Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBERG EXPRESSENFoto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBERG EXPRESSEN
 Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBERG EXPRESSEN
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSENFoto: CHRISTOFFER HJALMARSSON / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN
 Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN

Elisabet Höglund ryter ifrån: ”Unga män är en trafikfara”

Publicerad

Efter två allvarliga trafikolyckor där äldre förare varit inblandade vill Transportstyrelsen ställa högre krav på äldre förare.

Nu ryter journalisten, debattören och "På spåret"-profilen Elisabet Höglund ifrån i debatten – och riktar strålkastarljuset mot manliga bilförare.

"Dessa unga kaxiga män med höga testosteronnivåer utgör en stor trafikfara", skriver hon i ett inlägg på SVT Opinion.

Det var i samband med två allvarliga trafikolyckor där äldre förare var inblandade (olyckorna skedde inom loppet av en vecka) som debatten om indragna körkort drog i gång tidigare i veckan.

– Fler körkort borde återkallas, men doktorerna vill inte hålla i yxan, sa Transportstyrelsens chefsläkare Lars Englund till nyhetsbyrån TT på onsdagen.

 

LÄS MER: Efter succén – nu petas de från "På spåret" 

 

Nu ger Elisabet Höglund, 72 sig in i debatten om huruvida äldre människor ska få ha sina körkort. I ett debattinlägg på SVT Opinion skriver journalisten och debattören, som vunnit "På spåret" två gånger, riktar hon i stället strålkastarljuset mot de unga män som hon menar utgör en fara i trafiken.

"Det är inte i första hand de äldre bilförarna som ligger bakom dödsolyckorna i trafiken. Det är i stället manliga bilförare i åldern 18-25 år. Det är denna grupp som sen många år tillbaka står för en oproportionerligt stor andel av trafikolyckorna med dödlig utgång", skriver Elisabet Höglund och fortsätter:

"Unga manliga bilförare överskattar sin förmåga, kör ofta vårdslöst, saknar erfarenhet av trafiken och är inte sällan alkohol- eller drogpåverkade. Dessa unga kaxiga män med höga testosteronnivåer utgör en stor trafikfara".

 

Elisabet Höglunds hårda kritik

Elisabet Höglund hänvisar bland annat till en studie från försäkringsbolaget Folksam som visar att män oftare är inblandade i trafikolyckor.

"Manliga förare löper samtidigt generellt tio gånger så stor risk att krocka än kvinnliga bilförare. Den allra högsta risken löper unga manliga bilförare. Risken för denna åldersgrupp att krocka är fem gånger större än för bilförare i 45-50-årsåldern".

 

LÄS MER: Nära rekord efter krossen i "På spåret" 

 

Hon diskuterar också det orealistiska i att höja körkortsåldern till 25 år.

"Men när man diskuterar de äldre bilisterna som en säkerhetsrisk i trafiken så måste man också diskutera de riktigt unga (läs: manliga) bilisterna och deras trafikbeteende. Annars silar man mygg och sväljer kameler".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag