Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En fiende att dö för

"En fiende att dö för" är en ovanligt film av den annars komedivänliga Peter Dalle.
Foto: Göran Hallberg

THRILLER.

Sverige/Tyskland.

Av: Peter Dalle.

Med: Richard Ulfsäter, Jeanette Hain, Allan Corduner, Sven Nordin.

Längd: 104 min.


Trots det spända världsläget i augusti 1939 åker en vetenskaplig expedition till Norra ishavet. Vetenskapsmän - två tyskar, två engelsmän och en svensk - ska bevisa att jordens kontinenter ursprungligen var en enda. Fartyget är tyskt, besättningen mest rysk, befälhavaren norrman - en isbjörn tog hans företrädare.

Några tecken på kontinenternas rörlighet för miljontals år sedan är svåra att se - de togs fram först på 60-talet - men förskjutningarna inom den akuta världspolitiken blir tydliga nog. Engelsmännen och svensken hinner nätt och jämnt bli hederstyskar innan kriget bryter ut.

Snart går frontlinjerna kors och tvärs genom skeppet - inte alltid där de borde.


Peter Dalle gjorde för några år sedan "Skenbart" om en tågresa genom krigsslutet. En märklig skapelse med svart humor och dyster människosyn.

Nu är han mindre originell. Instängda med varandra ska hans forskare hantera en svår situation, onda sorteras från goda och alla liknar aktörer i ett Alistair MacLean-äventyr.

Utrymme för fars finns förstås inte. Däremot blir det en hel del spring-idörrar-spänning.

Thriller

2 getingar

En fiende att dö för

Sverige/Tyskland. Av: Peter Dalle. Med: Richard Ulfsäter, Jeanette Hain, Allan Corduner, Sven Nordin. Längd: 104 min.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.