"Top model"-profilen Ellinor Bjurström lever med hudsjukdomen psoriasis. Foto: /Ibl / /IBL"Top model"-profilen Ellinor Bjurström lever med hudsjukdomen psoriasis. Foto: /Ibl / /IBL
"Top model"-profilen Ellinor Bjurström lever med hudsjukdomen psoriasis. Foto: /Ibl / /IBL
På sin blogg uppmanar modellen till en attitydförändring till sjukdomen. Foto: Simon HastegårdPå sin blogg uppmanar modellen till en attitydförändring till sjukdomen. Foto: Simon Hastegård
På sin blogg uppmanar modellen till en attitydförändring till sjukdomen.  Foto: Simon Hastegård

Ellinor Bjurström om kampen mot sjukdomen

Publicerad

"Top model"-profilen Ellinor Bjurström lever med hudsjukdomen psoriasis.

På sin blogg uppmanar modellen till en attitydförändring till sjukdomen.

– Jag har hopp om att det inte ska vara en skam att ha psoriasis, jag vill att det ska vara coolt, skriver hon på sin blogg.

Ellinor Bjurström, 21, känd från "Top model", har tidigare berättat om sin psoriasis, en hudsjukdom som ger torra röda utslag. På sin Instagram berättar hon nu om den värsta tiden med sjukdomen.

"Japp, det här är jag. För 1 år sedan. Det går inte att förklara hur dåligt jag mådde. Det tar även emot för mig att visa det öppet här på Instagram. Öppet för alla att kommentera och tycka till om.", skriver hon.

Hon fortsätter inlägget:

"Jag har inte hindrats av min sjukdom, jag har blivit den jag ville, jag jobbar med det jag vill. Jag är stolt över att vara annorlunda. Jag är älskad för den jag är, med eller utan prickar."

 

LÄS MER: Tv-profilen får sprutor mot sin svåra sjukdom

Vill förändra attityden kring psoriasis

Hon har tidigare berättat om stigmat kring sjukdomen. Och vissa har betett sig direkt elakt mot henne. På en semester i Barcelona för två år sedan hände just en sådan sak. En man kom fram, pekade på hennes psoriasis, rynkade på näsan, höll för munnen och såg äcklad ut.

– Fuck honom! Jag har prickar över hela min kropp men jag går ändå här med shorts, det är fan starkt av mig. Det är inte jag som är konstig, det är dem som är konstiga, sa hon då till Expressen.

 

LÄS MER: "Top model"-paret har gjort slut

 

På bloggen skriver hon nu att hon vill förändra attityden kring sjukdomen.

"Jag har hopp om att det inte ska vara en skam att ha psoriasis, jag vill att det ska vara coolt. Tro mig, en vacker dag kommer det ändras."

 

 

 

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag