Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En gripande berättelse om fattigdom och misär

Marko Markoolioo Lehtosalo
Foto: Sveriges Radio

Våld och missbruk. Fattigdom och misär.

Marko "Markoolio" Lehtosalo avslöjar en ny sida av sig själv när han berättar öppenhjärtigt om sin uppväxt.

Det är en viktig historia, berättad med en gripande röst.

Hans artistliv har varit fyllt av hits, men knappast av hyllningar. Markoolio beskriver själv genombrottet "Sommar och sol" som en plojlåt och konstaterar att han tjänat (mycket) pengar på det enda som han kan: "tramsa och skoja".

Men det är klart att det finns en annan sida av Marko Lehtosalo, bakom den framgångsrika karaktären Markoolio. Och då syftar jag inte på Dr Mugg eller Karlsson på Taket.

Artisten och skådespelaren har nära till gråten redan i inledningen när hans scenskräck snubblar över ett overkligt grymt livsöde. Han tillägnar sedan programmet till "barn dömda till ett helvete utan att kunna säga till om något".

Delvis till sitt unga jag, även om Markoolio uppriktigt avslöjar att han själv var en mobbare i ungdomen. Något som han, naturligt nog, härleder till sin tuffa uppväxt. I sena tonåren har han samlat på sig flera misshandelsdomar och åkt dit för bilstöld.

Helgerna i barndomens Orminge dominerades av supande och våld. Markos ensamstående mamma flydde från skulder och ansvar med flaskans hjälp, ständigt i dåligt sällskap. Hon misshandlades av diverse män. En man försökte strypa henne. En annan slog sönder hennes kindben. Marko var tio år första gången han försökte rädda mamma från slagen, då låg hon nedtryckt mot golvet i ett trapphus. Han fick själv stryk, liksom många av hans vänner. Hans ventil blev att "supa" och "slåss".

Han beskriver ett destruktivt helvete i starka bilder, men ger också hopp. Berättelsen slutar i försoning. Han vägrar att ge bitterheten någon näring. Det finns alltid en väg ut, även om alla dörrar verkar stängda.

Så var Marko "Markoolio" Lehtosalo ”Sommar i P1”

Inledningen

Första halvan ägnas mest åt en rak historiebeskrivning som leder in i musikkarriärens begynnelse.

Känslorna

Markoolio har distans till sin karriär, men när sommarpratet blir personligt låter det som att han talar med en klump i halsen.

Skratten

Han berättar vissa anekdoter som om det vore radioteater. Han kan sina lustiga röster och har – såklart – perfekt finsk brytning.

Musiken

Perfekt inledning och avslutning, men väldigt ordinär och trött mix av låtar däremellan.

Avslutningen

Markoolio har nog aldrig varit mer allvarlig eller uppriktig. Det klär honom, och hans historia


Låtlistan

Run DMC & Aerosmith - Walk this way

Johan Alander - Från dag ett till graven

Beastie Boys - No sleep till Brooklyn

Status Quo - You’re in the army now

Markoolio - Sommar och sol

Chubby Checker & Fat Boys - The twist

Emil Assergård - Ego

Stevie Nicks - Edge of seventeen

Jens Hult - Jag orkar inte mer

Björn Skifs - Håll mitt hjärta

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.