Saltöns Emily Schenkers (Anki Larsson) vidlyftiga sexliv efter uppbrottet med tobakshandlaren (Tomas von Brömssen) har försvunnit vid dramatiseringen av böckerna. De är inte viktigt för handlingen säger Carin Mannheimer (till höger) som regisserat serien för SVT:s räkning.
Saltöns Emily Schenkers (Anki Larsson) vidlyftiga sexliv efter uppbrottet med tobakshandlaren (Tomas von Brömssen) har försvunnit vid dramatiseringen av böckerna. De är inte viktigt för handlingen säger Carin Mannheimer (till höger) som regisserat serien för SVT:s räkning.

Emilys sexliv för mycket för SVT

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Emilys ohejdade sexliv blev för mycket för tv.
Tittarna får inte se hennes otrohet och sex med paddforskare, gifta herrar och betydligt yngre män.
- Hon har flera karlar i min roman,
säger författaren Viveka Lärn.
I går tog "Saltöns" Doktor Schenker och hans nyblivna fru Magdalena Månsson livet av sig under en semesterresa. SVT tvekade aldrig att visa självmordsscenerna. - Doktorsparets gemensamma självmord är en rörande historia som vi låter ta större plats i vår film än vad den gör i boken, säger regissören Carin Mannheimer. Vi visar inte hur det går till, men vi berättar att det händer.

Bedrar sin särbo

Däremot blev Emilys ohejdade sexliv för mycket för tv. Den 50-åriga Emilys Schenkers (spelad av Anki Larsson) vidlyftiga sexliv efter uppbrottet med tobakshandlaren har försvunnit vid dramatiseringen av böckerna. Vivica Lärn. - I min roman "En fröjdefull jul" har hon fler karlar, säger Viveca Lärn. Men hennes promiskuösitet har försvunnit i tv-serien. Medan Emily driver cafet i Göteborg bedrar hon sin särbo Christer med flera tillfälliga förbindelser. - De är inte viktiga för handlingen. Därför är de inte med, säger Carin Mannheimer som dramatiserat böckerna och regisserat serien för SVT:s räkning. Medan Christer är kvar på Saltön och Emily själv i Göteborg raggar hon upp kunder från cafet hon driver och tar emot dem i sin lilla lägenhet en våning ovanpå när cafet är lunchstängt. - De här historierna berörs inte särskilt mycket i böckerna, säger Carin Mannheimer.

Sex med 25-åring

Här är några av sexscenerna tittarna inte får se:
 • Emily har tillfällig sex med den 25-årige akademikern Henrik.
 • Hon träffar den äldre mannen Boris flera gånger till dess hon tycker han börjar bli "jobbig".
 • Hon har en relation med en optiker som har fru och fem barn hemma.
 • Hon förför den fyrtioårige akademikern och paddforskaren Vincent.
 • För lite tid

  Inget av dessa tillfälliga förbindelser är med i tv-serien. - Då hade det bara handlat om Emily, säger Carin Mannheimer. Dessutom hade jag bara fyra timmar till mitt förfogande. Skulle de här historierna varit med hade jag behövt två timmar till´.
  Åke Lundgren
  Åke Lundgren

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag