Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Emma Peters tuffa motgång efter Petra Medes avhopp

Ur arkivet: Petra Mede lämnar ”Bonusfamiljen”
Emma Peters ersatte Petra Mede i ”Bonusfamiljen”.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Hallgren, Erik ”Jerka” Johansson, Moa Herngren och Emma Peters.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Petra Mede tvingades att lämna succéserien.
Foto: SVEN LINDWALL

Petra Mede tvingades hoppa av ”Bonusfamiljen” på grund av hälsoskäl kopplade till covid-19. 

Emma Peters, som tog över rollen som seriens Katja, hann göra några få inspelningsdagar innan även hon insjuknade.

– Jag blev ganska dålig. Jag försökte göra en tagning efter tio dagar, men det slutade med att benen bara vek sig.  

Det här är den skakiga vägen fram till premiären av ”Bonusfamiljen” säsong 4. 

Sommaren 2018 var beskedet tydligt: Säsong tre ska vara den sista för ”Bonusfamiljen”. 

Ett år senare hade seriens huvudförfattare Moa Herngren och Ditta Bongenhielm jobbat fram de stora linjerna för säsong fyra. SVT hade tvärvänt.

Kort därefter kunde Expressen avslöja att ”Bonusfamiljen” kommer tillbaka. 

Det ingen visste då var hur skakig vägen fram till måndagens premiär skulle bli. 

Produktionsstarten var planerad till våren 2020. Efter att coronapandemin lamslagit världen tvingades ”Bonusfamiljen” flytta inspelningen ett drygt halvår fram i tiden.

Beslutet innebar att manusen fick skrivas om. De bärande linjerna gick att ha kvar, men vår och sommar skulle bli höst och vinter, med allt som det innebär i en tv-produktion. 

När allt var klart kom nästa bakslag: Petra Mede, som spelat Katja i seriens tre första säsonger, berättade för produktionsbolaget FLX att hon på grund av hälsoskäl kopplade till covid-19 inte kunde vara med i serien längre. 

”Blev ganska dålig”

FLX diskuterade om de skulle lägga ner säsong fyra eller om de snabbt kunde hitta någon som passade för rollen. Valet föll på Emma Peters, som tidigare synts i serier som ”Fartblinda”, ”Finaste familjen” och som är en av medlemmarna i Grotesco. 

Emma Peters fick frågan om att spela Katja på en måndag. En vecka senare gjorde hon sin första inspelningsdag. 

Drygt en vecka efter det vaknade hon - något var fel. Det skulle visa sig att Emma Peters drabbats av covid-19. 

– Det var ironiskt på något sätt. Jag hade fullskalig panik att jag skulle ha smittat någon, säger Emma Peters nu och fortsätter: 

– Jag blev ganska dålig. Jag försökte göra en tagning efter tio dagar, men det slutade med att benen bara vek sig och jag fick gå hem. Det gjorde att resten av mina inspelningsdagar fick flyttas fram till efter nyår. 

Hur upplevde du inspelningen, trots allt som hände?

– Det var skönt att jag hade sett serien och visste vem Katja var. Första inspelningsdagen satt vi hela ensemblen runt ett middagsbord och lekte julafton, vilket var väldigt skönt för jag hade få repliker. 

Att mycket i säsongen handlar om Katja och hennes mamma, underlättade det?

– Katja fanns ju på ett sätt redan, vilket gjorde att jag tänkte mycket på att det här var som att gå in i en teaterföreställning där man gör ett inhopp. 

– Å andra sidan utsätts Katja för helt nya situationer i den här säsongen. Hon är återhållen och lite sträng och otroligt mån om att skydda sig själv från livet, kan man säga. Det är ganska jobbigt för henne, särskilt när saker inte går på den utstakade väg som hon har tänkt.  

"Bonusfamiljen"

# Dramaserie skapad av Felix Herngren, Moa Herngren, Clara Herngren och Calle Marthin som hade premiär våren 2017 i SVT. Seriens fjärde säsong, som är på åtta avsnitt, har premiär 25 oktober.

# Sedan start har seriens huvudensemble bestått av Vera Vitali, Erik Johansson, Petra Mede, Fredrik Hallgren, Marianne Mörck, Frank Dorsin, Niklas Engdahl, Amanda Lindh och Jacob Lundqvist. Barbro ”Lill-Babs” Svensson var med i seriens två första säsonger. Den folkkära artisten gick bort i början av april 2018, bara dagar före det att inspelningen av ”Bonusfamiljens” tredje säsong skulle börja. 

# I november förra året kom beskedet att Petra Mede lämnar serien på grund av hälsoskäl kopplade till Covid-19. Mede ersätts av Emma Peters, som tar över rollen som Katja i säsong 4. 

# ”Bonusfamiljen” säsong 4 börjar två år efter att tredje säsongen slutade. Livet som småbarnsföräldrar har då tärt på Lisa och Patrik. Deras yngste son Buster har Downs syndrom och deras syn på hur man ger honom de bästa förutsättningarna till ett bra liv skiljer sig åt. När det gäller rollfiguren Katja skriver SVT följande om handlingen: ”Katja och hennes mamma Louise har aldrig haft en nära relation och ingen av dem har varit intresserad av något frekvent socialiserande, båda är självständiga och vill klara sig själva. Men nu har Louise blivit äldre och behöver plötsligt Katjas hjälp, något som båda har svårt att förhålla sig till.”

Petra Mede om att drabbas av corona: ”Kände att det är en dödlig sjukdom”

I november 2020 insjuknade Petra Mede i covid-19, vilket var skälet till att hon hoppade av programmet "Bonusfamiljen".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.