Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emil trodde han hade influensa – då kom mardrömsbeskedet

Emil när han berättar om att han inte vill ge upp.
Emil med barnen.
Jessica i tårar när hon pratar om familjens situation.

När Therese är gravid får hennes livskamrat Emil mardrömsbeskedet – han diagnostiseras med neurologiska sjukdomen ME. 

I dag spenderar han ungefär 21 timmar per dag i sängen. 

– Vi har allt det där som vi har drömt om men han kan inte vara delaktig, säger Therese i tårar, i ”Sofias änglar”. 

När Therese har fått sitt första barn insjuknar plötsligt hennes livspartner Emil i något de tror är influensa. Han blir sämre och sämre och får en feber som aldrig går över. Han blir sängliggande mestadels av dagarna. 

När Therese är halvvägs in i graviditeten med deras andra barn kommer mardrömsbeskedet – Emil diagnostiseras med neurologiska sjukdomen ME. 

– Det är som att leva med en permanent influensa i kroppen. Jag har haft feber varje dag i två år. Det är en obotlig sjukdom, säger Emil i ”Sofias änglar” och håller tillbaka tårarna. 

Energin räcker inte till och det är svårt för honom att ens lämna hemmet. 

– Jag spenderar ungefär 21 timmar per dygn i den här sängen. Jag kan inte umgås med varken min fru eller mina barn några längre stunder, säger han. 

Emils rörande ord om Therese

 I stället är det Therese som tar hand om hushållet – något som är svårt för Emil. 

– Det är fruktansvärt att bara se på och inte kunna stötta henne. 

För Therese är det fruktansvärt att hennes man knappt kan vara med i vardagen. Den tiden de får tillsammans är när de äter frukost ihop – längre än så orkar knappt Emil vara uppe ur sängen. 

– Vi har allt det där som vi har drömt om men han kan inte vara delaktig, säger Therese och bryter ihop i tårar. 

Sjukdomen gör att Emil är extremt känslig för ljus och ljud. 

– Jag har aldrig varit med mina barn på någon lekplats. Det tar för mycket kraft för mig. Men de brukar ringa på face-time så att jag i alla fall kan se dem, säger Emil mellan tårar. 

Sofias Änglar kommer för att hjälpa familjen att underlätta i vardagen och bland annat ta hem lekparken i stället för att Therese ska ta med sig barnen därifrån. 

När Therese och Emil får se den omgjorda trädgården tycker Emil att det känns overkligt. 

– Jag tror att jag hamnade i något chocktillstånd. Det kommer att göra en stor skillnad i vår vardag att jag kan vara ute mer och ha närhet till barnen på ett annat sätt och få se dem leka varje dag. 

Lyckan efter förändringen

Therese reagerar direkt på Emils förändring när han ser uteplatsen. 

– När Emil fick se trädgården så såg jag en Emil som jag inte har sett på väldigt, väldigt länge. Det var en jättehärlig känsla, att få se honom genuint lycklig, säger Therese i programmet. 

 Även om livet är svårt vill Emil aldrig ge upp. 

– Som jag ser det så har jag två alternativ. Det ena är att ge upp och det andra är att fortsätta kämpa. Alternativt 1 kommer aldrig att vara ett alternativ för mig. Jag kommer aldrig att ge mig, säger han och bryter ihop totalt. 

”Sofias änglar” sänds på onsdagar klockan 21.00 i Kanal 5.

Expressen har varit i kontakt med familjen som har godkänt publiceringen. 

Det här är ME/CFS

• ME/CFS betecknas av WHO som en neurologisk sjukdom.

• Specialistläkaren Ander Rehnström på ME/CFS-kliniken i Stora Sköndal beskriver en ”väldigt svår trötthet” som den drabbade inte kan vila sig fri från. Han pekar även på symptom som smärta samt påverkan på minne och koncentration.

• ME/CFS är en så kallad uteslutningsdiagnos. Enligt ME/CFS-kliniken är det därför viktigt att ”andra behandlingsbara tillstånd först utesluts” innan diagnos ställs.

• Författaren Karin Alvtegen har i en tidigare intervju med Expressens Karin Sörbring beskrivit sina ME-symptom som svår yrsel, ljudkänslighet, mjölksyra, ledvärk och ständiga influensasympton.