Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Influencern Emma, 18, är redo för könskorrigering

Influencern Emma, 18, är redo för könskorrigering
Emma Ellingsen utsågs till årets influencer i Norge år 2018.Foto: Youtube/Emma Ellingsen

Norska influencern Emma Ellingsen har fyllt 18 år.

Vilket har varit en viktig milstolpe för henne. 

Nu får hon nämligen genomföra den könskorrigerande operation hon sett fram emot i många år. 

– Det känns som att jag satt mitt liv på paus för tillfället, säger hon till Dagbladet. 

Emma Ellingsen från Tønsberg, söder om Oslo i Norge, har sedan hon var åtta år gammal vetat om att hon är född i fel kropp. 

2014 var hon med i en norsk TV2-dokumentär som följde unga transpersoner i landet och de senaste åren har hon byggt upp en fanskara på Instagram och Youtube. 

I dag har Emma Ellingsen 493 000 följare på Instagram, 397 000 prenumeranter på Youtube och är en av Norges mest kända influencers. 

Lyfter transpersoners vardag

Förutom att Emma är populär för hur hon klär sig, sminkar sig och pratar om sitt liv lyfter hon ofta unga transpersoners vardag i Norge – inte minst sitt egen. 

Emma har flera gånger pratat öppet, både i sina kanaler och i intervjuer, att hon som åttaåring påbörjade hormonbehandling för att förhindra att hamna i puberteten som pojke. Som 16-åring började hon ta hormontillskott.  

– Jag har fått lite bröst, och haft lite humörsvängningar, berättade Emma i dokumentären ”Född i fel kropp” som gjordes ett tag in i hormonbehandlingen. 

Men ett av de största stegen i de livsviktiga förändringarna har Emma inte fått göra än: En könsbekräftande operation. 

https://www.instagram.com/p/BxnV-5iovxm/

”Det är det enda jag vill göra”

Det är 18-årsgräns för operationen i Norge. I september blev Emma myndig och hon är nu exalterad inför operationen. I en intervju med norska Dagbladet inför premiären av säsong två av serien ”Generation z”, som hon är med i, beskriver Emma hur mycket operationen betyder: 

– Det är det enda jag vill göra. Jag har aldrig sett fram emot att få dricka alkohol eller röka eller någonting sådant, bara operationen, säger hon. 

18-åringen har ännu inte fått något datum för operationen, och det är väntelista, men Emma säger att hon hoppas att hon står långt fram på listan. 

– Det känns som att jag har satt mitt liv på paus för tillfället. Jag har fyllt 18 och kanske är operationen bara runt hörnet, kanske är den jättelångt bort. Jag vet inte och det är det som är så tufft, säger hon till Dagbladet. 

https://www.instagram.com/p/Bw-QydbllGx/

Vann pris

Att Emma tvingats vänta så länge på operationen har gjort att hon landat i beslutet, och är mer än säker på att det kommer att gå bra, säger hon. 

– Det här är någonting jag tänkt på så länge, och det har kanske hjälpt mig att bli mer förberedd på hur det kommer att gå till. Nu vet jag hur omfattande operationen är och jag går inte direkt dit med tron att jag kan få gå hem samma dag, säger hon. 

Det var när Emma Ellingsen som åttaåring såg en dokumentär om transpersoner som hon kände igen sig och har sedan dess haft stöd bland familj och vänner.  

I januari 2018 utsågs hon till Årets influencer på norska Se og Hørs kändisgala.

https://www.instagram.com/p/BvhowFjnWZG/

Isaa Sand vill bana väg för andra transpersoner

Isaa Sand är icke-binär transperson som idrottar på elitnivå.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.