Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ellen Bergströms tuffa tid: ”Självhat mot mig själv”

Blev beroende av adhd-medicin: ”Kunde inte vara intim eller närvarande”
Ellen Bergström.
Foto: Olle Sporrong / Expressen / OLLE SPORRONG
Ellen Bergström med pojkvännen Niclas Lij.
Foto: OLLE SPORRONG

Ellen Bergström har tidigare öppet förklarar att hon lidit av alkoholmissbruk och i somras berättade hon att hon blev beroende av sin adhd-medicin.

I podden ”Hercare – kvinnohälsa genom livet” med Anitha Clemence blir det känslosamt när hon tänker tillbaka på den tuffa tiden.

– Jag kände ett sådant jäkla självhat mot mig själv, att jag inte var värd någonting, säger Ellen Bergström.

För några år sedan berättade skådespelaren Ellen Bergström, 32, om sina alkoholproblem.

I ett inlägg på Instagram skrev hon då:

”Det är något jag har velat prata om länge, men det är svårt eftersom jag inte vill sluta dricka alkohol – men också för skammen, att jag känner och vet att jag har ett problem”.

Sedan över fyra år tillbaka är Ellen Bergström nykter, men i augusti i år berättade hon att hon blivit beroende av sin adhd-medicin. Medicinen innehåller lisdexamfetamin, ett slags amfetamin, vilket är beroendeframkallande enligt Fass.

– Jag kunde knappt hålla ögonen öppna. Och det var mycket ångest också eftersom jag har en beroendeproblematik, och att jag nu fastnade i beroende igen, sa hon till Expressen då.

I podden ”Hercare – kvinnohälsa genom livet” berättar nu Ellen Bergström att medicinen gav henne ”samma typ av tunnelseende” som när hon drack alkohol.

– Jag kunde stänga av känslor och jag bara matade på. Vilket gav ganska mycket ångest eftersom jag har ett barn och kände att jag tappade intresset, jag kunde inte vara intim eller närvarande längre.

Ellen Bergström berättar att hon använde en låg dos av medicinen, men att hon sedan började ta allt fler tabletter.

– Jag började överdosera och eftersom jag gjorde det utan en läkares godkännande så började jag i mitt huvud tänka att nu är jag beroende, nu är fast, nu är jag i ett missbruk. Till slut bara ballade det ur och jag körde i mig tablett efter tablett.

”Kände ett sådant jäkla självhat mot mig själv”

I podden berättar hon också om den tuffa tiden med alkoholmissbruket.

– Jag kände ett sådant jäkla självhat mot mig själv, att jag inte var värd någonting. Jag kände att jag kommer ändå inte klara av att må bra, så det är ingen idé att jag gör det.

Vändingen för Ellen Bergström kom när hon blev nykter.

– Jag hade aldrig trott att jag skulle kunna vara nykter i fyra år. Det har förändrat mitt liv. Jag har inte ångest längre, jag trodde att jag var en ångestperson. Jag vill att andra människor ska få uppleva hur det är att må bra på riktigt, för det är så himla många som mår dåligt i dag och fattar inte att det är alkoholen, säger en märkbart berörd Bergström med gråten i halsen.

Till slut brister det för skådespelaren som inte längre kan hålla tillbaka tårarna.

– Jag fattade inte att det var alkoholen. Jag tickade inte för de där boxarna, jag drack inte själv. Men nu sitter jag och har inte ångest, för första gången kan jag säga till mig själv att jag älskar mig själv.

I ett sms till Expressen skriver Ellen Bergström:

”Det viktigaste handlar om att man inte ska jämföra sig själv med andra, utan lyssna till sig själv. Och våga ta hjälp även om det känns larvigt, för om man väntar för länge så blir problemet större och man kanske hinner förstöra både relationer och sin ekonomi.”

Behöver du hjälp?

Beroendevården ser olika ut beroende på län och landsting. Missbrukare som vill ha hjälp kan kontakta sin lokala vårdcentral eller beroendemottagning.

Oroliga anhöriga kan vända sig till en beroendemottagning. Gäller det ditt barn kan du även kontakta ungdomsmottagningen, socialtjänsten, kurator eller skolsköterska, Föräldratelefonen, Rädda Barnens Föräldratelefon eller Bris Vuxentelefon.

Här kan du läsa mer om var du kan vända dig. 

Ur arkivet:

Ellen Bergström i tårar – efter akuta kejsarsnittet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.