En film som är oerhört lätt att ha invändningar mot

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Christoffer Nordenrot i ”Den blomstertid nu kommer”.

När Hesa Fredrik löpte amok förra sommaren delades den berörda mänskligheten raskt i två läger.

Ett som inte lyfte ett ögonbryn (herregud, inget kan väl hända lilla Sverige), och ett som genast började googla skyddsrum och leta vattendunkar.

Det är just den där kritiska kombinationen av lamslagenhet och desperation som gör katastrofen så olidligt fascinerande, och att utgivningen av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” sammanfaller med den här filmen kan inte riktigt vara en slump.

För det handlar ju om ett Sverige under attack. El- och telenät som nästan smygande slås ut. Västerbron som plötsligt sprängs, och en mystisk zombieartad sjukdom som börjar sprida sig genom befolkningen i det olycksbådande hällregnet.

Mitt i denna vanmakt återförenas två vänner från förr – Alex (Nordenrot) som gått och blivit ett tungsint musikgeni (förbryllande lik Avicii) och Anna (Henni) som blivit kvar i den minnesladdade barndomsbyn. Hon är lite irriterande tillmötesgående, och han är en smula för osympatisk för att helt funka som filmens center. Men tanken om inkludera ett djupare tema kring bristande kommunikation och barndomstrauman är förstås god, om än stapplande utförd.

Flera av karaktärerna saknar tyvärr ett mellanregister, utan går som regel från inbundenhet till ilsket vansinne, utan att det känns helt motiverat. 

Men skådespelarinsatserna i sig är det egentligen inget fel på, och Nordenrot imponerar, inte minst eftersom han på Hollywoodmanér bantat ned sig 20 kilo för att kunna spela en yngre version av Alex.

Annars är detta en film som är oerhört lätt att ha invändningar mot. Tempot haltar, katastrofscenariot tycks ibland orimligt, och somliga scener gränsar till praktfull kalkon. 

Men filmkollektivet Crazy Pictures har å andra sidan åstadkommit underverk med en tajt budget på 18,5 miljoner kronor, särskilt vad gäller det visuella. Så när himlens fåglar plötsligt faller ned över oss, alla bilar börjar skena, och en galen prepper/konspirationsteoretiker får fria händer, är det ändå en kreativ undergångsfantasi väl värd att bejaka.


DEN BLOMSTERTID NU KOMMER

Thriller

Sverige. Av filmkollektivet Crazy Pictures. Med Christoffer Nordenrot, Lisa Henni, Jesper Barkselius, Pia Halvorsen. Längd: 2:09. Från: 15 år.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Christoffer Nordenrot

Drabbar en framförallt med den fysiska förvandlingen. Det skiljer 20 kilo mellan den ungen och den äldre Alex, och skillnaden blir så stor att man nästan undrar om det kan vara samma skådespelare.


Lisa Henni

Henne känns som en stjärna. Men om flera av de andra karaktärerna lätt urartar i arga uppbrott, så saknar hennes Anna dynamik.  Får mest agera avvaktande och förstående, vilket känns trist. En roll som hade tjänat på fler lager.


Jesper Barkselius

Spelar Alex vildsinte pappa – konspirationsteoretikern Björn, och är faktiskt den rollfigur som är lättast att sympatisera med. Är både underhållande, rörande och sliten, precis som en riktig actionhjälte ska vara.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.