Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eminem – från slummen till världens störste

Foto: ANDREW MEDICHYINI / AP
Foto: PAUL SANCYA / AP
Foto: FAME PICTURES / STELLA PICTURES FAME PICTURES
Foto: LUIS GUERRA/THE GROSBY GROUP / STELLA PICTURES LUIS GUERRA/THE GROSBY GROUP

Eminem är provokatören som tog sig från ett liv i slummen till ett som världens femte rikaste rappare.  

Den skandalomsusade rapparen från Detroit har slagit rekord efter rekord.

Och i kväll ställer han sig på scenen på Friends arena i Stockholm inför fler än 50 000 åskådare – Eminems första konsert i Sverige sedan 2001. 

Strax efter klockan 19 i går landade Eminem på Arlanda och begav sig till Grand Hôtel i Stockholm, där han stannar under sin Sverige-vistelse. 

Och det är en av de största rapparna någonsin som är på besök i landet. 

Ända sedan debuten 1996 har rapparen från Detroit slagit rekord efter rekord. I vintras blev Eminem den första artisten någonsin att toppa Billboards albumlista med åtta skivor på raken och i mars kom beskedet att Eminem är den artist som sålt näst mest singlar i världen. Bara Rihanna har sålt fler.

Tuffa uppväxten

Rapparen växte upp i fattigdom med en ensamstående mamma. Marshall Mathers III, som Eminem egentligen heter, fick överleva på socialbidrag och flyttade ofta.

– Jag bytte skola två eller tre gånger om året. Det var förmodligen det som var det svåraste, har han sagt.

Eminem var mobbad i skolan och fick ofta stryk.

– Misshandlad inne på toaletten, i korridoren, inknuffad i skåp. Du vet, bara för att jag var den nya killen, sa han i en intervju med CBS. 

Den tuffa uppväxten födde en kämparglöd inom Eminem. Han tog sig fram i Detroits battle rap-scen – något som skildrats i den delvis biografiska filmen ”8 mile” – och fick i mitten av 90-talet skivkontrakt med ett lokalt bolag.

Men debuten ”Infinite” floppade och kort senare fick Eminem sparken från restaurangen där han arbetade i köket med en timlön på 50 kronor. Eminem bodde tillsammans med flickvännen Kim Scott och dottern Hailie i en husvagn med Eminems mamma.

– Det var den sämsta tiden någonsin. Det var fem dagar innan jul, som är Hailies födelsedag. Jag hade 350 kronor att köpa en present till henne, sa Eminem i en intervju 1999.

Skandalerna – och framgången

Trots artistens stora framgång, har Eminems liv kantats av skandaler. 

År 2000 greps av artisten polis efter att han dragit vapen och misshandlat en man som försökte kyssa Kim Scott utanför en nattklubb.

Kort senare greps han igen, då han återigen fram ett vapen efter att han börjat bråka med en man på en parkeringsplats.

Året därpå tog Eminems äktenskap med Kim Scott slut. När artisten senare gav sig ut på turné tog han med sig en upplåsbar "Kim-docka" som han förnedrade på scenen. 

Fem år senare hittade paret tillbaka till varandra och gifte sig igen – men bara tre månader senare valde Eminem att lämna Kim Scott.

Under den här tiden hade Eminem tagit rappvärlden med storm, genom att släppa hyllade album som "The Slim Shady LP” och "The Marshall Mathers LP". I mitten på 2000-talet var han en av de största i världen. 

Men Eminems texter har alltid varit kontroversiella, och innehållit sexistiska och homofobiska rader. Han har tillexempel rappat om att våldta sin egen mamma och beskrivit i detalj tankar om att mörda exet Kim Scott.  

Rapparen har viftat bort kritiken mot innehållet i hans texter. Då han fick frågan av CBS om han känner ett ansvar inför hans unga lyssnare svarade han:

– Jag tycker att det är ert jobb att uppfostra era barn. Om du är en förälder, var en förälder. Det här är musik, det här är min konst, det här är vad jag gör.

Ryktade romansen med Nicki Minaj

Sedan Eminem och Kim Scotts stormiga förhållande tog slut, har det surrat kärleksrykten kring Eminem och flera kända kvinnor – bland annat Brittany Murphy, som spelade mot Eminem i ”8 Mile”, och Mariah Carey. 

Men det senaste handlar om rapparen Nicki Minaj. Eminem gästade på en låt på Nicki Minajs debutalbum ”Pink friday” 2010. Sedan dess har de två rapparna skickat flirtiga signaler till varandra i låtar och på sociala medier.

Då Eminem uppträdde i Boston i maj sa han på scen:

– Hur många i Boston vill att jag ska dejta Nicki Minaj? Fan, jag också. Nicki, om du hör det här, messa mig senare. 

Nicki Minaj svarade via Twitter:

”Älskar honom så mycket. Em, vi behöver dig på ”Queen”-albumet. Där kommer vi ha vår första dejt, i studion medan jag tittar in i dina vackra ögon då du skriver din vers”.

I dag är Eminem fortfarande en av världens mest framgångsrika artister. Från en fattig uppväxt är han i dag god för nära 900 miljoner kronor, vilket gör honom till världens femte rikaste rappare – på delad plats med Drake. 

ALLT DU BEHÖVER VETA INFÖR EMINEM-SPELNINGEN PÅ FRIENDS ARENA

Konserten börjar 19.00 och pågår till ca 23.00.

 

Entréerna öppnar 17.00. Det är tillåtet att köa för ståplats från 07.00.

 

Väskor och ryggsäckar större än 40x40x20 måste låsas in i effektförvaring. Det kostar 50 kronor.

 

De 50 000 biljetterna sålde slut på några timmar – men ett begränsat antal extra biljetter har släppts under de senaste dagarna.

 

Besökare rekommenderas att lämna arenaområdet via tunnelbanan från Solna centrum. Du som åker pendeltåg norrut rekommenderas att gå till Ulriksdal station och ta tåget därifrån.

 

Förutom Eminem uppträder även rapparna Pusha T och Royce da 5’9”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.