist Sakine Madon i "Sommar i P1".

Hon avfärdar vitkritiken mot Barack Obama – ”som om det var något bara för vita att vilja bli president” – och sågar kommentarer som ”titta, där är bara 2 av 10 rasifierade”.


LÄS MER: Sakine Madon: "Fokus på hudfärg och kön är högsta mode"


”Vad var det som gick så fel?” kommenterade en vänsterdebattör det faktum att kinderegget Madon valt att bli liberal.

Hrm. Vad det nu än var, så skedde det tidigt. Sakine Madon beskriver en uppväxt där hon konsekvent gjorde saker efter eget huvud.

– Jag har nog alltid valt lite märkliga vägar. Varit udda, säger hon.

Ett par decennier senare sitter kontroversielle konstnären Lars Vilks i hennes vardagsrum och dricker kaffe på bit. Han har dåligt omdöme, anser hon, men är samtidigt ”Sveriges modigaste konstnär”.


LÄS MER: Sakine Madon: "Vi måste kunna häckla alla religioner"


Sedan fortsätter Slayerfrossan och nej, thrash metal, är INTE klassiskt musikval bland intellektuella sommarvärdar. Även här går Sakine Madon sin egen väg. Trots drev och hot kallar hon inte sig själv modig: ”Modig är för dem som försöker förbättra sina förtryckarsamhällen med livet som insats”.

Så bra var Sakine Madons "Sommar i P1"

■Inledningen

”Sakine var bara 15 år när hon sköts av en soldat.”

Madon berättar effektfullt och kortfattat om den dödade unga kvinnan, vän till familjen, som hon döptes efter. Förlåt mig alla hårdrocksvänner, men att hon spelar Slayer direkt efter förtar tyvärr hyllningen något.


■Musiken

Ja men precis så här ska man använda ”Sommar i P1”-spellistan. Som ett minisjälvporträtt: ”Detta är jag i tio låtar.” Perfekt. Dessutom: Oh my God, jag hade glömt hur bra ”Dancing in the moonlight” är. Tack för påminnelsen!


■Känslorna

”Hur kan man blunda för hedersförtryck? … Och samtidigt se sig själv i spegeln?” Ilska över sakernas tillstånd är den dominerande känslan i Sakine Madons sommarprat.


■Skratten

Inga försök alls att få skratt, men pluspoäng för det. Om du vill vara allvarlig, så var det.


■ Avslutningen

"Jag fick friheten att säga min mening. Mitt namn är en ständig påminnelse om dem, som inte fick bli vuxna. Som inte hann fly."

Sommarpratet knyts ihop med en ny påminnelse om den andra Sakine, hon som inte fick leva, och en hyllning till kurdiska tjejer.

Låtlistan

■”Raining Blood” (Slayer)

■”Hey dilbere” (Ciwan Haco)

■”Bitanga I Princeza” (Bijelo dugme)

■”Dead Skin Mask” (Slayer)

■”Shout at the devil” (Mötley Crüe)

■”Gülpembe” (Baris Manco)

■Dancing in the moonlight
(Thin Lizzy)

■”Manowar” (Kings of metal)

■”Disciple” (Slayer)

■”Seasons in the abyss” (Slayer)

■”Serhado och Sidar” (Gulen Gulistane).

Fotnot: "Sommar i P1" sänds klockan 13. Du kan också höra programmet på Sveriges Radios hemsida.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.