Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En försiktig och defensiv VM-låt

Gyllene Tider. Foto: ULF RYD / KVP/EXPR
Linnea Henriksson Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

SINGEL

Gyllene Tider med Linnea Henriksson "Bäst när det gäller"

Genre: Fotbollslåt

 

Självförtroende är lika viktigt i fotboll som i musik.

Gyllene Tider och Linnea Henriksson tycks vara som de flesta svenska fotbollsfans där ute: försiktigt förhoppningsfulla inför sommarens VM-slutspel, men absolut inte mer.

I refrängen sjunger Halmstadkombon "Vi e bäst" upprepade gånger, men även en textrad som kan komma att prägla sommarens tv-sammandrag och Instagraminlägg från Ryssland:

"Allt kan gå fel, kan gå fel."

Ryckt ur sitt sammanhang kan den texten bilda ett perfekt soundtrack till en giff där "Granen" råkar nicka in bollen i egen bur eller när Ola Toivonen missar öppet mål i 89:e minuten.

Gyllene Tider och Linnea Henriksson jobbar överlag lite annorlunda än sina föregångare. En rad som "Liksom dårar på nätet, gillar vi ringarna på vattnet" känns liksom inte som en läktarsång.

Det finns flera ställen i årets VM-låt där Gyllene Tider inte heller låter särskilt mycket Gyllene Tider. I syntslingan, till exempel. I vocoderpartiet och de tveksamma handklappen. I versernas tillbakalutade produktion.

Men refrängen är starkare och bättre. Den har tydligare feelgoodkänsla och ett annat självförtroende. Den bärs fram av en melodi som manar till både allsång och attack.

Om landslaget lyckas i turneringen, har Gyllene Tider och Linnea Henriksson en hit. 

Men det är en låt som lär behöva en massa stolpe in för att bli en klassiker.

 

3 klassiska fotbollslåtar

GES "När vi gräver guld i USA" (1994)

Låten som blev soundtrack till det magiska VM-bronset i USA. Efter succén bestämde sig Anders Glenmark, Tomas "Orup" Eriksson och Niklas Strömstedt att bilda poptrio. Då uppdaterades bronsstatusen till guld- och platinaskivor.

 

E-Type "Campione" (2000)

Ingen blågul fotbollsåt utan hela EM-slutspelets officiella fanfar - precis som David Guettas och Zara Larssons "This one’s for you" (2016). E-Types Cheiron-producerade hit fortsätter att spelas i dag, och har blivit engelska Boltons låt.

 

Markoolio "In med bollen" (2004)

Markoolio har gjort tre fotbollslåtar. 2000 utklassade hans inofficiella kampsång "Mera mål" den officiella (Staffan Hellstrands "Explodera") i popularitet och fyra år senare fick Marko det officiella uppdraget. Sveriges facit: kvartsfinal.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!