Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ellen Bergströms kritik mot ”Fångarna på fortet”

Ellen Bergström tackade nej till Fångarna på fortet: "Kändes fel"
Ellen Bergström valde att tacka nej till en ny säsong av ”Fångarna på fortet”: ”Blev så himla illa berörd”.
Foto: OLLE SPORRONG
Bilden är från ett avsnitt av ”Fångarna på fortet” från 2015.
Foto: TV4

Ellen Bergström, 30, var med i ”Fångarna på fortet” 2018, men tackade nej till en ny säsong av programmet.

Anledningen var behandlingen av tigrarna och ögonöppnaren kom förra gången hon var med.

– Då såg jag att den ena tigern bara gick runt som i en evighetsåtta i flera timmar. Man såg till och med att det var märken där tigern hade gått i åttan. Det är nästan som att den vara paralyserad, berättar hon.  

TV4:s långkörare ”Fångarna på fortet” har alltid haft med tigrar i programmet.

Men när skådespelaren Ellen Bergström fick frågan om att vara med en andra gång tackade hon nej i protest mot djurhållningen.

Skådespelaren berättade nyligen om beslutet i en story på Instagram, där hon efter att ha sett Netflix-serien ”Tiger king”, blev påmind om tigrarna i ”Fångarna på fortet”.

När Expressen ringer henne berättar hon hur en av tigrarna senast hon var med gick runt i en ”evighetsåtta”, och hur det fick henne att reagera starkt.

– När jag såg det blev jag väldigt illa till mods. Jag fick tårar i ögonen, för det kändes så himla fel. 

”Blev så himla illa berörd”

När TV4 kontaktade Bergström för en ny säsong blev svaret därför nej – trots övertalningsförsök med länkar till den djurpark där tigrarna vanligtvis vistas.

– Jag är ingen direkt djurrättskämpe på det sättet, men det var just att jag såg det med egna ögon så himla tydligt. Jag blev så himla illa berörd av det, säger Ellen Bergström. 

Även om tigrarnas medverkan i ”Fångarna på fort” är ett beslut inom den franska produktionen av programmet, som också sänds i en rad olika länder, så hoppas Ellen Bergström på att flera svenska kändisar vågar stå upp och protestera mot att tigrarna fortfarande är med i programmet.

– För att det ska bli skillnad måste ju flera göra ett ställningstagande. Men eftersom alla andra är med så tänker man att det är okej.

– Men i dag är jag jättestolt för att jag stod på mig. För det är ju jättekul att vara med i ”Fångarna på fortet”. Det är så himla roligt och en himla häftig upplevelse och allt det där. Men i det här fallet gick det emot för mycket av mina värderingar, tillägger hon. 

Från TV4:s håll uppger man djurhållningen är något man tar på allvar.

– TV4 är självklart måna om att djuren ska ha det bra och bli behandlade på ett korrekt sätt. Vid inspelning finns djurskötare på plats som ser till att riktlinjer för djurhållning följs, säger Kajsa Ulfsdotter, pressansvarig för ”Fångarna på fortet” .

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.