Gyllene Tider. Foto: ULF RYD / KVP/EXPRGyllene Tider. Foto: ULF RYD / KVP/EXPR
Gyllene Tider. Foto: ULF RYD / KVP/EXPR
Linnea Henriksson Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENLinnea Henriksson Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Linnea Henriksson Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

En försiktig och defensiv VM-låt

Publicerad

SINGEL

Gyllene Tider med Linnea Henriksson "Bäst när det gäller"

Genre: Fotbollslåt

 

Självförtroende är lika viktigt i fotboll som i musik.

Gyllene Tider och Linnea Henriksson tycks vara som de flesta svenska fotbollsfans där ute: försiktigt förhoppningsfulla inför sommarens VM-slutspel, men absolut inte mer.

I refrängen sjunger Halmstadkombon "Vi e bäst" upprepade gånger, men även en textrad som kan komma att prägla sommarens tv-sammandrag och Instagraminlägg från Ryssland:

"Allt kan gå fel, kan gå fel."

Ryckt ur sitt sammanhang kan den texten bilda ett perfekt soundtrack till en giff där "Granen" råkar nicka in bollen i egen bur eller när Ola Toivonen missar öppet mål i 89:e minuten.

Gyllene Tider och Linnea Henriksson jobbar överlag lite annorlunda än sina föregångare. En rad som "Liksom dårar på nätet, gillar vi ringarna på vattnet" känns liksom inte som en läktarsång.

Det finns flera ställen i årets VM-låt där Gyllene Tider inte heller låter särskilt mycket Gyllene Tider. I syntslingan, till exempel. I vocoderpartiet och de tveksamma handklappen. I versernas tillbakalutade produktion.

Men refrängen är starkare och bättre. Den har tydligare feelgoodkänsla och ett annat självförtroende. Den bärs fram av en melodi som manar till både allsång och attack.

Om landslaget lyckas i turneringen, har Gyllene Tider och Linnea Henriksson en hit. 

Men det är en låt som lär behöva en massa stolpe in för att bli en klassiker.

 

3 klassiska fotbollslåtar

GES "När vi gräver guld i USA" (1994)

Låten som blev soundtrack till det magiska VM-bronset i USA. Efter succén bestämde sig Anders Glenmark, Tomas "Orup" Eriksson och Niklas Strömstedt att bilda poptrio. Då uppdaterades bronsstatusen till guld- och platinaskivor.

 

E-Type "Campione" (2000)

Ingen blågul fotbollsåt utan hela EM-slutspelets officiella fanfar - precis som David Guettas och Zara Larssons "This one’s for you" (2016). E-Types Cheiron-producerade hit fortsätter att spelas i dag, och har blivit engelska Boltons låt.

 

Markoolio "In med bollen" (2004)

Markoolio har gjort tre fotbollslåtar. 2000 utklassade hans inofficiella kampsång "Mera mål" den officiella (Staffan Hellstrands "Explodera") i popularitet och fyra år senare fick Marko det officiella uppdraget. Sveriges facit: kvartsfinal.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag