Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En makalös kväll
med Magnus Uggla

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Mats Bäcker / GALEASEN

Magnus Uggla – du har väckt upp det jag trott var dött.

Vilken makalöst intim kväll!

Ugglas monolog har redan något år på nacken och har blivit unisont hyllad från start. Nu har han laddat om och intagit en helt ny scen. Men innehållet är detsamma.

Mina farhågor är att han ska ha tröttnat – att nerven som fanns från början ska ha slocknat något efter ett 80-tal föreställningar i ryggen.

Så är inte fallet.

Det har gått 40 år sedan Magnus Uggla klev in i rampljuset och stannade kvar. Hans långa karriär sammanfattas på ett ypperligt sätt genom ömsom humor, ömsom beckmörker.

Fokus på kvällens föreställning ligger helt och hållet på hans låtmaterial från 1970-talet. Det är bara ”Du och jag mot hela världen” från 2007 som sticker ut där. Det är oerhört befriande att slippa höra after work-låtar som ”Kung för en dag” eller ”Hotta brudar”.

När man själv är uppvuxen med "Jag mår illa" och "Fula gubbar" är det mäktigt att få Ugglas första decennium i karriären sammanfattad så här. Bilden av Uggla är på djupet förändrad för mig, medan hans mer jämnåriga publik har ett nostalgiskt sken i blicken.

Uggla balanserar urskickligt mellan ångest och humor i sin barndomsskildring. Här har manusförfattaren Martin Luuk gjort ett imponerande jobb i att förtydliga det som allt handlar om: revansch.

Uggla tar alla tillfällen han kan att gå utanför manus och skämta med publiken, något man bara kan om man är säker i sin roll och har många föreställningar i ryggen. En herre som börjar sjunga med blir tillsagd att inte sjunga mer i kväll "för det var ingen rolig röst". Det river ner skrattsalvor och skapar en intimitet med den 800 personer stora publiken.

”Asfaltsbarn” är euforiskt ljuvlig efter en monolog om barndomens traumatiska somrar på landet och hela publiken rycks med.

Denna show har gått länge, men den är så berörande att Uggla skulle kunna ta ut den på Sverige-turné i flera år till.

”Hallå! En monolog med Magnus Uggla”

SHOW

Cirkus, Skandiascenen i Stockholm

Publik: 800 (fullsatt).

Vem: Magnus Uggla, 62, slog igenom med ”Varning på stan” 1977 och har sedan dess släppt 17 album och blivit en av Sveriges största artister. Han har en mängd hits genom åren och har tävlat i Melodifestivalen, haft egna tv-program och deltagit i ”Så mycket bättre”.

Vad: Hösten 2015 satte Uggla upp den hyllade showen ”Hallå! En monolog med Magnus Uggla” på teater Galeasen i Stockholm. Nu tar han monologen till Skandiascenen på Cirkus. Manus är skrivet av Martin Luuk och regi står Sunil Munshi för. Showen spelas fram till första april.

LÅTLISTA


Hallå
Bobbo Viking
Balladen om 70-talets största rockband
Å, han kysste mej
Jazzgossen
Ge Livet En Chans
Vittring
Dörrslusk
Das Wandern
21st century schizoid man (King Crimson)
Asfaltsbarn
Varning på stan
Du och jag mot hela världen
Mälarö Kyrka
EXTRANUMMER:
Johnny the rocker

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.