Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elvis Presleys gitarrist Scotty Moore död

<p>Scotty Moore blev 84 år gammal.</p>Foto: Judi Bottoni / AP TT NYHETSBYRÅN

Scotty Moore, som spelade gitarr med Elvis Presley, har dött.

Musikern blev 84 år gammal.

Moore gick bort under tisdagen efter en längre tids sjukdom, skriver BBC.

Elvis Presleys gamla gitarrist, Scotty Moore, har gått bort. Han blev 84 år gammal, skriver BBC.

Moore, som spelade gitarr i Elvis Presleys första band, somnade in på tisdagen, efter en längre tids sjukdom.

Scotty Moore har hyllats för att ha hjälpt Elvis Presley att forma sin musik, som senare skulle bli den klassiska rock 'n' rollen, och har varit en förebild för flera kommande generationers gitarrister.

Scotty Moore var den sista överlevande från Elvis Presleys originalband, inklusive Elvis själv, basisten Bill Black och producenten Sam Phillips.

 

LÄS MER: Keith Richards: Mina vänner dör, jag är kvar

 

Keith Richards hyllar Scotty Moore

 

Som en del av The Blue Moon Boys, som bandet hette, backade den avlidne gitarristen upp Presley på många av hans legendariska låtar - inklusive klassiker som "Heartbreak hotel", "Blue suede shoes" och "Jailhouse rock".

 

LÄS MER: Lisa-Marie Presley skiljer sig från maken

 

Keith Richards, gitarrist i The Rollings Stones, är en av många gitarrister som har inspirerats av Scotty Moore. Han ska ha sagt att "Heartbreak hotel" hjälpte honom att lista ut sitt kall i livet.

– När jag hörde "heartbreak hotel" visste jag vad jag ville göra i livet. Det var självklart. Allt jag ville göra i världen var att spela och låta så där. Alla andra ville vara Elvis, jag ville vara som Scotty, har Keith Richards sagt, skriver BBC.

Scotty Moore föddes i Tennessee och började spela gitarr som åttaåring. Det var 1954 som han bussades ihop med en ung sångare på skivbolaget Sun Records i Memphis - Elvis Presley. De två jobbade tillsammans i 14 år, och Moore var dessutom Presleys första manager.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Ida Wargs och Alexander Pärleros miljonimperium

Så mycket pengar drar entreprenörerna in

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.