Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ellinor Perssons skräcksamtal – bryter ihop framför kameran

Peter Jihde om en tidig pension från tv-karriären
Ellinor Persson berättar om den dramatiska händelsen i ”Toppar & dalar – en äventyrsresa”. Foto: TV3
”Då hinner jag tänker att ”aha, det är så här det går till när man får reda på att ens barn har dött”.Foto: TV3
I det nya programmet ska Jordan Söderbom, Artur Ringar, Fanny Lyckeke, Peter Jihde och Ellinor Persson ta sig över de svenska fjällen.Foto: Fredrik Broman
Peter Jihde har länge varit ett ansikte utåt för diabetes i Sverige och jobbar för att försöka få människor att veta mer om sjukdomen. Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jordan Söderbom berättar om händelsen på Sardinien.Foto: TV3
1 / 7

I Peter Jihdes nya program ”Toppar & dalar – en äventyrsresa” tar sig ett gäng kända personer med diabetes över de svenska fjällen längs polcirkeln.

En av dem är tv-profilen Ellinor Perssons son Jordan Söderbom – som bara en vecka innan inspelningarna var nära att förlora sitt liv. 

– Jag kom ihåg att jag fick ett mejl från vår redaktör som skrev och berättade att Jordan har råkat illa ut, han ligger på sjukhus nere i Italien, berättar Peter Jihde.

I TV3-programmet ”Toppar & dalar” – en äventyrsresa” tar sig Peter Jihde, journalisten Artur Ringart, ”Paradise Hotel”-profilen Fanny Lyckeke samt Ellinor Persson och sonen Jordan Söderbom från öst till väst i de svenska fjällen. Alla utom Ellinor Persson lider av diabetes, men som mamma till en son som har diabetes sedan tonåren har sjukdomen kommit nära, även för henne.

I premiäravsnittet berättar både hon och Jordan Söderbom om en livshotande händelse – så sent som en vecka innan inspelningarna skulle börja.

Jordan Söderbom befann sig på en resa på Sardinien med sin flickvän och hennes pappa när det plötsligt gick riktigt fel med blodsockernivåerna.

– För en vecka sedan ser jag att hans flickvän ringer mig på morgonen. Jag tänker att det är Jordan för att att hans telefon har laddat ur. Jag bara ”hej gubben”, och då hör jag att hans flickvän gråter hysteriskt i telefonen. Och jag bara ”vad är det, vad är det, vad är det?”. Och hon får inte fram någonting. Då hinner jag tänker att ”aha, det är så här det går till när man får reda på att ens barn har dött”, berättar Ellinor Persson i programmet.

Fem dagars minneslucka

Sonen berättar hur han av misstag tagit en dubbel dos av sitt insulin och fick föras i illfart till sjukhus i ambulans. När han väl var stabil igen förklarade flickvännen för en förvånad Jordan Söderbom att det var dags att åka hem. Enligt Jordan hade de precis anlänt till Italien.

Det visade sig att han hade drabbats av en så grav minnesförlust att han helt hade glömt bort de fem senaste dagarna de tillbringat på ön. Minnesluckan var total.

– Hade jag varit själv så vet jag inte vad som hade kunnat hända. Jag vill helst inte tänka på det om jag ska vara helt ärlig, säger han i programmet.

”Fick ett mejl från vår redaktör”

För Expressen berättar också Peter Jihde om beskedet.

– Jag kom ihåg att jag fick ett mejl från vår redaktör som skrev och berättade att ”Jordan har råkat illa ut, han ligger på sjukhus nere i Italien. Osäkert om han kan vara med. Återkommer med mer information”.

Jihde ringde själv upp redaktören direkt och fick höra om händelsen på Sardinien.

 – Sen så väljer han ändå att följa med oss, för att han hade sett fram emot det här, och vill vara med. Och det tycker jag var jävligt stort.

I programmet berättar Ellinor Persson att det inte var första gången hon fruktade för sonens liv. 

 – Varje gång har jag fått ett sånt där telefonsamtal så tänker jag ”aldrig mer. För fan gud i himmelen, aldrig mer, hör du det?”. För min son har varit riktigt nära att dö flera gånger, säger hon med tårar i ögonen. 

Peter Jihde: ”Kan vara det sista jag gör”

Peter Jihde beskriver också själva programmet, som görs som en uppladdning inför Diabetesgalan på världsdiabetesdagen den 14 november, som en stor och svår utmaning, där blodockernivåerna ska hållas på rätt nivåer samtidigt som deltagarna går igenom tuffa fysiska utmaningar som forsränning och klättring ner för berg.

– Det är så jävla svårt att beskriva, men om ditt och mitt liv är att stå på en bowlingbana och kasta ett klot hela tiden, så kan du bowla i ditt liv med de här rännorna igenpluggade som barn gör. Det spelar ingen roll hur du beter dig för din kropp tar hand om ditt eget blodsocker. Och du håller dig på banan. Men jag måste koncentrera mig hela jävla tiden när jag ska kasta det här klotet. Åker jag ner i rännan kan det vara det sista jag gör.

”Toppar & dalar – en äventyrsresa” har premiär 29 oktober 20.00 på Viaplay, TV3 och Viafree och sänds i tre avsnitt. 

Karin Sörbring möter Peter Jihde

Hela intervjun: Karin Sörbring möter Peter Jihde

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.