Emilio Ingrossos stolthet över succén i familjen: ”De har ju fått det i blodet”

Efter att ha öppnat flera restauranger tillsammans med hustrun Åsa Ingrosso berättar Emilio Ingrosso att hotellbranschen kan bli nästa steg för paret.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Hårt arbete och att våga testa det som känns omöjligt är ledorden för stjärnkrögaren Emilio Ingrosso.

I en stor intervju berättar nu Emilio om sina affärsplaner, tankarna om kändisskapet och stoltheten över sina tre barn Oliver, Bianca och Benjamin – och hur han och frun Åsa Ingrosso valde att växla upp mitt i motgången. 

– Hade jag suttit kvar på golvet hade jag inte vågat släppa kontrollen och vågat backa och ge plats för andra. Då förstod vi att okej nu kör vi, säger han. 

Emilio Ingrosso, 56, och hustrun Åsa Ingrosso, 47, är precis i starten för sitt nya, än så länge hemliga, projekt.

Efter att ha öppnat fyra restauranger tillsammans både i Stockholm och på Mallorca har paret inga tankar på att sakta ner. I stället växlar de upp och har planer på att fortsätta utöka sin verksamhet. Men den stannar inte vid restauranger.

– Är det något vi skulle kunna göra och skulle kunna göra bäst av är det hotell med restaurang och beach club – då har vi ju slagit ihop allt. Det kommer vi göra, jag vet det. En dag gör vi det. Men det kanske inte blir på Mallorca, det kanske blir någon helt annanstans, berättar Emilio Ingrosso.

En av nycklarna till restaurangernas framgång tror Emilio är att han har gjort vad han kallar för grovarbetet. Han har själv jobbat ”på golvet” under många år.

– Jag städade själv, handlade maten själv, handlade vinerna och stoppade dem där de skulle vara. Tog hand om bokningen, gick hem och duschade, öppnade och stängde restaurangen, och jag kom hem klockan tre på natten. Varje dag i tre år, säger han och fortsätter:

– Jag ville lära mig precis allt. 

”Jag är skolad hårt”

Emilio Ingrosso växte upp i Stockholmsförorten Tensta tillsammans med sina tre bröder Vito, Nicola och Luciano, och föräldrarna Carmine och Melina Ingrosso.

När han tänker tillbaka på sin uppväxt minns han doften av fänkål och tomatsås strömma från hemmets kök. 

Emilio Ingrosso var tidigare gift med Pernilla Wahlgren, 54, och tillsammans har de barnen Oliver, Bianca och Benjamin Ingrosso. De var ett av Sveriges mest kända och omskrivna par under 80- och 90-talet. För att hämta andan mitt i all uppståndelse besökte paret sina föräldrahem varje vecka.

– Vi var ju superkända. Men vi åkte hem till mina föräldrar och hade söndagsmiddag och vi var ute på norra Lagnö (Pernillas föräldrahem reds. anm.) på onsdagar. Varje vecka. Jag ville ju komma hem till min mamma för att känna den här lukten av tomatsåsen och fänkålen, jag ville komma tillbaka till när jag var liten. Det är viktigt att komma tillbaka, hämta kraft och sen gå tillbaka. 

Emilio Ingrosso och hans bror Vito var bakgrundsdansare till Pernilla Wahlgren, och det var också så Emilio och Pernilla träffades och sedan blev ett par.
Foto: MICHAEL JOHANSSON / IBL

Emilio Ingrosso är utbildad pianist och har gått på balettakademien i Stockholm.

– Jag är skolad hårt. Jag har spelat piano sedan jag var liten med en lärare som slagit mig på fingrarna och sagt ”du ska göra dina saker rätt”. Det är min skola och jag kommer från en förort där man fick armbåga sig fram. Så jag har alltid haft det här drivet.

Emilio Ingrosso berättar om motgångarna han mötte under skolgången.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Vad hade du i dag gett för råd till en ung Emilio?

– Om man kommer från de förutsättningar som jag gör så var det svårt, det var att armbåga sig fram. Jag hade önskat att det varit mindre armbågar och mer ödmjukhet.

Men profilen berättar också om hur han upplevde rasism under sin skolgång, ibland också från lärare.

– Det var lite rasistiskt, jag kan säga det rakt ut, säger han och fortsätter:

– Vi fick en massa motgångar för vi tänkte annorlunda och vi hade för mycket energi. Skulle man göra piruetter och sluta efter två så fortsatte vi att snurra och gjorde fem. Vi var så kontroversiella i vårt tänkande, vi ville ju bli bäst. Jag ville ta mig till New York och in på världens bästa dansskola och jag tog mig in också.

– 6000 elever som sökte och 36 som kom in, då vill de se dig snurra och snurra.

Karriärvändningen

Lyckan över att ha kommit in blev dock kortvarig – ekonomin till att bo och leva i New York fanns inte. Men det stoppade inte en danskarriär. Bröderna Ingrosso slog igenom i Sverige och blev bakgrundsdansare till Pernilla Wahlgren.

I mitten av 90-talet gjorde Emilio Ingrosso en helvändning i karriären och gav sig in i restaurangbranschen. Sedan dess har han drivit sammanlagt 18 restauranger.

För drygt tio år sedan träffade han sin kärlek Åsa Ingrosso, då Björling. Paret gifte sig i en romantisk ceremoni på Mallorca 2015. 

– Bröllopet var fantastiskt. Vi var vid vattnet och la ut en filt vid berget, det var en präst där och Benjamin och Bianca sjöng, berättar Emilio Ingrosso.

Tillsammans har makarna Ingrosso byggt ett krogkoncept där de kombinerar Emilios matlagningskunskap med Åsas inredning.

Åsa Ingrosso på La Perla, på Södermalm i Stockholm.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Makarnas restaurang Scarpetta på drottninggatan i Stockholm är inrett i starka färger och med dekorativa lyktor som hänger ner från taket.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Paret driver två restauranger på Mallorca sedan några år tillbaka. Och hösten 2020, mitt i en brinnande pandemi slog de upp dörrarna till sin första gemensamma Stockholmsrestaurang: La Perla på trendiga Södermalm. 

Efter att ha sett hur bra restaurangen gick trots pandemins restriktioner med bland annat tidigare stängning, såg paret en möjlighet.

– Då tänkte vi att nu kan vi expandera. Hade jag suttit kvar på golvet hade jag inte vågat släppa kontrollen och vågat backa och ge plats för andra. Då förstod vi att okej nu kör vi.

Åsa och Emilio Ingrosso inne på sin restaurang Scarpetta.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Året efter, i juni 2021 öppnade de sin andra restaurang i Stockholm: Scarpetta.

– Jag tror det här är det sista konceptet där vi gör helitalienskt. Nu är vi inne på nya koncept där vi vill blanda in världen också men det är fortfarande ett italienskt namn, grunden är fortfarande italiensk.

Barnens succé

Emilio med sin dotter Bianca Ingrosso.
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN / KARIN TÖRNBLOM
– Det är klart man är stolt över sina barn, säger Emilio. Här tillsammans med sina söner Oliver och Benjamin.
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN / KARIN TÖRNBLOM

I Stockholm är det inte bara Emilio och Åsa Ingrosso inom familjen som är i krogbranschen. Bianca Ingrossos, 27, sambo Phillipe Cohen, 28, driver restaurangen Ted tillsammans med Pouya Seifzadeh. Snart öppnar även äldsta sonen Oliver Ingrosso, 32, upp restaurangen Olli. Och yngsta sonen Benjamin Ingrosso, 24, har sänt två säsonger av matlagningsprogrammet ”Benjamin's”.

– Jag tycker bara det är kul att de också vill in i branschen och vill göra det här. Mina barn har ju vuxit upp med att jag lagat mat åt dem. De har sovit i sofforna på nätterna när jag har jobbat och stängt restaurangerna. De har ju fått det lite i blodet. 

Har du gett några tips?

– De är lite som jag, de vill nog göra sin egen grej.

Emilios barn har alla gjort karriärer, Benjamin som artist, Bianca som influencer, tv-profil och entreprenör, Oliver som dj.

– Det är klart man är stolt över sina barn, konstaterar Emilio.

Vänskapen med Tommy Körberg

Restaurangen Scarpetta på Drottninggatan i Stockholm har fått besök av kända personer som Carola Häggkvist, 55, och Tommy Körberg, 73, den sistnämnde är en god vän till paret, berättar Emilio Ingrosso.

– Det här är hans andra hem, och vår goda vän men jag tror att folk som kommer hit och som är lite kända känner att det är så avslappnat här. Här ska det kännas som att komma hem till oss, det här är vårt hem.

Tommy Körberg är god vän till makarna Ingrosso.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Även Carola Häggkvist har besökt Ingrossos restaurang Scarpetta, vilket hon tidigare skrivit om på Instagram.
Foto: Janne Danielsson/ SVT

Även om Emilio Ingrosso var en av landets mest omskrivna profiler under sitt äktenskap med Pernilla Wahlgren håller han i dag en betydligt mer låg profil utåt.

– Jag och Pernilla var ju ett väldigt känt par på 80- och 90-talet och jag är mätt.. Jag är så mätt på det där, säger han och börjar skratta. Jag är så trött på det.

Hur är det när du går på stan i Stockholm i dag då, blir du igenkänd?

– Jag känner mig inte som ”känd” längre på det sättet, säger han och blir snabbt avbruten av Åsa Ingrosso som inflikar:

– Vi kan ju knappt gå en meter utan att någon stoppar oss och vill prata.

– Ja, jo det gör de, konstaterar då Emilio.

Emilio berättar om framtidsplanerna tillsammans med hustrun Åsa.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Under 2020 släppte paret inspirationsboken ”Sensi by Ingrosso” och Emilio släppte singeln ”Sensi”, ett symfoniskt verk på sju och en halv minut. 

Vad betyder musiken för dig?

– Allt, säger Emilio Ingrosso.

Men några artistdrömmar har han aldrig haft.

– Väljer man att bli dansare då blir man aldrig artist. Att kunna röra sig till musiken och få den här koreografin att sitta det var som ”halleluja” i kroppen. Men att stå och sjunga var inte min grej. Det är inte så att jag vill stå i bakgrund, jag skulle gärna dirigera en symfoniorkester och det kanske jag gör en vacker dag, men att förmedla musik är min starka passion. 

Framöver har paret Ingrosso fullt upp med nya mål och drömmar att förverkliga. 

– Våra framtidsplaner är att vi har tre koncept som vi ska försöka färdigställa. Vi vill också släppa en ny bok och jag vill släppa en ny låt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.