Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Emmelie de Forest - från okänd till vinnare

Emmelie de Forest uppträdde på efterfesten i Malmö sent i natt - utan skor, förstås. Foto: Sven Lindwall

MALMÖ. För bara ett år sedan serverade Emmelie de Forest, 20, kakor till stamgästerna på ett konditori i Köpenhamn.

I natt var hon - som själv hävdat sig ha kungliga rötter - hela Eurovisions prinsessa och det visade sig att hennes envisa intresse för musiken skulle betala sig.

- Jag har alltid trott på mig själv, och velat det här så mycket, säger hon jublande glatt.

Kallas för Ronja

Namn: Emmelie Charlotte-Victoria de Forest.

Ålder: 20.

Smeknamn: Ronja Rövardotter.

Bor: Föddes i Randers men växte upp i Mariager med sin danska mor och svenska far. Hon tillbringade även en stor del av sin barndom i Stockholm, där hennes bröder och systrar bor än i dag, medan hon själv håller till i Köpenhamn.

Karriär: Redan som 14-åring turnerade hon över hela Danmark med den skotska musikern Fraser Neill.

Scenerna känns igen. En barfota artist med stort favoritskap som höll hela vägen och vann Europas röster och därmed också hela tävlingen. Men medan förra årets vinnare Loreen kommer från en bakgrund med "Idol" och tidigare deltagande i Melodifestivalen har Emmelie de Forest, 20, fram till nyligen jobbat på ett konditori. Men musiken har alltid varit viktig i hennes liv. När hon strax före halv ett i natt utropades tillvinnare hyllades hon av sin svenska familj för att hon alltid gått sin egen väg.

- Hon har sjungit och kämpat i hela sitt liv, och det som är så skönt är att hon är sig själv och att det lyckades. Hon försöker inte spela på sexighet eller något sådant som många andra, säger hennes storebror Edward de Forest.

Emmelie är halvt dansk genom sin mamma och halvt svensk genom sin pappa Ingvar de Forest, som gick bort för två och ett halvt år sedan av hjärtstopp.

- Vi hade en nära kontakt, och jag har fått mycket av det musikaliska av honom. Även när jag hoppade av gymnasiet för att satsa på musiken så stöttade både han och mamma mig.

Emmelie växte upp i danska Mariager men har också tillbringat mycket tid i Sverige. Foto: Foto: Privat - Jag har sagt att jag önskar att han kunde se mig nu, och det låter nog som en klyscha men jag har en känsla av att han gjorde det, säger hon till Expressen i natt.

Syskon i Solna

Emmelie tillbringade mycket av sin uppväxt i Sverige med sin pappa och hon åker fortfarande dit eftersom hennes syskon bor i Stockholm.

Emmelie och syskonen har vuxit upp i olika länder men står varandra nära. Foto: Foto: Privat - Jag har mycket härliga minnen av all tid i Sverige, och jag var där senast för en månad sen, säger hon.

I går kväll såg hennes storebror Edward, storasyster Sophie och deras familjer lillasyster vinna Eurovision song contest hemma hos Edward i Solna.

- Vi är så otroligt stolta över henne. Det är sådana glädjescener nu med champagne, kramar och glädjetårar, säger Edward till Expressen.

Stöttades av familjen

Efter vinsten i ESC. Foto: Foto: Sven Lindwall Han berättar att musiken alltid har varit viktig för Emmelie, som började sjunga i gospelkör med sin mamma tidigt och Emmelie har själv berättat att hon var ett barn som alltid sjöng.

- När det var gäster, och när jag lekte inne hos grannarna. När jag var sju-åtta började sjunga i skolan och fick stor uppbackning från musiklärarna.

Även familjen har alltid stått bakom henne. I gårdagens Expressen berättade hon att hennes pappa, som bodde på en bondgård på Adelsö i Mälaren, spelade upp Emmelies demoskiva för alla han kände. Även mamma, som i natt fanns på plats i Malmö, har alltid stöttat.

- Min mamma är också riktigt stolt. Hon är kört mig fram och tillbaka till kör och konserter. Så hon är riktigt glad för att det nu verkligen lyckades och att jag har givit ut min första skiva, säger Emmelie.

Kan vara kunglig

I natt var hon den som tog Eurovision song contest hem till Danmark från Sverige, precis som när Olsen Brothers vann i Stockholm 2000.

På presskonferensen sent i natt togs hon emot som den Eurovisionprinsessa hon är. Och det är inte den enda kungliga kopplingen som har gjorts. I samband med den danska uttagningen berättade hon för Danmarks Radio om hur hennes familj är släkt med den engelska drottningen Victoria, och att hennes pappa Ingvar ska ha varit kusin med prins Charles. Släktskapet har dock inte kunnat bevisas och det har därför tonats ner inför Eurovision.

- Vi har fått släktforskare att undersöka min bakgrund i samband med Eurovision, men de kan inte verifiera det, eftersom det ska handla om oäkta barn. Men det är en historia jag alltid har fått berättat för mig och jag vet var jag kommer från, säger hon.

Kunglig eller inte, nu vet hon också att hon kan räkna sig till listan av Eurovisionvinnare.

Annons:
Expressen Refunder Julklappar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!