Sakine Madon Foto: Michaela Hasanovic / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN
Sakine Madon Foto: Michaela Hasanovic / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN

"En människa som går sin egen väg"

Publicerad

22 minuter in i programmet sågar hon identitetspolitiken.

Men jag tror att det handlar om mer än ett åsiktspaket – Sakine Madon är en människa som går sin egen väg.

(Vänta bara tills ni ser hennes spellista.)

Om rekryteraren kallar dig ”kinderegg” – tackar du nej till uppdraget då? Debattören och twitterdrottningen Sakine Madon gjorde det. Hon hade i och för sig kunnat tänka sig att sitta som nämndeman – men inte att vara ”tre överraskningar i en: Ung, tjej, invandrare”.

På den vägen är det.

Sakine Madon vill göra saker på Sakine Madons sätt. Identitetspolitik – att ursprunget styr din politiska hemvist – är det värsta hon vet.

– Idag finns en besatthet att ranka oss efter kön och hudpigment, konstaterar Expressens kolumnist Sakine Madon i "Sommar i P1".

Hon avfärdar vitkritiken mot Barack Obama – ”som om det var något bara för vita att vilja bli president” – och sågar kommentarer som ”titta, där är bara 2 av 10 rasifierade”.

 

LÄS MER: Sakine Madon: "Fokus på hudfärg och kön är högsta mode"

 

”Vad var det som gick så fel?” kommenterade en vänsterdebattör det faktum att kinderegget Madon valt att bli liberal.

Hrm. Vad det nu än var, så skedde det tidigt. Sakine Madon beskriver en uppväxt där hon konsekvent gjorde saker efter eget huvud.

– Jag har nog alltid valt lite märkliga vägar. Varit udda, säger hon.

Ett par decennier senare sitter kontroversielle konstnären Lars Vilks i hennes vardagsrum och dricker kaffe på bit. Han har dåligt omdöme, anser hon, men är samtidigt ”Sveriges modigaste konstnär”.

 

LÄS MER: Sakine Madon: "Vi måste kunna häckla alla religioner"

 

Sedan fortsätter Slayerfrossan och nej, thrash metal, är INTE klassiskt musikval bland intellektuella sommarvärdar. Även här går Sakine Madon sin egen väg. Trots drev och hot kallar hon inte sig själv modig: ”Modig är för dem som försöker förbättra sina förtryckarsamhällen med livet som insats”.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag