Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han var aldrig stöddig när jag träffade honom

Rappartisten Nils ”Einár” Grönberg blev bara 19 år – sedan han under torsdagskvällen sköts ihjäl i Hammarby sjöstad.
Linus Brännström.
Foto: OLLE SPORRONG
Einár blev 19 år gammal.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

KRÖNIKA: Einár var en de senaste årens absolut mest betydelsefulla artister.

Nu är han död – mördad.

Det är så fruktansvärt sorgligt. Det känns så otroligt onödigt.

I början av 2019 slog ”Katten i trakten” ned som en bomb på Youtube och Spotify. Den då 16-årige rapparen Einár från Enskededalen lyckades inte bara få en jättehit – han vände också upp och ned på musikbranschen.

Visst, det har alltid funnits artister som nobbar de stora skivbolagen och ger ut sin egen musik. Väldigt sällan har de dock blivit störst.

Men Einár har utan tvekan varit en av de senaste tre årens största artister i Sverige. 

Därmed har han han också blivit en av de mest betydelsefulla – han har varit förgrundsfiguren för den nya vågen av hiphop och samtidigt visat att man kan nå toppen utan att skriva på något skivkontrakt.

Men det hade man ännu inte förstått när jag och fotografen Olle Sporrong i april 2019 körde till Orsa för att träffa Nisse, som han presenterade sig som.

Nils Kurt Einar Grönberg, som det stod i passet, var under den perioden LVU-placerad på ett HVB-hem – samtidigt som han dominerade de svenska listorna. Intervjun vi gjorde med honom var den första som publicerades i någon av de traditionella medierna.

Vi träffade en försynt och artig 16-åring som satt i en saccosäck i det gemensamma vardagsrummet.

– Jag tror att många skulle känna igen sig i min historia. Det börjar med att skolan inte fungerar, redan från tidig ålder, man går bort från skolan och då träffar man dem som också har gått bort från skolan. Det blir en ond cirkel, berättade han om varför han befann sig där.

Men lyckligtvis hade Einár musiken. Redan som elvaåring blev han uppmärksammad när en video där han rappar fick stor spridning på nätet.

För Einár hade en exceptionell talang både vad gäller melodier och flow och han älskade verkligen musik. Han räknas visserligen in i den nya vågen av gangsterrap men till skillnad från många av de andra artisterna i genren hade han ett slags humor och en glimt i ögat som gjorde honom unik.

När man träffade honom kändes han heller aldrig stöddig på något sätt. Han var snarare nyfiken och tyckte om att prata om sitt hantverk och sin produktivitet – under 2019 öste han ur sig nya låtar på löpande band.

I slutet av det året mötte jag Nisse igen. Då i en loge i Fryshuset i Stockholm där han senare samma kväll skulle göra sin största spelning i karriären.

Då berättade han om hur det stora genombrottsåret varit:

– Jag har varit där på behandlingshemmet och kunnat ta in den här situationen i lugn och ro. Det där därför det har gått så bra, jag har kunnat lägga så mycket krut på musiken. Det har inte funnits så mycket annat att göra.

– Jag har skött det snyggt för när jag har fått mina hemresor, permissioner och sådant, så har det varit på grund av musiken. Spelning, musikvideo, intervju. Så jag har lärt mig sakta men säkert.

”Det var också sista gången vi träffades”

När jag påpekade att det tar många år för de flesta artister att nå dit han kommit på bara några månader svarade han:

– Ja, men det är så det ska vara. Det här är ingenting, det här hanterar jag bra. Jag har varit med om värre saker i livet än musik så det här löser man, det här fixar vi.

Det var också sista gången vi träffades.

Under 2020 höll Einár en lägre profil men hann ändå släppa två album. Det sista hette ”Unge med extra energi” och titelspåret har stannat kvar hos mig – över en sorglig pianoslinga rappar Einár öppenhjärtigt om sitt liv fram till den punkten.

De svåra åren, LVU, genombrottet och miljonerna han tjänat – och avundsjukan och konflikterna.

Det är nog en av de mest mogna låtar jag har hört av en tonårig svensk artist.

Hans karriär hade egentligen bara börjat men han hade redan uppnått mer än vad de flesta bara kan drömma om. Vi var många som såg fram emot att se honom ta nästa steg.

I stället mördades Nisse på öppen gata. Bara 19 år gammal.

Det är så fruktansvärt sorgligt. Det känns så otroligt onödigt.

Här mötte Linus Brännström Einár år 2019. Den då 17-årige rapparen toppade så gott som alla listor, och såg fram emot en vår kantad av nya, stora saker.
Artisten Ramme minns Einár: ”En legend för svensk hiphop”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.